Antradienis, 2025.03.18
Reklama

Kokie ledai sveikiausi? Naminių ledų receptai

kurjeris.lt | 2014-07-07 17:36:41

Ledai – neatsiejamas vasaros desertas, tačiau kaip iš gausybės išsirinkti sveikiausius? Ypač jei juos perkam patiems mažiausiems valgytojams - vaikams.

Grietininiai arba pieniniai ledai

Jei į ledus dedami tik pieno riebalai ir baltymai, jie vadinami grietininiais arba pieniniais. Tokių ledų riebumas gali būti nuo 8 iki 2,5proc., jų etiketėse paprastai būna parašyta „Grietininiai ledai“. Tokių ledų sudėtyje pieno riebalai negali būti pakeisti augaliniais riebalais.

Ledai
Redakcijos archyvo nuotr.

Svarbu! Jei ledai riebūs, o ant jų etiketės nėra užrašo „Grietininiai“, vadinasi, dalis pieno riebalų juose pakeista augaliniais riebalais, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į ledų sudedamųjų dalių sąrašą.

Vaisiniai ledai

Vaisiniai ledai skirstomi į sorbetą ir šerbetą. Sorbetas – tai ledai be riebalų, o šerbeto sudėtyje jų paprastai būna iki 2,5proc. Šie ledai gerai atgaivina karštą dieną, juos gali rinktis tie, kuriems nelabai patinka pienas ar grietinė.

Atkreipkite dėmesį etiketėje, ar vaisiniuose leduose yra vaisių. Gali būti, kad tai tebus vanduo su dažikliu ir kvapikliu.

Plombyras

Tradiciškai pavadinimas ,,Plombyras“ tapatinamas su riebiais valgomaisiais ledais, tačiau tokiuose leduose pieno riebalai gali būti pakeisti aliejais arba įvairių augalinių riebalų mišiniais, kurie leidžia pagaminti pigesnį produktą.

Šiuo metu didžioji dalis mūsų šalies rinkoje parduodamų ledų pagaminti su augaliniais riebalais. Todėl vartotojai, norėdami pasirinkti ne tik skanų, bet ir didesnės maistinės vertės produktą, turėtų išsinagrinėti informaciją etiketėse apie jų sudėtį.

Jei netenkina suvalgytų ledų kokybė

Jei nupirkti ledai savo kokybe netenkina vartotojo arba yra klaidingai paženklinti, galima kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40403.

4 naminių ledų receptai

Apelsininiai

Reikia: 2 vidutinio dydžio apelsinų.

Išspauskite du apelsinus ir gautas sultis supilkite į specialius ledų gaminimui skirtus indelius. Padėkite sušalti į šaldymo kamerą.

Trintų uogų ledai

Reikia: stiklinės jūsų mėgstamų uogų – gali būti braškės, žemuogės, mėlynės, avietės, šilauogės.

Su plaktuvu ar trintuvu sutrinkite uogas iki vientisos konsistencijos ir supilstykite į ledų gaminimui skirtus indelius. Jeigu uogos labai rūgščios, jas trinant įberkite šaukštelį cukraus.

Jogurtiniai ledai

Reikia: indelio mėgstamo jogurto (gali būti natūralus arba su skoniu).

Jogurtą supilkite į ledams skirtą indelį ir sušaldykite. Kitas būdas: atidarius jogurto indelį, į jį įdėti medinį pagaliuką ir užšaldyti.

Jogurtiniai ledai su uogomis

Reikia: mažo indelio natūralaus skonio jogurto; saujos uogų.

Uogas sutrinkite (jei rūgščios, pridėkite pagal skonį cukraus) ir sumaišykite su jogurtu. Sudėkite į specialius ledams skirtus indelius.

Maža gudrybė: ledai atrodys gražiau, jei padarysite juos kelių sluoksnių. Sušalus pirmam sluoksniui, užpilkite kitos spalvos (tai tinka ir vaisiniams ledams, ir jogurto).

kurjeris.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Ledai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sugrįžti į sportą po žiemos: kaip paruošti kūną, kokių klaidų geriau nedaryti
Išlindus saulei, parkai prisipildo bėgikų, o viešose, lauke įrengtose sporto aikštelėse sunku surasti laisvą vietą. Nors...
Vaikų psichikos sveikata: daugėja vaikų, kuriems nustatomi sutrikimai, mažėja savižudybių
Higienos institutas (HI) pristato pagrindinius Lietuvos vaikų psichikos sveikatos būklės pokyčius 2019–2023 metais...
Sostinėje prasidėjo širdies sveikatai stiprinti skirta nemokama programa
Širdies ir kraujagyslių ligos yra pirmaujanti mirties priežastis tarp Lietuvos gyventojų: kasmet daugiau nei pusė gyvent...
Sužinojus apie artimojo priklausomybę: vieni prisiima visą atsakomybę, kiti atsiriboja
Žinia apie šeimos nario ar giminaičio priklausomybę nuo alkoholio, psichoaktyvių medžiagų ar lošimų artimiesiems paprast...
Kokiomis medžiagomis dažniausiai apsinuodija lietuviai?
Trečiąją kovo savaitę tradiciškai kalbama apie apsinuodijimų prevenciją. Visuomenė raginama būti budresnė, mat šiuo metu...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų