Šeštadienis, 2024.11.02
Reklama

Džiovinti vaisiai: didžiausią naudą gausite žinodami kelias taisykles

Šaltinis: vlmedicina | 2020-07-23 15:31:20

Patogus ir sveikas užkandis bei egzotiškas įvairių patiekalų ingredientas. Džiovinti vaisiai jau seniai užkariavo įvairių pasaulio šalių virtuves, o sveikatos specialistai vardija jų naudingąsias savybes. Tačiau ką turime žinoti, kad gautume didžiausią naudą sveikatai, - skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Į ką atkreipti dėmesį

Džiovinti abrikosai, slyvos, datulės, razinos, spanguolės – vieni šiuos vaisius mėgsta vartoti kaip saldų užkandį vietoj deserto, suteikiantį energijos, kiti – gardinti įvairius patiekalus – nuo šventinių kepsnių iki pyragų ir sausainių.

Tačiau ar tikrai viską žinote apie džiovintus vaisius? Specialistų teigimu, visiems, besirūpinantiems savo sveikata, prioritetu renkantis džiovintus vaisius turėtų būti jų sudėtis. Koks didžiausias blogis? Žinoma – pridėtinis cukrus.

Gydytojo dietologo Edvardo Grišino teigimu, renkantis džiovintus vaisius svarbiausia atkreipti dėmesį į jų sudėtį – ar džiovinti vaisiai nėra mirkyti gliukozės arba fruktozės sirupe, ar juose nėra pridėtinio cukraus. ,,Jei džiovinti vaisiai yra be pridėtinio cukraus, tai gera alternatyva saldumynams, nes suteikia mums energijos ir turi sveikatai naudingų savybių.

Gydytojas atkreipia dėmesį, kad dėl džiovintuose vaisiuose esančio koncentruoto natūralaus cukraus (fruktozės), jų pakanka kasdien suvalgyti vos saujelę, o nusipirkus išmirkyti per naktį ir tuomet skanauti ar gardinti įvairius patiekalus.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro, Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas Pranas Viškelis pabrėžė, kad kuo trumpiau džiovinami vaisiai, uogos – tuo daugiau naudingų savybių išlaiko. Žinoma, kad jie teiktų daugiau naudos, būtina sąlyga – jokio pridėtinio cukraus.

Edvardas Grišinas akcentavo, kad džiovinti vaisiai teiks mums naudą, jei bus įtraukti į subalansuotą mitybą. Turint laiko, uogas ir vaisius galima džiovinti patiems namuose, o perkant parduotuvėje svarbu atkreipti dėmesį, kad į sudėtį neįeitų konservantai: sieros dioksidas ir sulfitai, kurie gali sukelti viduriavimą ar galvos skausmą.

,,Taip, džiovinimo metu abrikosai dažniausiai būna apdoroti konservantu – sieros dioksidu, (kuris žymimas ,,E220''), šis konservantas prailgina produkto tinkamumo vartoti trukmę, išsaugoja natūralią ryškią vaisiaus spalvą ir gali suteikti specifinį skonį bei kvapą. Tačiau šis konservantas yra alergenas, kurį toleruoja ne visi vartotojai. Dėl šios priežasties rinkoje turime alternatyvą – saulėje džiovintus abrikosus, kurie dažniausiai yra tamsiai rudos spalvos, tai geras pasirinkimas alergiškiems vartotojams. Labai svarbu tai, kad visuomenė nori gyventi sveikiau ir vis dažniau renkasi produktus be pridėtinio cukraus. Džiovinti vaisiai dažnai gardinami cukrumi, tačiau siekdami prisidėti prie sveikesnio gyvenimo propagavimo, jau turime spanguoles be pridėtinio cukraus, kurioms saldumą suteikia natūralios obuolių ir ananasų sultys", – komentavo ,,Arimex" kokybės vadovė Irena Laginauskienė.

Pakanka saujos

,,Vaisių džiovinimo metu išgaruoja vanduo, tačiau visos žmogaus sveikatai naudingos mineralinės medžiagos išlieka. Žinoma, vitaminai ir mineralai susikoncentruoja, todėl piktnaudžiauti šiais produktais nereikėtų, jų pakanka vos saujelės, nes kiekviena džiovintų vaisių rūšis yra savaip naudinga”, sakė prof. Pranas Viškelis.

