Sekmadienis, 2024.09.01
Reklama

Organizmo ženklai, išduodantys, kad jums trūksta skaidulų

Šaltinis: vlmedicina | 2021-03-26 12:37:31

Savo sveikata neretai susirūpiname tik tada, kai kūnas pradeda siųsti neigiamus signalus, atsiranda skausmų ar kitų sutrikimų. Netikėtai sumažėjęs energijos lygis, pasunkėjęs virškinimo procesas ar suprastėjusi odos būklė gali signalizuoti ne trumpalaikį negalavimą, o maistinių skaidulų trūkumą.

Živilė Dumbraitė
Živilė Dumbraitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Dietistės Živilės Dumbraitės teigimu, tam tikrų sveikatos sutrikimų galėtume išvengti, jei pakoreguotume mitybą, į ją įtrauktume maistingų produktų ir nepamirštume organizmui būtinų skaidulų.

Deja, skaidulų nauda visuomenėje nėra plačiai žinoma. Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad tik kiek daugiau nei trečdalis respondentų (37proc.) žino, kad skaidulos sumažina riziką susirgti širdies ligomis, storosios žarnos vėžiu, o tik beveik ketvirtadalis (23proc.) sutinka, kad jos gali padėti sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Ilgalaikis skaidulų trūkumas žalingas organizmui– gali nusilpti imunitetas

„Maistinės skaidulos gerosioms žarnyno bakterijoms padeda gyvuoti ir daugintis, taip pat palaiko sveiką mikrobiotą. Vartojant pakankamai skaidulų, virškinimo procesas vyksta sklandžiau, jaučiamės lengvesni. Mūsų organizmui svarbios abiejų rūšių skaidulos– tirpios ir netirpios vandenyje“,– teigia dietistė.

Dažnai skaidulų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais pojūčiais žarnyne– užkietėjusiais viduriais, arba atvirkščiai– gali kauptis dujos, pūsti pilvą. Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad nevartojant pakankamai skaidulų neigiami padariniai gali išryškėti po kurio laiko.

„Ne visus organizmo sutrikimus pajuntame iš karto. Jei negausime reikiamo skaidulų kiekio, kiek vėliau gali pasunkėti virškinimo procesas, sutrikti maisto medžiagų įsisavinimas, taip pat gali imti trūkti tam tikrų vitaminų“,– sako Ž.Dumbraitė.

Mitybos specialistės teigimu, ilgai negaunant pakankamo skaidulų kiekio gali išsivystyti ir rimtesni žarnyno sutrikimai, pradėti trūkti energijos, nusilpti imunitetas ar suprastėti odos būklė. „Svarbu laiku pasirūpinti žarnyno sveikata, nes jis– tarsi organizmo būklės indikatorius. Jei žarnynui viskas gerai, tuomet ir bendra savijauta bus gera“,– sako mitybos specialistė.

Per dieną – 400–500g daržovių ir vaisių

Pasak dietistės Ž.Dumbraitės, beveik kiekvieno virtuvėje galima rasti skaidulų turinčių produktų, tačiau reikia išmokti tinkamai pasirinkti.

„Daržovės, vaisiai ir grūdinės kultūros– vieni pagrindinių skaidulų šaltinių. Šie produktai turėtų sudaryti mitybos raciono pagrindą. Patarčiau per dieną suvartoti bent 400–500g daržovių ir vaisių. Geriausia, jei pasirinktume bent 5 skirtingų rūšių. Taip pat į kasdienę mitybą reiktų įtraukti 2–3 šaukštus kruopų, kelias kokybiškos duonos riekeles“,– pataria specialistė.

Dietistės teigimu, duona gali padėti mityboje užtikrinti didesnį su įprastu maistu gaunamą skaidulų kiekį. Nors iš pirmo žvilgsnio duona– lietuvių mėgstamas produktas, tačiau šalies gyventojų apklausa atskleidė, kad net 43proc. gyventojų nežino arba nesutinka, kad duona gali būti natūralus skaidulų šaltinis.

Duona be reikalo nuvertinama

Norint lengviau gauti reikiamą skaidulų kiekį, Ž.Dumbraitė pataria rinktis kokybišką duoną, skaityti jos sudėtį ir pažiūrėti energinę vertę. „Dar vienas puikus rodiklis– tai „žaliojo rakto skylutės“ ženklas ant pakuotės. Taip pažymėtų produktų sudėtis palankesnė sveikatai, juose daugiau skaidulinių medžiagų, mažiau cukrų, riebalų, druskos, nėra maisto saldiklių“,– sako dietistė.

Bendrovės „Vilniaus duona“ produktų vystymo vadovė Snieguolė Šoblinskienė teigia, kad pirkėjui pirmiausia reiktų perskaityti maistingumo lentelę ir atkreipti dėmesį į skaidulinių medžiagų eilutę: „Jei nurodyta, kad 100g duonos yra ne mažiau nei 3g skaidulinių medžiagų, tik tokia duona laikoma skaidulų šaltiniu. Idealu, jei 100g duonos yra 6g skaidulinių medžiagų, nes toks produktas laikomas turinčiu daug skaidulinių medžiagų.“

Renkantis duoną su daugiau skaidulų S.Šoblinskienė taip pat pataria ieškoti tokios, kurioje ruginiai, viso grūdo dalių miltai, sėklos ar grūdai nurodyti sudėties eilutės pradžioje– pirmoje, antroje ar trečioje vietoje.

„Skaidulų kiekį taip pat gali lemti miltų malimo būdas– kuo jie rupesni, tuo mažiau perdirbti. Dėl to ruginė, rupesnių, viso grūdo miltų duona turės daugiau skaidulų. Be to, jeigu į duoną bus įdėta daržovių, grūdų, sėklų, ji bus dar palankesnė sveikatai“,– sako S.Šoblinskienė.

Kiekybinę reprezentatyvią apklausą tiesioginės apklausos būdu („Omnibus“) UAB „Vilniaus duona“ užsakymu atliko rinkos tyrimų bendrovė „Norstat“. Tyrimo imtis– 1000 respondentų, kurių amžius– 18–74metai. Tyrimas atliktas 2021 m. vasario 2–10 d.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kokių profesijų atstovai dažniausiai serga alerginiu kontaktiniu dermatitu?
Alerginis kontaktinis dermatitas – tai odos uždegimas, pasireiškiantis po kontakto su dirginančiomis medžiagomis,...
Vasaros pramogos gali tapti ausų, gerklės, nosies ligų priežastimi
Vasara – tinkamas laikas mėgautis šiluma, poilsiu gamtoje, prie vandens telkinių, tačiau neretai šiuos džiaug...
Jeigu pirmakursiai visai nejaučia nerimo, jau verta susirūpinti?
Rugsėjo 1-oji – naujos pradžios, kito gyvenimo etapo atskaitos taškas, kai pirmakursiai pradeda akademinį gyvenimą...
Empatijos robotai neišmoks: kaip ugdyti ateities slaugos specialistus?
Technologijos vis labiau skverbiasi į mūsų gyvenimus, įskaitant ir sveikatos priežiūrą. Robotikos ir dirbtinio intelekto...
Vienos pavojingos, o kitos - įkyrios: širšės ir vaisinės muselės
Nuo senų laikų širšių dažnai bijoma – ir tam yra priežastis. Širšės, nors ir svarbios ekosistemai, žmogui gali kel...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų