Datulės (lotyniškai Phoenix dactylifera,sanskritu Kharjura – “geriausias tarp saldžių vaisių”) vadinamos dykumų duona, auginamos nuo seniausių laikų. Yra archeologinių įrodymų, kad datulės buvo vartojamos prieš 7000 metų. Archeologai nustatė, kad datules nokinančios palmės buvo auginamos Senovės Egipte, Asirijoje, Babilone, šumerų gyvenvietėse.
Datulių palmės vadinamos medžiais, laikančiais galvą ugnyje, o kojas – vandenyje.
Senovės Graikijos architektūroje dažnai galima pamatyti kolonas, primenančias datulių palmę. Čia jos simbolizuoja gyvenimo medį.
Datulių sėklos labai gyvybingos. 1963-1965 metais kasinėdami senovinės tvirtovės liekanas archeologai rado išnykusios datulių palmės kauliukų. Šiuo metu yra išauginta palmė, kurios kauliukui 2000 metų.
Ajurvedos patarimai
Datulės minimos seniausiuose Ajurvedos tekstuose. Jų skonis (Rasa) – saldus, sutraukiantis. Jos subalansuoja vata ir pita došas.
Datulės yra naudingos esant blužnies, širdies ir seksualiniam silpnumui. Jos sumažina pernelyg didelį troškulį, vėmimą ir žagsėjimą.
Mirkytos vandenyje datulės labai naudingos sportininkams, norintiems greitai atgauti jėgas.
Ajurveda datules naudoja anemijos, tuberkuliozės, hepatito ir diabeto gydymui, gleivių iš organizmo valymui esant skausmams krūtinėje ir kosuliui. Teigiama, kad datulės valo kraują ir didina spermos kiekį, šarmina organizmą esant padidėjusiam limfos rūgštingumui (chroniškas nuovargis, įsitempę raumenys). Datulės didina ištvermę, jėgą, ilgina gyvenimo trukmę ir potenciją.
Jei ryte sunku išsituštinti, padės sauja (7-8) pienu nuplikytų datulių.
Jei patyrėte traumą, netekote kraujo, Ajurveda rekomenduoja suvalgyti truputį datulių ir išgerti stiklinę šilto pieno su trupučiu ghi.
Pieno, grietinėlės ir datulių derinys- puikūs pusryčiai sergantiems anemija ar jaučiantiems bendrą silpnumą.
Ajurveda datules pataria vartoti nuo 6 val. ryto iki 19 val. vakaro. Kitu metu naudos bus mažai.
Vertinga sudėtis
Datulėse daug geležies, fosforo, mineralinių druskų bei vitaminų. 10-15 datulių pakanka patenkinti paros magnio, vario, sieros poreikį žmogaus organizme. Tai pusė žmogaus organizmui per parą reikalingų kalcio ir geležies kiekio.
Datulėse yra beveik visų vitaminų, išskyrus E ir H, yra 23 rūšys skirtingų aminorūgščių, daugelio kurių kituose vaisiuose nėra.
Datulėse esantis selenas mažina vėžinių susirgimų riziką, stiprina imuninę sistemą.
Datulės labai naudingos besilaukiančioms mamytėms, nes jose yra medžiagų, stiprinančių gimdos raumenis paskutiniais nėštumo mėnesiais. Tai palengvina gimdymą, bet ir padeda greičiau atsigauti po jo. Datulės praturtina motinos pieną pačiais svarbiausiais vitaminais bei kitomis medžiagomis, lemiančiomis visavertį kūdikio vystymąsi bei stiprinančiomis jo atsparumą ligoms.
Datulėse yra medžiagų, saugančių dantis nuo ėduonies. Jose nėra cholesterolio, nedaug kalorijų. Jas gali valgyti tie, kurie laikosi dietos, tačiau negali atsispirti saldumynams.
Medikai sako, kad datulės, turinčios daug magnio, vertingos sergant žarnyno vėžiu. Taip pat jos padeda gydant paralyžių, saugo regėjimą ir klausą. Datules rekomenduojama valgyti esant nervų sistemos sutrikimams, sergant širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo takų ligomis.
Datulėse yra eterinių aliejų, skystinančių kraują, kuris aprūpina smegenis deguonimi. Datulės – puikus maistas intelektualams, žurnalistams, kūrybinių profesijų atstovams. Datulės padidina smegenų veiklą 20 proc.
Tinka ir kavai
Pramoniniu būdu džiovintas datules gerai nuplaukite šiltu vandeniu, nes dažnai naudojamas parafinas, o jis kenksmingas sergant astma ir alergija.
Džiovintos minkštos be kauliukų datulės valgomos įdarytos migdolais, graikiniais riešutais, apelsinų ar citrinų žievelėmis. Datulės naudojamos kepant pyragus, ruginę duoną. Datulių sultys puikiai tinka ruošiant raugą tešlai. Iš datulių sulčių gaminamas “datulių medus”.
Datulių kauliukai skrudinami ir malami kavai, kuri šaltais vakarais geriama vietoj arbatos. Sėklų milteliai padeda išvengti vidurių užkietėjimo
Parengė Žilvinas Užkuraitis