Trečiadienis, 2023.10.04
Reklama

Kada grūdai ir sėklos duonoje tampa nuodingomis medžiagomis

Rasa Pekarskienė | 2015-10-19 09:07:24

Kai kurie grūdai ir sėklos, kuriomis duona yra gardinama, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų teigimu, gali tapti kenksmingomis medžiagomis. Pasirodo, jei linų sėmenis kepsime aukštoje temperatūroje, juose esantys riebalai virs mums nenaudingais riebalais, pasakojama LRT RADIJO laidoje „Sveikata“.

Duona
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Aukštoje temperatūroje kepti linų sėmesnys didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, o tada jau kenčia mūsų kraujagyslės, atsiranda cukraligės rizika.

Jei duona stipriai apkepusi, jos plutoje ir pade gali būti akrilamidų, kurie susidaro aukštoje temperatūroje kaitinant daug krakmolo ir angliavandenių turinčius produktus. Tai – kancerogeninės medžiagos.

Nepatariama taupyti apipjaustant apipelijusią duoną. Jei pradėjusį pelyti kampą nupjausite, nieko nelaimėsite – pelėsių išskirtos kenksmingos medžiagos užteršia visą duoną.

Tačiau nevalia pamiršti, kad duona yra puikus angliavandenių šaltinis, o angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis. Duonoje yra skaidulinių medžiagų, daugiausia jų – grūdo apvalkale.

Skaidulinės medžiagos turi didelę įtaką maisto virškinimui, gerina virškinamojo trakto peristaltiką, lemia greitesnį maisto slinkimą žarnynu. Todėl patariama valgyti rupiai maltų grūdų duoną, su grūdais ar sėlenomis.

Svarbiausia – viso grūdo duona, nes joje yra daugiau skaidulinių medžiagų, mikroelementų ir vitaminų.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Duona, rupi duona
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Ar tikrai elektrinis šepetėlis valo dantis geriau už tradicinį?
Šiais laikais elektrinių dantų šepetėlių galima rasti turbūt kiekviename didesniame prekybos centre, o atsiliepimų apie...
„Rožinę savaitę“ moteris kvies pasitikrinti krūtis
Kasmet krūtų vėžys nusineša beveik pusės tūkstančio Lietuvos moterų gyvybes, o krūties vėžio diagnozę išgirsta daugiau k...
Kompensuoti negalima numirti: kablelį vis dar dedame onkologinių pacientų nenaudai
Įsivaizduokite, jums reikalingi inovatyvūs onkologiniai vaistai, tačiau Lietuvoje jie nėra kompensuojami. Turite tokius...
COVID-19 grėsmė niekur nedingo: kaip elgtis pajutus simptomus?
Lietuvoje daugėjant susirgimų COVID-19 infekcija, daliai gyventojų ji nebeatrodo tokia pavojinga kaip ankstesniais metai...
Profesorius pataria, koks maistas gali padėti išvengti onkologinių ligų
Vėžio diagnozės baiminasi kone kiekvienas. Pagal dažniausias mirties priežastis, piktybiniai navikai Lietuvoje jau dauge...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų