Šaltuoju metų laiku svarbu pasirūpinti organizmo atsparumu įvairioms ligoms. Niekam ne paslaptis, kad būtent šaltuoju metų laiku sergame dažniausiai, todėl svarbu tinkamai paruošti organizmą ir sustiprinti jo gebėjimus kovoti su virusinėmis ligomis. Imuninė sistema bus kur kas atsparesnė, jei į savo mitybos racioną įtrauksite tam tikrus maisto produktus, kuriuose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų.
1. Ciberžolė
Ši prieskoninė žolelė yra viena veiksmingiausių: joje aptinkama net 300 įvairių veikliųjų medžiagų, kurios gali sustiprinti sveikatą ir pagerinti bendrą savijautą. Ciberžolėje gausu kalcio, geležies, cinko ir kitų medžiagų, kurios padeda stiprinti imunitetą. Ši prieskoninė žolelė pasižymi antivirusiniu, antibakteriniu ir priešgrybeliniu poveikiu. Jei siekiama, kad ciberžolės poveikis būtų dar stipresnis, ją rekomenduojama vartoti su juodaisiais pipirais.
2. Česnakas
Česnako antiseptinės ir priešgrybelinės savybės yra žinomos jau tūkstančius metų. Ši prieskoninė daržovė veikia kaip natūralus antioksidantas, kuris apsaugo organizmą nuo bakterinių ir virusinių infekcijų. Česnako sudėtyje esantis alicinas veikia kaip galingas natūralus antibiotikas, kuris slopina žalingų bakterijų dauginimąsi. Svarbu žinoti, kad česnakas yra naudingiausias termiškai neapdorotas, be to, jei norite išsaugoti gerąsias šios prieskoninės daržovės savybės, česnaką geriausia išspausti, bet ne pjaustyti peiliu.
3. Citrina
Didelė vitamino C koncentracija ne tik stiprina imunitetą, bet taip pat gerina virškinimą ir geležies įsisavinimą. Įrodyta, kad citrinų sultys padeda greičiau pasveikti sergant peršalimu ar gripu: citrinų sultys skatina prakaitavimą, todėl tai padeda organizmui kovoti su ligos sukėlėjais. Vitamino C gausu ne tik citrinose, bet taip pat ir saldžiosiose paprikose, juoduosiuose serbentuose, čiobreliuose, petražolėse, braškėse, kiviuose, brokoliuose, apelsinuose, ir t.t. Moterims per dieną rekomenduojama suvartoti 75 mg vitamino C, o vyrams – 90 mg.
4. Riebi žuvis
Riebioje žuvyje gausu vitamino D, kuris taip pat padeda stiprinti imunitetą. Naudinga valgyti silkę, skumbrę ar lašišą, tačiau žuvį geriausia kepti orkaitėje arba virti garuose. Papildomai galima vartoti žuvų taukus, kuriuose yra Omega-3, Omega-6 ir Omega-9 riebalų rūgščių. Geriausia rinktis tokius žuvų taukus, kurie yra išgauti iš šaltosiose jūrose plaukiojančių žuvų.
5. Imbieras
Imbieras gerina virškinimą, sušildo organizmą ir padeda efektyviai šalinti toksinus. Jei norite sustiprinti imunitetą, kas rytą išgerkite stiklinę šilto vandens su citrina arba imbieru. Šis prieskoninis augalas ne tik stiprina imunitetą, bet taip pat padeda efektyviau mesti svorį, mažina raumenų skausmą ir tinimą, gali pagelbėti esant menstruaciniams skausmams, ir mažina kraujo krešėjimą.
Klaidinga manyti, kad kokybiški maisto produktai būtinai turi kainuoti brangiai. Minėti imunitetą stiprinantys produktai tikrai nepareikalaus pernelyg didelių išlaidų, o Lidl akcijos tikrai padės jums sutaupyti. Pasidomėkite, kokios nuolaidos yra taikomos šiandien, ir savo organizmo stiprinimu pradėkite rūpintis jau dabar!