,,Pavyzdžiui, džiovintos slyvos siejamos su geresniu virškinimu, o džiovinti abrikosai rekomenduojami siekiant pagerinti regėjimą, odos būklę dėl juose esančių vitaminų C ir E”, komentavo gyd. dietologas E. Grišinas.

Populiariausi džiovinti vaisiai pasižymi ir daugiau skirtingų, naudingų sveikatai, savybių.

Džiovinti abrikosai turi daug itin vertingų maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, vitaminų A ir E, taip pat beta karotino, kalio, maistinių skaidulų, svarbių virškinamajam traktui. Šiuos džiovintus vaisius taip pat verta įtraukti į savo mitybą, jei norite sumažinti anemijos riziką. Iš puodelio džiovintų abrikosų (puselių) galite gauti apie 3,5 miligramų geležies.

Džiovintų slyvų pagrindinis pranašumas yra galingos antioksidacinės savybės. Įtraukti į savo mitybą antioksidantų turinčio maisto produktų naudinga siekiant pasirūpinti savo oda, grožiu bei sumažinti vėžio riziką. Slyvos taip pat yra geras maistinių skaidulų šaltinis ir padeda sureguliuoti virškinimo sistemą. 2016 metais paskelbtame tyrime „Molecular Nutrition and Food Research“ nustatyta, kad slyvose esantys karotenoidai ir polifenoliai sumažino virškinamojo trakto uždegimą ir pagerino virškinimą. Džiovintose slyvose esančios skaidulos taip pat gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.

Razinose esantys polifenoliai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, todėl razinos itin naudingos akių sveikatai. Be to, jas naudinga įtraukti į savo mitybą aktyviai sportuojantiems bei norintiems gauti daugiau energijos. Amino rūgštys, fosforas ir selenas – palengvina baltymų ir maistinių medžiagų įsisavinimą organizme, o tai didina mūsų energijos lygį ir stiprina imuninę sistemą.

Datulėse yra gausu polifenolių - antioksidantų, padedančių apsaugoti organizmą nuo uždegimo. Tai puiki alternatyva saldumynams, nes jos ne tik primena karamelę ir atstoja desertą, bet ir aprūpina organizmą vitaminu B-6 ir geležimi. Datulėse yra daug skaidulų ir kalio, reikalingo mūsų širdžiai.

Džiovintos spanguolės yra turtingas vitaminų A,C,E,K bei mineralų - mangano, vario šaltinis. Viename jų puodelyje yra maždaug 4 gramai ląstelienos, itin svarbios mūsų virškinimui, o spanguolėse esantys antioksidantai gali padėti sumažinti lėtinių ligų riziką.

Tad jei mėgstate džiovintus vaisius, drąsiai juos įtraukite į savo mitybą ir eksperimentuokite virtuvėje, tačiau nepamirškite atkreipti dėmesį į jų sudėtį - tuomet aprūpinsite organizmą reikalingomis medžiagomis ir išvengsite nereikalingų kalorijų, kurias suteikia būtent cukrus.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nacionalinio vėžio instituto klinikinė veikla integruojama į Santaros klinikas
Spalio 31 dieną patvirtinta Nacionalinio vėžio instituto (NVI) klinikinės veiklos perdavimo Vilniaus universiteto ligoni...
Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuos tris  onkogenetinius tyrimus
Nuo 2025 m. vasario 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis pacientams bus kompensuojami dar trys brang...
Atostogos moksleiviams – ne tik džiaugsmo, bet ir nerimo laikas: kaip jiems padėti?
Mokslo metų pradžioje šeimos įprastai labai greitai susikuria kasdienę rutiną, padedančią užtikrinti emocinį stabilumą n...
Gydytojas perspėja, kuriuos gerybinius odos navikus patartina šalinti nieko nelaukiant
Gerybiniai odos navikai dažniausiai yra nekalti dariniai, tačiau juos būtina nuolat stebėti. Gydytojai pabrėžia, kad ypa...
Artėjant Vėlinėms – dėmesys išgyvenantiesiems artimojo savižudybę
Vėlinių laikotarpis kai kuriems žmonėms gali būti itin sunkus dėl patirtų netekčių, taip pat ir dėl artimojo savižudybės...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų