Ketvirtadienis, 2025.05.01
Reklama

Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija | Šaltinis: vlmedicina | 2018-02-01 16:02:04

Du trečdaliai Lietuvos gyventojų žino, kad sveikatai palankiausia yra viso grūdo duona. Dauguma žino, kad vaisius ir daržoves valgyti sveika, o beveik devyni iš dešimties apklaustųjų supranta, kad sotieji riebalai didina infarkto ir insulto riziką. Dauguma mūsų kraštiečių domisi sveikos mitybos principais ir žino, kokie maisto produktai palankiausi mūsų sveikatai, o kurių kiekį reikėtų riboti.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Tai parodė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) užsakymu atliktas visuomenės nuomonės tyrimas, kurio tikslas buvo išsiaiškinti gyventojų informuotumą apie maisto produktus ir tinkamą jų pasirinkimą.

Beveik pusė apklausos dalyvių nurodė, kad riebalų kiekį maiste reikia riboti: 88 proc. žino, jog sotieji (kieti gyvūninės arba augalinės kilmės riebalai) didina infarkto ir insulto riziką, 48 proc. pritarė teiginiui, kad jie didina vėžio riziką, o 46 proc. – teiginiui, kad šios rūšies riebalai gali sukelti 2 tipo cukrinį diabetą. Didžioji dalis (60 proc.) respondentų taip pat nurodė, kad sveikiau vartoti liesesnius pieno produktus, o pusė (49 proc.) – kad transriebalai (riebalų rūgščių transizomerai), kurie kartais vadinami „riebalais žudikais“, didina širdies ligų riziką. Kaip didelį sočiųjų riebalų kiekį turinčius produktus gyventojai dažniausiai nurodė margariną (74 proc.), virtas dešreles (67 proc.), kiaulieną (64 proc.).

Dauguma apklausos dalyvių įsitikinę, kad vaisius ir daržoves valgyti sveika. Be to, daug (79 proc.) apklaustųjų teisingai nurodė, kad organizmui reikalingų skaidulinių medžiagų daugiausia yra avižų kruopose, daržovėse (taip mano 61 proc. apklaustųjų), ankštinėse daržovėse (59 proc.).

Tyrimas taip pat atskleidė, kad Lietuvos gyventojai žino, jog didelis cukraus kiekis yra gaiviuosiuose gėrimuose (92 proc.), leduose (88 proc.), o daug druskos yra bulvių traškučiuose (94 proc.), rūkytoje žuvyje (89 proc.) ir maisto pramonės perdirbtuose mėsos produktuose (65 proc.). Kaip maisto produktą, kuriame yra daugiausia kalcio, 44 proc. respondentų teisingai įvardijo pieną, o iš duonos gaminių palankesne sveikatai nurodė viso grūdo duoną (67 proc.).

Be to, tyrimo metu paaiškėjo, kad jau nemažai gyventojų žino, kad sveikatai palankus maistas žymimas tarptautiniu simboliu „Rakto skylutė“, kuris įteisintas ir Lietuvoje.

„Įvertinus tai, kad sveikos mitybos įgūdžiai formuojasi nuo mažens, ypatingą dėmesį reikėtų skirti vaikų mitybos įgūdžiams formuoti. Taigi atlikto gyventojų mitybos žinių tyrimo rezultatai rodo, jog žmonės domisi sveika mityba, o nemaža jų dalis žino, kokie maisto produktai yra palankesni sveikatai, o kokių reikėtų vartoti mažiau ar apskritai vengti“, – apžvelgdamas tyrimo rezultatus sakė SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas.

.Reprezentatyvų tyrimą siekiant išsiaiškinti gyventojų informuotumą apie maisto produktus ir tinkamą maisto produktų pasirinkimą Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu 2017 metų gruodžio 11–19 dienomis atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu buvo apklausti 1006 18-75 m. respondentai, priklausantys įvairioms Lietuvos gyventojų grupėms.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Slaugydami sergančiuosius suserga ir jų artimieji
„Net ir vyrai skundžiasi, kad pakelti sergantį žmogų yra labai sunku, vėliau atsiranda stuburo problemų, nukenčia...
Pavasarinė akių alergija: kaip ją atpažinti ir apsaugoti regėjimą?
Atėjus pavasariui, daugelis džiaugiasi bundančia gamta, šiltesniais orais ir ilgėjančiomis dienomis, tačiau kartu su žyd...
Kodėl sanatorinis gydymas vis dar painiojamas su paprastu poilsiu viešbutyje?
Poilsis, procedūros, ramybė – šiuos elementus siūlo tiek sanatorijos, tiek viešbučiai ar SPA centrai, todėl nereta...
Hemofilijos nevaržomas gyvenimas: nuo kraujavimų valdymo iki visavertės profilaktikos
Hemofilija – liga, kurią ilgus metus lydėjo baimė, skausmas ir gyvenimo apribojimai, šiandien tampa vis geriau val...
Nauja galimybė pacientams Šiaurės Lietuvoje – Šiauliuose pradėtos intravitrealinės injekcijos
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pradedama teikti itin svarbi paslauga akių ligomis sergantiems pacientams – nuo...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų