Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Kokius ryžius renkatės?

silutesnaujienos.lt | 2013-01-09 09:44:37

Ryžiai – vieni iš daugumos įvežamų produktų. Ryžių patiekalais gardžiuojamasi bene kiekvienuose namuose. Dažnas mūsų juos renkasi ir kasdieniam vartojimui, ir įvairių švenčių proga.

Ryžiai
Algirdo Kubaičio nuotr.

Visos ryžių rūšys yra puikus energijos šaltinis dėl gausaus jų sudėtyje esančio angliavandenių kiekio.

Ryžiai dažniausiai importuojami iš Indijos, Pakistano, Tailando, JAV, Kinijos ir kitų šalių. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai atkreipia vartotojų dėmesį į kelių pagrindinių ryžių rūšių ypatumus ir siūlo dažniau vartoti ruduosius ryžius.

Rudieji (lukštenti, nešlifuoti) ryžiai.

Jie gaunami nuo kultų ryžių pašalinant lukštą. Šie ryžiai verda šiek tiek ilgiau nei šlifuoti ryžiai. Juose žymiai daugiau skaidulinių medžiagų nei baltuosiuose ryžiuose, nes lukštenant ryžius galimi tik nedideli sėlenų nuostoliai, tuo tarpu šlifuojant ryžius, sėlenų netenkama žymiai daugiau.

Baltieji (šlifuoti) ryžiai.

Šie ryžiai gaunami nuo lukštentų ryžių šlifuojant pašalinus visas ar dalį luobelių ir gemalo. Pagal tai, kokia dalis luobelių ir gemalo yra pašalinama šlifuojant, ši ryžių rūšis dar skirstoma į dalinai šlifuotus, nušlifuotus ir visiškai nušlifuotus ryžius. Šiuose ryžiuose žymiai mažiau naudingų medžiagų nei ruduosiuose ryžiuose. Tačiau šių ryžių privalumas – ilgesnis galiojimo laikas, kadangi apdirbimo metu pašalinamas gemalas, kurio riebalai gali greitai apkarsti.

Plikyti ryžiai.

Tai ryžiai, kurie yra mirkyti vandenyje, termiškai apdoroti, išdžiovinti ir tik tuomet išlukštenti ar šlifuoti. Šių ryžių sudėtyje esantis krakmolas apdirbimo metu virsta kleisteriu. Toks ryžių apdirbimo būdas suteikia jiems kietumo ir, nors dėl šios savybės juos reikia virti ilgiau nei baltuosius ryžius, tačiau jie išlieka birūs ir purūs. Be to, manoma, kad terminis apdorojimas prieš lukštenant ar šlifuojant padeda išsaugoti ryžiuose daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Dažniau vertėtų rinktis ruduosius ryžius dėl didesnio vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų kiekio. Rudieji ryžiai turi net 8 kartus daugiau magnio, beveik du kartus daugiau fosforo, kalcio ir geležies nei baltieji ryžiai bei šiek tiek daugiau B grupės vitaminų ir folio rūgšties.

Baltuosiuose ryžiuose yra šiek tiek daugiau baltymų ir mažiau riebalinių medžiagų. Reikėtų neužmiršti, kad nešlifuotuose ryžiuose žymiai daugiau skaidulinių medžiagų: viename puodelyje rudųjų ryžių yra apie 3,5 g skaidulinių medžiagų, o puodelyje šlifuotų ryžių – tik apie 1 g.

Ryžių grūdai, lukštenti ar šlifuoti, skaldyti ar ne, turi būti sveiki, švarūs, be pašalinių kvapų ar kvapų, kurie parodo gedimą.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atliekami šie ryžių laboratoriniai tyrimai: sunkiųjų metalų, aflatoksinų, genetiškai modifikuotų organizmų, pesticidų, aruodinių kenkėjų, juslinių rodiklių (kvapo, skonio).

Pernai sausio – lapkričio mėnesiais instituto Cheminių tyrimų ir Molekulinės biologijos ir genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) skyriai atliko per 3000 ryžių  tyrimų. Visi tyrimai atitiko teisės aktų reikalavimus.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria:

perkant ryžius ar kitas kruopas reikėtų atkreipti dėmesį į pakuotę – pakuotė turi būti nepažeista;

būtina atkreipti dėmesį į produkto realizacijos terminą;

pašalinis kvapas ir aruodiniai kenkėjai kruopose gali atsirasti dėl netinkamų produkto laikymo sąlygų ar kitų išorės veiksnių;

namų sąlygomis ryžius ir kitas kruopas rekomenduojama laikyti induose, tamsioje, sausoje, gerai vėdinamoje vietoje.

Angelė Sederavičienė

silutesnaujienos.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų