Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Kuriose pasaulio jūrose plaukioja daugiausia omega 3

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2017-05-22 13:41:15

Omega 3 riebalų rūgščių nauda mūsų organizmui neabejojama. Europos kardiologų draugija šias polinesočiąsias riebalų rūgštis, kurių organizmas pats negamina, išskiria kaip ypač svarbias mūsų sveikatai, visų pirma – širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Vis dėlto mažai kas žino, kiek ir kokių produktų turėtume suvalgyti, kad mūsų kūnas kasdien gautų pakankamai omega 3.

© VLMEDICINA.LT (G. Privedienės) nuotr.

Omega 3 poveikis žmogaus organizmui

Omega3 – daugeliui žmogaus organų grupių svarbios ir įvairioms gyvybinėms funkcijoms turinčios įtakos polinesočiosios rūgštys. Jas rekomenduojama vartoti visą gyvenimą – nuo mažų dienų iki garbaus amžiaus.

Omega 3 padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, mažina trigliceridų kiekį kraujyje, naudingos smegenų funkcijai ir regėjimui, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, todėl naudingos sąnariams, saugo odą nuo senėjimo ir padeda pagerinti odos būklę bei gydyti egzemą, gerina atmintį ir bendrą smegenų būklę, svarbios sveikam nėštumui ir būsimam kūdikiui.

Pasak sveikatos specialistų, mažiausiai šių riebalų rūgščių reikia kūdikiams (500 mg/per dieną), daugiau – suaugusiems vyrams (1600 mg/per dieną, fiziškai aktyviems – bent 1830 mg/per dieną). Europos maisto papildų asociacija prie Tarptautinio mitybos aljanso kartu su Frost &Sullivan atliko tyrimą, kaip kasdienis omega 3 riebalų rūgščių vartojimas galėtų sumažinti vyresnių nei 55 metų amžiaus žmonių širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir padėtų sutaupyti sveikatos apsaugai skirtų lėšų.

Rezultatai parodė, kad prevenciškai kasdien suvartojant 1000 mg omega 3 riebalų rūgščių EPR ir DHR šio amžiaus grupėje širdies ir kraujagyslių ligų sumažėtų 4,9 proc., o per 5 metų Europos Sąjungos šalys sutaupytų 64,5 milijardo ligų gydymui skirtų lėšų arba beveik 13 milijardų kasmet.

Žuvies – triskart per savaitę

Kad gautume sveikatai naudingą omega 3 riebalų rūgščių, taip pat riebaluose tirpių vitaminų A, D, E kiekį, žuvies, ypač riebios, turėtume valgyti 3 kartus per savaitę. Vertingiausi omega 3 šaltiniai - šaltuose ir švariuose šiaurės jūrų vandenyse natūraliai gyvenančios menkės, lašišos, sardinės, skumbrės, silkės. Kitos vertingos ir daug omega 3 turinčios žuvys – prie Pietų Amerikos krantų gaudomi ančiuviai ir sardinės.

Tačiau Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos instituto atliktas Lietuvos gyventojų mitybos tyrimas parodė, kad 64 proc. gyventojų riebios žuvies vartoja rečiau nei kartą per savaitę ar visai nevartoja, 23 proc. gyventojų jos valgo 1-2 kartus per savaitę, ir tik 7,4 proc. – 3-5 kartus per savaitę.

Daugiausia omega 3 – šiaurės jūrose

Pasak šio instituto vadovo prof. Rimanto Stuko, viena iš problemų – žuvis Lietuvoje brangi. O to paties tyrimo duomenimis, net 36,8 proc. lietuvių maistą renkasi pagal kainą. Be to, nors, atrodo, esame jūrinė valstybė, tačiau žuvies asortimentas parduotuvėse palyginti skurdus.

Prof. R. Stukas taip pat pastebi, kad kalbant apie žuvį, negalime suplakti į vieną riebių ir neriebių žuvų. Riebių žuvų sudėtyje yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių omega 3, kurias vertiname, o liesesnių žuvų mėsa turi daug baltymų. Lietuvos gyventojai liesos žuvies suvalgo daugiau negu riebios. Tačiau būtent polinesočiųjų riebalų stygius skatina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Šių susirgimų statistika grėsminga, todėl negalime ignoruoti problemos, kad lietuviai negauna pakankamai omega 3 riebalų rūgščių.

Anot prof. R. Stuko, svarbu tirti, kiek žmogus valgo žuvies ir jūros gėrybių, nes žuvies produktai ne visada yra biologiškai vertingi. „Pavyzdžiui, krabų lazdelės, žuvų piršteliai, kai kurie žuvų konservai, tefteliai – jų biologinė vertė tikrai nėra didelė, – vardijo mitybos specialistas. – Kai kalbame apie žuvį ir jūros gėrybės, kalbame apie natūralų produktą. Todėl tiriant žuvies ir žuvies produktų vartojimą bendra suma gali atrodyti ir gana nemaža, tačiau išgryninus, kiek ir ko valgyta, paaiškėja, kad biologiškai vertingo komponento gaunama nedaug“.

Žuvų taukai – visus metus

Profesorius pataria atkreipti dėmesį ne į žuvų taukų, o į polinesočiųjų omega 3 riebalų rūgščių vartojimą. Todėl renkantis žuvų taukų papildus labai svarbu, kokia jų sudėtis. „Kartais viena žuvų taukų kapsulė gali sverti 1000 mg, tačiau jos sudėtyje polinesočiųjų riebalų rūgščių gali būti labai mažai, – aiškina prof. R. Stukas. – Kito gamintojo tokio paties dydžio kapsulėje omega 3 gali būti žymiai daugiau“.

Pasak pašnekovo, lietuviams labai svarbu žuvų taukų pagalba organizmą pamaitinti omega 3 riebalų rūgštimis, nes būtent jų vartojimas yra prasmingas. „Tai maisto papildas, kuris yra visiškai natūralus, ne sintetinis, o išgrynintas, sukoncentruotas ir dozuotas, – pataria prof. R. Stukas. – Todėl jį galime vartoti visus metus“.

Kad lengviau susigaudytumėte, ar omega-3 riebalų rūgščių gaunate pakankamai, siūlome susipažinti su populiariausių žuvų kiekiais, kuriuos reikėtų suvartoti, kad per parą gautumėte 1 g omega-3 riebalų rūgščių EPR ir DHR.

Produktų kiekis, kurį reikia suvalgyti, kad gautume 1g EPR ir DHR rūgščių:

Maisto produktas

g/per dieną

Šviežias tunas

70-360

Sardinė

60-90

Lašiša

60-135

Skumbrė

60-250

Silkė

45-60

Vaivorykštinis upėtakis

90-105

Otas

90-225

Menkė

375-750

Šamas

450-600

Plekšnė

210

Austrė

75-240

Krabas

255

Krevetė

330

Šukutė

525

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų