Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Kuo nėščiosioms gresia gausus bulvių vartojimas

vlmedicina.lt | 2016-01-21 00:01:30

Kasdienis bulvių vartojimas gali padidinti moters riziką susirgti gestaciniu (nėščiųjų) diabetu, – teigia JAV mokslininkai.

Bulvės
© A. Kubaičio (VLMEDICINA.L|T) nuotr.

Anot jų, cukraus kiekio pakilimą kraujyje gali sukelti bulvėse esantis krakmolas. Išvados buvo padarytos ištyrus 21 tūkstantį nėščiųjų. Mokslininkai įsitikinę, kad keletą kartų per savaitę bulves pakeitus į kitas daržoves, rizika susirgti nėščiųjų diabetu ženkliai sumažėtų, - skelbia bbc.com.

Krakmolingi angliavandeniai

Maistas, kuriame yra gausu angliavandenių, daro įtaką cukraus kiekiui kraujyje. Kai kurie produktai, turintys aukštą glikemijos indeksą (GI), gali sukelti staigų cukraus kiekio padidėjimą kraujyje. Produktai, turintys žemą GI, daro mažesnę įtaką cukraus kiekiui kraujyje.

Nėštumo metu atsiranda papildomi iššūkiai moters organizmui, todėl kai kurioms moterims tuo metu gali pasireikšti diabeto požymiai. Dažniausiai jie praeina po gimdymo, tačiau gali ir sukelti ilgalaikių sveikatos problemų ne tik mamai, bet ir kūdikiui.

JAV mokslininkai tyrinėjo, dėl kokių priežasčių moterys gali būti linkusios susirgti nėščiųjų diabetu. Tyrimuose dalyvavo moterys, kurios pastojo nuo 1991 iki 2001 vmetų. Nė viena jų iki nėštumo nesiskundė jokiomis lėtinėmis ligomis.

Šios moterys kas ketverius metus turėjo pateikti duomenis apie tai, kaip dažnai valgė bulvių patiekalus ir ar jų nėštumo metu buvo pastebėti diabeto požymiai.

Per dešimt tyrimo metų iš 21 693 nėščių moterų 854-ioms užfiksuoti  gestacinio diabeto požymiai.

Atliekant tyrimą buvo kreipiamas dėmesys į tokius rizikos faktorius, kaip amžius, diabeto atvejai šeimoje, bendra dieta, fizinis aktyvumas, nutukimas.

Nustatyta, kad diabeto rizika padidėjo 27 procentais toms moterims, kurios 2 - 4 kartus per savaitę  suvartodavo po 100 gramų bulvių patiekalų – virtų, keptų bulvių, bulvių košių, gruzdintų bulvyčių ir pan.

Moterys, kurios bulvių produktus valgydavo 5 kartus per savaitę, susidūrė su 50 procentų didesne rizika susirgti diabetu.

Tyrėjų grupė nustatė, kad rizika susirgti diabetu sumažėtų 9-12 procentų, jeigu moterys nėštumo metu bent du kartus per savaitę bulvinius patiekalus pakeistų kitomis daržovėmis ar viso grūdo produktais.

Mokslinių tyrimų vadovė C. Zhang iš Nacionalinio sveikatos instituto Merilende (JAV) pabrėžė šių atradimų svarbą: „Gestacinis diabetas gali sąlygoti preeklamsijos ir hipertenzijos atsiradimą nėštumo metu. Tai gali neigiamai paveikti vaisiaus sveikatą bei padidinti riziką mamai susirgti 2-ojo tipo diabetu.“

Jungtinės Karalystės mokslininkai nėra linkę sureikšminti JAV mokslininkų atradimų ir rekomendacijų mažiau vartoti bulvinių produktų nėštumo metu. Jie mano, kad rezultatus reikėtų patikrinti išsamesniais klinikiniais tyrimais, o nėščiosios gali ženkliai sumažinti riziką susirgti gestaciniu diabetu pasirinkdamos sveiką subalansuotą mitybą, reguliuodamos savo svorį bei praktikuodamos fizinį aktyvumą.

Kai kurie mitybos specialistai iš Anglijos pabrėžia, kad krakmolingi maisto produktai, tokie kaip bulvės, duona, makaronai, ryžiai, turėtų sudaryti trečdalį suvartojamų produktų. Tinkamai virškinimo sistemos veiklai yra svarbu maisto racioną papildyti skaidulinėmis medžiagomis, kurių gausu ne tik vaisiuose ir daržovėse, bet ir krakmolinguose maisto produktuose.

Kas yra gestacinis diabetas?

Tai būsena, kuomet nėščiosios kraujyje nustatomas padidėjęs cukraus kiekis.

Simptomai: troškulys, nuovargis, dažnas šlapinimasis.

Gestacinis diabetas kontroliuojamas subalansuota mityba ir mankšta, tačiau kai kurioms moterims gali prireikti medikamentinio gydymo.

Netinkamai gydomas gestacinis diabetas gali sukelti persileidimus arba priešlaikinį gimdymą.

Kaip galima sumažinti GI

Keptas bulves ar bulvių košę pakeiskite saldžiomis arba virtomis šviežiomis bulvėmis.

Baltą duoną pakeiskite nesijotų ruginių miltų arba rugine duona.

Vietoj užšaldytų mikrobangų krosnelėje ruošiamų skrudintų bulvyčių vartokite makaronus.

Valgykite grūdų košes, natūralius viso grūdo dribsnius.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Ligonių kasos akinių lęšius kompensuos visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams
Netrukus įsigalios akinių lęšių kompensavimo pokyčiai. Nuo balandžio 1-osios visiems vaikams iki 7 metų akinių lęšiai bu...
Supaprastinta siuntimų tvarka lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui
Siekdama toliau mažinti gydytojų administracinę naštą ir trumpinti paciento kelią, Sveikatos apsaugos ministerija atnauj...
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų