Pirmadienis, 2025.03.24
Reklama

Išsirinkti ledus bus paprasčiau

vlmedicina.lt | 2014-02-28 11:17:01

Nuo gegužės 1 d. valgomieji ledai bus griežčiau skirstomi pagal naudojamas žaliavas bei jų kiekį, tad keičiasi ir šių produktų ženklinimo reikalavimai. Dėl to valgomųjų ledų pavadinimai bus tikslesni, aiškesni, informatyvesni ir atsiras naujos ledų rūšys: plombyras, sorbetas, šerbetas, vaisiniai valgomieji ledai.

Ledai
Redakcijos archyvo nuotr.

Kokios sudėties ledai galės būti vadinami pieniškais, grietininiais ir plombyru?

Gaminant valgomuosius ledus naudojama daug ir įvairių žaliavų, todėl labai svarbu, kad gamintojai suskirstytų ledus ne tik pagal sudedamąsias dalis, bet ir jų kiekį. Pagal tai ledus reikia ir teisingai pavadinti, kad vartotojui būtų aišku, kokį produktą rinktis. Taigi nuo gegužės 1 d. gamintojai valgomuosius ledus pagal sausųjų medžiagų, pieno riebalų ir baltymų kiekį turės suskirstyti į pieniškus, grietininius ir plombyrą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė sako, kad ledai, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 28 proc., pieno riebalų – ne daugiau kaip 7 proc., o pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc., vadinsis pieniškais valgomaisiais ledais.

Grietininiais ledus bus galima pavadinti, jeigu juose sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų kiekis – nuo 8 iki 11 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.

Iki šiol ledai „plombyras“ nebuvo išskiriami į atskirą rūšį ir buvo gaminami tiek iš augalinių, tiek iš pieno riebalų. Nuo gegužės 1 d. plombyru vadinsis tokie tradiciškai Lietuvos rinkai tiekiami riebūs valgomieji ledai, kurių sudėtyje – ne mažiau kaip 12 proc. pieno riebalų. Taip pat plombyro leduose sausųjų medžiagų turės būti ne mažiau kaip 36 proc., o pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.

Nauji reikalavimai sorbetui, šerbetui, vaisiniams ledams

Patikslinti ir vaisinių ledų apibūdinimai. Jie bus skirstomi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Ant etiketės rašyti vaisiniai valgomieji ledai bus galima tik tuomet, kai vaisių bus ne mažiau kaip 20 proc. arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų vaisių sulčių, jeigu iš jų gaminama.

Naujoje ledų rūšyje, sorbete, vaisių bus ne mažiau kaip 25 proc. Gaminant sorbetą nenaudojamas nei pienas, nei jo sudedamosios dalys.

Dar viena ledų grupė – šerbetas. Jame vaisių turės būti ne mažiau kaip 10 proc., sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 20 proc., riebalų – ne mažiau kaip 1 proc.

„Įmonės, gaminančios valgomuosius ledus, kurių sudėtyje nėra pakankamo vaisių kiekio, negalės jų priskirti šioms grupėms. Taip pat jeigu ledų pavadinime yra žodžiai „pieniški“, „grietininiai“ arba „plombyras“, pieno riebalai ir pieno baltymai negali būti pakeisti kitos kilmės riebalais ar baltymais. Tuo tarpu kiti ledai, kuriems nėra nustatyti sudėties reikalavimai, ženklinami pavadinimu „valgomieji ledai“. Jų pavadinime gali būti nurodoma sudedamoji dalis, kuri vartotoją informuotų apie gaminio sudėtį, kokybę arba specifines juslines savybes“, - teigia A. Greičiuvienė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Ledai
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Planuojantiems savaitgalį vykti į gamtą: ką daryti, jei įsisiurbė erkė?
Savaitgalį prognozuojami pavasariškai orai ir šviečianti saulė gali paskatinti praleisti daugiau laiko gamtoje. Jau suak...
4 vitamino C vartojimo klaidos: nežinodami patys galite trukdyti jo pasisavinimui
Vitaminas C ne veltui yra linksniuojamas tarp svarbiausių antioksidantų, padedančių sustiprinti imunitetą ir ilgiau išsa...
Kaip gauti kompensuojamą dantų protezavimą: aiški ir paprasta tvarka
Kasmet vidutiniškai 80 tūkstančių Lietuvos gyventojų pasinaudoja ligonių kasų kompensuojamu dantų protezavimu. Nors šias...
Gydytojos patarimai: kada ir kaip reikia plauti nosį?
Nosies plovimas yra svarbi kvėpavimo takų sveikatos priežiūros dalis. Gydytoja Donata Šukytė-Raubė akcentuoja, kad tai y...
Motinos burnos sveikata – svarbi būsimo kūdikio gerovei
Motinos burnos sveikata glaudžiai susijusi su būsimo kūdikio sveikata. Tyrimai rodo, kad nėštumo metu moters dantų ir da...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų