Ketvirtadienis, 2024.10.10
Reklama

Diabetas: ką po ko valgyti, kad būtų lengviau sureguliuoti gliukozės kiekį kraujuje

vlmedicina.lt | 2015-07-01 14:00:19

Žmonėms, turintiems didesnių ar mažesnių problemų dėl padidėjusio gliukozės kiekio kraujuje, nelengva – kai kam reikia vartoti insuliną, kai kas turi vartoti kitus gliukozės kiekį mažinančius vaistus, dar kiti turi laikytis griežtos dietos. Bet kuriuo iš paminėtų atvejų didesnis dėmesys mitybai, jos sureguliavimas ir subalansavimas yra būtinas. Tačiau savarankiškai ar su gydytojo pagalba beieškant idealaus mitybos plano, pravartu atkreipti dėmesį ir į dar vieną labai svarbų dalyką – kada kokius produktus valgyti. Pasirodo, skirtingų produktų valgymo eiliškumas turi didelės įtakos mūsų gliukozės kiekiui kraujuje ir gali padėti jį sureguliuoti.

Skanus maistas
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Vieno nedidelio tyrimo, atlikto Niujorko medicinos kolegijoje, metu paaiškėjo, kad diabetikai, kurie prieš valgydami angliavandenius, pirmiau valgė daržoves ir baltymų gausius produktus, lengviau susidorojo su padidėjusiu gliukozės kiekiu kraujuje. Tokia maisto tvarka padėjo greičiau organizmui tą gliukozės kiekį „numušti“.

Tyrimą organizavę mokslininkai teigia, kad jie pasitiki pacientams skiriamais medikamentais, bet mityba atlieka ne mažiau svarbų vaidmenį diabetiko gyvenime: tai, ką jis valgo, kaip valgo ir kokia seka valgo. Mitybos pokyčiai yra neišvengiami, nors ir atneša daug diskomforto. Tačiau žinant ir tiksliai laikantis veiksmingo mitybos plano, rezultatų ilgai laukti neriekia.

Sunkiausia žmonėms mityboje yra apriboti angliavandenių kiekį, kadangi tai – dažnai daugiausiai suvartojamų produktų grupė. Ieškodami būdų, kaip tai padaryti lengviau, mokslininkai atliko tyrimą. Į jį buvo pakviesti dalyviai, sergantys 2–ojo tipo diabetu ir nutukimu. Jie vartojo peroralinius vaistus nuo diabeto.

Visą savaitę pacientai maitinosi dviem būdais: iš pradžių jiems būdavo duodami angliavandenių gausūs produktai, tada daržovės ir produktai, kuriuose gausu proteinų. Kitas būdas buvo priešingas – daržovės ir proteinai prieš angliavandenius. Pastebėta, kad kai pacientai suvalgydavo angliavandenių 15 minučių prieš daržoves ir baltymus, jų gliukozės kiekis šoktelėdavo aukščiau, nei tai atlikus atvirkštine tvarka. Proteinus ir daržoves valgant prieš angliavandenius, gliukozės kiekis šoktelėdavo net 37 proc. mažiau, nei angliavandenius valgant prieš daržoves ir proteinus.

Remiantis tokiais tyrimais, pacientams galėtų būti duodamos rekomendacijos ne kažko griežtai atsisakyti, bet riboti tam tikrų produktų kiekį ir valgyti juos tam tikra tvarka.

Šaltinis:

Shukla A.P., et al. Food Order Has a Significant Impact on Postprandial Glucose and Insulin Levels. Diabetes Care. 2015.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Funkcinių grybų papildai – panacėja nuo visų ligų ar tik mados šauksmas?
„Grybai – tai didžiulis, neišnaudotas naujų galingų vaistų šaltinis“ – savo knygoje apie grybus...
Klaipėdos miesto poliklinikai – didelių išlaidų grėsmė: įtariama nepagrįstai naudojus lėšas
Klaipėdos miesto poliklinikai gali tekti grąžinti beveik 319 tūkst. eurų privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Toki...
Ligonių kasos primena ikimokyklinukų tėvams apie akinių lęšių kompensavimą
Ligonių kasos primena, kad šiais metais Lietuvoje vaikams iki 7 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis buvo p...
Psichologė: jauni žmonės vis dažniau susiduria su ketvirčio amžiaus krize
„Ketvirčio amžiaus krizę galima apibrėžti kaip nerimą dėl gyvenimo kokybės ir krypties, siekiant įsitvirtinti suau...
Kauno klinikose – pažangūs diagnostikos sprendimai pacientų saugumui užtikrinti
Kauno klinikų Patologinės anatomijos klinikoje kasmet apdorojama tūkstančiai mėginių, užtikrinančių tikslų ir kokybišką...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų