Antradienis, 2025.06.24
Reklama

Lietuvos vartotojams siūlomi duonos gaminiai - kokybiški, tačiau visuomet verta skaityti etiketes

vlmedicina.lt | 2014-10-06 09:49:22

Per devynis šių metų mėnesius Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai daugiau nei 60-yje prekybos įmonių atliko duonos ir pyrago gaminių patikrinimus. Buvo vertinama gaminių kokybė, ar kepinių sudėtis atitinka ženklinimo informaciją, taip pat vertintos prekybos sąlygos, gaminių kokybė, atrinkti mėginiai laboratoriniams tyrimams dėl maisto priedų.

Duona
Algirdo Kubaičio nuotr.

„Tikrinimų rezultatai parodė, kad gamintojai rinkai tiekia kokybiškus gaminius, nes visi ištirti mėginiai buvo neigiami. Nepriklausomai nuo to, kad kokybė atitiko reikalavimus, patikrinimų metu buvo nustatyta prekybos pažeidimų. Reikėtų pažymėti, kad prekybos įmonės stengiasi gerinti duonos ir pyrago gaminių pardavimo sąlygas, bet pasitaikė atvejų, kai buvo nustatyta ne tik mažareikšmių (neturinčių įtakos maisto saugai), bet ir grubių pažeidimų, kurie sudarė nedidelę dalį visų nustatytų trūkumų“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Iš grubių dažniausiai fiksuoti šie pažeidimai – buvo prekiauta neženklintais duonos ir pyrago gaminiais, su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, gaminiai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis. Pavyzdžiui, kai kuriose parduotuvėse duona, batonai ar pyragai buvo laikomi užšaldyti šaldikliuose ar šaldytuvuose, su pažeistomis pakuotėmis ar visai nesupakuoti. Užfiksuota ir higienos pažeidimų – buvo naudojamas nešvarus ar susidėvėjęs inventorius, trūko rankų sausinimo, dezinfekavimo priemonių, darbuotojai nedėvėjo specialių darbo drabužių, ne visi darbuotojai dirbo pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos mokymų kursus. Iš mažareikšmių pažeidimų dažniausiai pasitaikė ženklinimo neatitikimų, etiketėse ne eilės tvarka buvo išvardinti sudedamųjų dalių kiekiai ar pateikta klaidinanti informacija (pvz., nurodyta „bandelės su varške“, kai jų gamyboje varškė naudota tik įdarui, todėl turėjo būti įvardinta ,,bandelės su varškės įdaru“).

Šiais metais dėl nekokybiškų duonos, pyrago ir konditerijos gaminių buvo gauti 108 vartotojų skundai, iš kurių 39 pasitvirtino. 26 atvejais žmonės skundėsi dėl šių gaminių kokybės (supelijusių duonos ir pyrago gaminių, duonoje rastų svetimkūnių, pasibaigusių tinkamumo vartoti terminų ir kt.), kitais atvejais – dėl neteisingo ženklinimo.

„Vartotojams primename, kad, renkantis duonos gaminius, labai svarbu atkreipti dėmesį, ar jie nedeformuoti, nepažeistos pakuotės. Reikėtų atidžiai perskaityti ženklinimo etiketėse pateiktą informaciją. Duonos gaminius rekomenduotina pirkti supakuotus, nes taip jie apsaugomi nuo galimos mikrobinės taršos. Be to, ant pakuočių nurodyta vartotojui labai svarbi informacija – tinkamumo vartoti terminai. Patartina geriau pirkti neraikytą duoną, kad būtų galima suvartoti per dvi–tris dienas“, – patarė V. Jarošienė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Per dešimtmetį rekordiškai išaugo virškinimo sistemos ligų paplitimas
Naujausia Higienos instituto analizė atskleidžia Lietuvos gyventojų ligotumo virškinimo sistemos ligomis pokyčius 2015&n...
Pagalba oriai kasdienybei: kompensuojamos priemonės esant šlapimo nelaikymui
Birželio 23–29 dienomis visame pasaulyje minima Tarptautinė inkontinencijos savaitė. Valstybinės ligonių kasos spe...
Medikai įvertino sanatorinį gydymą – net ir 5 dienos sumažintų insultų skaičių
Seime prasidėjus diskusijoms dėl sanatorinio gydymo kompensavimo senjorams, kilo klausimų, ar penkių dienų trukmės gydym...
Liga, keičianti gyvenimą: apie šoninę amiotrofinę sklerozę ir visapusišką pagalbą pacientui
Šoninė amiotrofinė sklerozė (ŠAS) – reta, tačiau viena sunkiausių neurodegeneracinių ligų, kuri paveikia motoriniu...
Jonines švęskite saugiai: ką alkoholis daro kūnui ir protui?
Statistika rodo, jog vasarą alkoholinių gėrimų vartojimas ženkliai ūgteli, o didysis pikas stebimas paskutinėmis birželi...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų