Ledai – neatsiejamas vasaros desertas, tačiau kaip iš gausybės išsirinkti sveikiausius? Ypač jei juos perkam patiems mažiausiems valgytojams - vaikams.
Grietininiai arba pieniniai ledai
Jei į ledus dedami tik pieno riebalai ir baltymai, jie vadinami grietininiais arba pieniniais. Tokių ledų riebumas gali būti nuo 8 iki 2,5proc., jų etiketėse paprastai būna parašyta „Grietininiai ledai“. Tokių ledų sudėtyje pieno riebalai negali būti pakeisti augaliniais riebalais.
Svarbu! Jei ledai riebūs, o ant jų etiketės nėra užrašo „Grietininiai“, vadinasi, dalis pieno riebalų juose pakeista augaliniais riebalais, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į ledų sudedamųjų dalių sąrašą.
Vaisiniai ledai
Vaisiniai ledai skirstomi į sorbetą ir šerbetą. Sorbetas – tai ledai be riebalų, o šerbeto sudėtyje jų paprastai būna iki 2,5proc. Šie ledai gerai atgaivina karštą dieną, juos gali rinktis tie, kuriems nelabai patinka pienas ar grietinė.
Atkreipkite dėmesį etiketėje, ar vaisiniuose leduose yra vaisių. Gali būti, kad tai tebus vanduo su dažikliu ir kvapikliu.
Plombyras
Tradiciškai pavadinimas ,,Plombyras“ tapatinamas su riebiais valgomaisiais ledais, tačiau tokiuose leduose pieno riebalai gali būti pakeisti aliejais arba įvairių augalinių riebalų mišiniais, kurie leidžia pagaminti pigesnį produktą.
Šiuo metu didžioji dalis mūsų šalies rinkoje parduodamų ledų pagaminti su augaliniais riebalais. Todėl vartotojai, norėdami pasirinkti ne tik skanų, bet ir didesnės maistinės vertės produktą, turėtų išsinagrinėti informaciją etiketėse apie jų sudėtį.
Jei netenkina suvalgytų ledų kokybė
Jei nupirkti ledai savo kokybe netenkina vartotojo arba yra klaidingai paženklinti, galima kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40403.
4 naminių ledų receptai
Apelsininiai
Reikia: 2 vidutinio dydžio apelsinų.
Išspauskite du apelsinus ir gautas sultis supilkite į specialius ledų gaminimui skirtus indelius. Padėkite sušalti į šaldymo kamerą.
Trintų uogų ledai
Reikia: stiklinės jūsų mėgstamų uogų – gali būti braškės, žemuogės, mėlynės, avietės, šilauogės.
Su plaktuvu ar trintuvu sutrinkite uogas iki vientisos konsistencijos ir supilstykite į ledų gaminimui skirtus indelius. Jeigu uogos labai rūgščios, jas trinant įberkite šaukštelį cukraus.
Jogurtiniai ledai
Reikia: indelio mėgstamo jogurto (gali būti natūralus arba su skoniu).
Jogurtą supilkite į ledams skirtą indelį ir sušaldykite. Kitas būdas: atidarius jogurto indelį, į jį įdėti medinį pagaliuką ir užšaldyti.
Jogurtiniai ledai su uogomis
Reikia: mažo indelio natūralaus skonio jogurto; saujos uogų.
Uogas sutrinkite (jei rūgščios, pridėkite pagal skonį cukraus) ir sumaišykite su jogurtu. Sudėkite į specialius ledams skirtus indelius.
Maža gudrybė: ledai atrodys gražiau, jei padarysite juos kelių sluoksnių. Sušalus pirmam sluoksniui, užpilkite kitos spalvos (tai tinka ir vaisiniams ledams, ir jogurto).