Penktadienis, 2024.04.26
Reklama

7 netikėti būdai, kaip produktus ilgiau išlaikyti šviežius

grynas.lt | 2014-09-15 10:06:30

Nemalonu atsidarius šaldytuvą suprasti, kad daržovė ar vaisius supuvo, papelijo ar pavirto į smardžią košę. Atmetus atmintyje iškylančius badaujančius Afrikos vaikus ar visame Vakarų pasaulyje aktualią maisto švaistymo problemą, sugedus daržovėms tenka vėl kiūtinti į parduotuvę, o tai nepatinka nei jūsų pininginei, nei planetai.

Daržovės dubenyje
Algirdo Kubaičio nuotr.

Pasaulio išteklių instituto duomenimis, net 25 procentai kalorijų, kurias turi įvairus išaugintas maistas, nėra suvartojamos. Ir negana to, jog visi šie produktai virsta atliekomis, reikia prisiminti, jog jiems išauginti intensyviai naudojamas vanduo, trąšos, produktai vežami ilgą atstumą į parduotuvę.

Na gerai, tai ką tuomet daryti? Portalas treehugger.com dalinasi keliais patarimais, kurie iš pradžių galbūt atrodys labai neįprasti. Kai kurias daržoves išsaugoti šviežias ilgiau galime jas „poruodami“ su tam tikromis daržovėmis ir atskirdami nuo kitų. Taigi:

1. Avokadus laikykite su keliomis riekelėmis raudonojo svogūno. Taip taip, sutrynus šiuos du produktus išeitų gardi gvakamolė (meksikietiškas patiekalas, - red. past.), tačiau ar žinojote, jog jie puikiai „poruojasi“ ir prieš suvalgant? Ypač jei jums liko gera pusė avokado ir norite ją išsaugoti rytojui, o gal ir porytojui.

2. Žolelėmis rūpinkitės kaip gėlėmis. Prieskoninės žolelės net ir šaldytuve tikrai greitai vysta. Todėl jomis turėtumėte rūpintis kaip ir gėlėmis. Pirmiausia – pamerkti. Bazilikas, petražolės ir kalendros ypač mėgsta „sušlapti kojas“. Ir toliau jomis rūpinkitės kaip gėlėmis: laikykite kambario temperatūroje, pakirpkite kotelius, keiskite vandenį šviežiu. Tiesą sakant, šios prieskoninės žolelės visai neblogai atrodo vazelėje.

3. Nupjaukite „kasas“ morkoms. Taip, reklamose morkos labai gražiai atrodo su žaliomis viršūnėlėmis, tačiau jei ruošiatės jas pasidėti į šaldytuvą, nupjaukite žaliąją dalį, antraip morkos per greit suminkštės ir taps netinkamos valgyti.

4. Nelaikykite bulvių kartu su svogūnais. Patarimas gali skambėti keistai, tačiau svogūnai išskiria tam tikrą medžiagą, kuri gali anksčiau laiko sugadinti bulves. Jas geriausia laikyti sausoje, vėsioje vietoje, ten, kur retai atklysta saulės šviesa. Jei laikysite šaldytuve - taip pat tinka, tačiau bulvės gali įgauti saldesnį skonį.

5. Salierus laikykite vandenyje. Jei norite, kad šios daržovės ilgiau išlaikytų sultingumą ir traškumą, nupjaukite salierus ties šaknimis ir laikykite stiklainyje ar indelyje vandens įmerkę salierą stačią. Na, o jei jie suminkštėjo ir apvyto, vis dar galite šias daržoves įpjaustyti į sriubą ar panaudoti kaip įdarą, pavyzdžiui, pyragėliams su daržovėmis.

6. Šparagų nedėkite į šaldytuvą. Portalo treehugger.com reporteris Ramonas Gonzalesas padarė išvadą, jog šparagų šaldyti visai nereikia. Jie puikiai laikosi kambario temperatūroje. Dar geriau, jei stiebus taip pat įmerksite į vandens indą stačiomis. Šis patarimas gali padėti išlaikyti šparagus šviežius net savaitę.

7. Užbėkite pelėsiams už akių. Net jei ant uogų nematote jokių pelėsiu, kitas portalo bendraautorius Jerry James Stove pataria nuplauti uogas acto ir vandens mišinyje. Įpilkite į dubenį dvi dalis vandens ir vieną acto ir lengvai nuskalaukite uogas. Tada jas išdžiovinkite su salotų džiovykle (įtaisas, kurį greitai sukant vanduo tiesiog nuteka nuo vaisių ar salotų). Vis tik rekomenduojama į vidų įdėti šluostę ar popierinį rankšluostį, kad uogos nevirstų koše. Tuomet laikykite jas ant popierinės servetėlės ant rankšluoščio stikliniame uždengtame inde. Vis tik palikite mažą tarpelį, kad į indą patektų oro. Štai ir viskas. Po šių veiksmų, J. Jameso teigimu, uogos išliks šviežios visą savaitę.

Portalas treehugger.com primena, kad jei nespėjote pasinaudoti nė vienu iš šių patarimų, sugedusių produktų kompostavimas yra daug geresnis sprendimas, nei jų išmetimas į šiukšliadėžę.

Inga Labutytė-Atkočaitienė


Logo

 

 

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pavasario saulė taip pat gali pakenkti odai ir ją nudeginti
Po permainingų pavasario orų mėgaudamiesi pasiilgta saule, žmonės dažnai daro vieną klaidą – nepasirūpina odo...
Ir maistas, ir vaistas: salierai padės detoksikuotis pavasarį
Salierai auginami jau tūkstančius metų: jų ištakos siekia Viduržemio jūros regioną, kur senovės Graikijoje ir Romoje sal...
Verta žinoti būsimiems ir esamiems tėvams: šleivapėdystė ir šleivojimas – skirtingi dalykai
„Nebūk šleivapėdis", – tėvai subara vaiką, kuris eidamas pėdas ant pagrindo stato ne lygiagrečiai, o įs...
Kaip sportuoti saugiai: pataria gydytojas kardiologas
Daugiau nei prieš tūkstantį metų persų kilmės gydytojas ir filosofas Avicena sakė: „Judėjimas gali pakeisti daugel...
Erkinio encefalito vakcina jau nupirkta: nemokamai skiepytis bus galima nuo rugsėjo
Ligonių kasos gera žinia pasitiko Europos imunizacijos savaitę – Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos m...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų