Nuėmę obuolių derlių neretai susimąstome, kaip išsaugoti naudingąsias šių vaisių savybes ir kokie obuoliai – švieži ar džiovinti – yra sveikesni. Vis dėlto LSMU profesorius Alvydas Unikauskas pastebi, kad džiovintų ir šviežių obuolių nauda organizmui yra panaši.
Lygindamas šviežių ir džiovintų obuolių savybes gydytojas A. Unikauskas akcentuoja, kad džiovinti obuoliai yra beveik tris kartus kaloringesni nei švieži. Dėl iš džiovintų obuolių išgaravusio vandens toks pat džiovintų obuolių kiekis bus kaloringesnis nei šviežių.
Džiovinti obuoliai turi daugiau skaidulų nei švieži obuoliai, todėl jie greičiau gerina virškinimo sistemos ir žarnyno veiklą.
Džiovinti obuoliai naudingi ir pabrinkimų profilaktikai. Be abejo, obuoliai nepadės sumažinti širdies ar kepenų ligų sukeltų patinimų, bet jie bus naudingi, jei tinimai atsiranda dėl didelio druskos kieko vartojimo. Obuoliuose esantis kalis yra natrio priešininkas – padidėjus kalio kiekiui neutralizuojamas natrio poveikis ir iš organizmo pašalinama daugiau vandens. Tokiu būdu tinimai taps mažesni. Tačiau gydytojas akcentuoja, kad obuoliai nėra pagrindinė priemonė tinimams mažinti.
Siekiant nustatyti džiovintų ir šviežių obuolių sudėčių ypatumus, jie buvo tiriami laboratorijoje. Esminis skirtumas yra tas, kad švieži obuoliai turi penkis kartus daugiau vitamino C, o džiovinti obuoliai geležies, kalio ir kalcio kiekiu yra gerokai pranašesni už šviežius obuolius. Kitų vitaminų kiekiai tiek džiovintuose, tiek šviežiuose obuoliuose panašūs.