Ketvirtadienis, 2025.03.27
Reklama

Specialistai užtikrina - valgomųjų ledų sezonui pasiruošta

vlmedicina.lt | 2013-06-07 14:31:33

Ledai – vertingas, skanus, turintis aukštą maistinę vertę pieno produktas, puikiai vėsinantis karštą vasarą. Siekiant, kad vartotojai galėtų mėgautis saugiais ir kokybiškais ledais, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šių metų gegužės pabaigoje atliko tikslinį šių produktų patikrinimą gamybos įmonėse ir prekybos vietose. Apibendrinus daugiau kaip 500 patikrinimų duomenis pripažinta, kad naujam valgomųjų ledų sezonui pasiruošta – 85% patikrinimų metu nenustatyta jokių ledų ženklinimo, saugos ar kokybės pažeidimų.

Ledai
Aušrinės Sinušaitės nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiosios specialistės Antonina Greičiuvienės teigimu, iš viso buvo patikrinta 516 valgomųjų ledų siuntų, o tai – apie 41 tūkst. įvairių pavadinimų ledų porcijų. „Kaip ir kasmet, dažniausiai patikrinimų metu nustatyti ženklinimo bei laikymo sąlygų pažeidimai. Etiketėse buvo pateikiama tikrųjų receptūrų neatspindinti produktų sudėties informacija, pasitaikė etikečių nevalstybine kalba. Kai kurios etiketės buvo išmargintos įvairiais paveikslėliais, neturinčiais nieko bendro su valgomųjų ledų sudėtimi. Pavyzdžiui, lenkiški ledai buvo paženklinti kaip „grietininiai“, tuo tarpu jų gamybai naudotas ne tik vanduo, bet ir augaliniai riebalai, kurių tikruose grietininiuose leduose negali būti. Taip pat nustatyta atvejų, kai ledai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis ir deformavosi, prarado prekinę išvaizdą, dėl to kilo grėsmė ir jų saugai“, – sakė Antonina Greičiuvienė.

Patikrinimų metu, 8 atvejais neleista ledų tiekti į rinką, 11 atvejų uždrausta prekiauti deformuotais valgomaisiais ledais. Už nustatytus pažeidimus buvo taikytos administracinio poveikio priemonės.

Pasak A. Greičiuvienės, vartotojai gali pasirinkti ledus pagal šiuo metu galiojančią klasifikaciją. Jei į ledus dedami tik pieno riebalai ir baltymai, jie priklauso I grupei ir vadinami grietininiais arba pieniniais. Tokių ledų riebumas gali būti nuo 8 iki 2,5%, jų etiketėse paprastai būna parašyta „Grietininiai ledai“. Tokių ledų sudėtyje pieno riebalai negali būti pakeisti augaliniais riebalais. Riebūs ledai, ant kurių nėra užrašo „Grietininiai“ reiškia, kad leduose dalis pieno riebalų pakeista augaliniais riebalais, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į ledų sudedamųjų dalių sąrašą. Populiarumą Europoje ir Lietuvoje užkariavo ir vaisiniai ledai, kurie skirstomi į sorbetą ir šerbetą. Sorbetas – tai ledai be riebalų, o šerbeto sudėtyje paprastai būna iki 2,5%. Šie ledai gerai atgaivina karštą dieną, juos gali rinktis tie, kuriems nelabai patinka pienas ar grietinė. Tradiciškai pavadinimas „Plombyras“ tapatinamas su riebiais valgomaisiais ledais, tačiau tokiuose leduose pieno riebalai gali būti pakeisti aliejais arba įvairių augalinių riebalų mišiniais, kurie leidžia pagaminti pigesnį produktą.

„Gaila, kad galvojant tik apie produktų kainą, pamirštamos senos pieniškų ledų gamybos tradicijos, skonis ir maistingumas. Šiuo metu didžioji dalis mūsų šalies rinkoje parduodamų ledų pagaminti su augaliniais riebalais. Todėl vartotojai, norėdami pasirinkti ne tik skanų, bet ir didesnės maistinės vertės produktą, turėtų išsinagrinėti informaciją etiketėse apie jų sudėtį. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad ledai – šaltas produktas, todėl vartotojai, o ypač vaikai, turi palaipsniui pratintis valgyti didesnius šio deserto kiekius“, – komentavo specialistė.

Jei nupirkti ledai savo kokybe netenkina vartotojo arba pateikti klaidingai paženklinti, galima kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40403.

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nuo išimamų protezų iki implantų: kaip susigrąžinti šypseną ir gyvenimo kokybę
Daugumos ar visų dantų netekimas – itin dažna vyresnio amžiaus žmonių problema, tačiau ji nėra neišvengiama. Pagri...
Paveldimi sindromai ir vėžio rizika: kodėl svarbu juos atpažinti?
Kai kurie genetiniai sindromai lemia didesnę piktybinių ir nepiktybinių navikų išsivystymo riziką. Nors jie reti, jų ank...
Žemo slenksčio kabinetų paslaugos: daugiau apsilankymų ir norinčių išsitirti dėl ŽIV
Žemo slenksčio kabinetai, kurių tikslas yra mažinti narkotikų vartojimo sukeliamą žalą ir stabdyti ŽIV bei kitų infekcin...
Ruošiame odą vasarai: pavasario iššūkiai ir klaida, nuo kurios kenčia veidas
Pavasarį, atšilus orams, derėtų pasirūpinti ir tinkama veido apsauga, pertvarkyti savo odos priežiūros rutiną ir įvesti...
Potrauminis stresas – įveikime pabaisą iš praeities
Ar jaučiatės tartum persekiojami praeities šešėlio, trukdančio gyventi pilnavertį gyvenimą čia ir dabar, nors, rodosi, v...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų