Naujas tyrimas atskleidžia, kad vos viena ankštinių daržovių porcija per dieną gali padėti numesti svorio ir šį pokytį išlaikyti, — skelbia medicalnewstoday.com.
„The American Journal of Clinical Nutrition“ publikuojamas straipsnis, kuriame rašoma, kad vartojantys vidutiniškai 130 g ankštinių daržovių per dieną 6 savaites gali sumažinti savo svorį, kitaip nekeisdami mitybos įpročių.
Ankštinės kultūros apima patiekalus su pupelėmis, žirneliais, avinžirniais, lęšiais.
Ankštinės daržovės turi mažai riebalų ir daug baltymų bei skaidulų, todėl puikiai tinka tiems, kurie negauna pakankamai baltymų iš mėsos, žuvies ar pieno produktų. Taip pat jose gausu geležies, cinko, fosforo, folio rūgšties ir kitų vitaminų bei mineralinių medžiagų.
Ne vienas tyrimas jau įrodė ankštinių daržovių naudą sveikatai. Pavyzdžiui, 2014 m. publikuotas tyrimas, kurio išvados skelbia, kad kasdien vartojamos ankštinės daržovės sumažina „blogojo“ cholesterolio (MTL) koncentraciją 5 proc.
Dabar naujas tyrimas siūlo įtraukti ankštines daržoves į kasdienį racioną siekiant užkirsti kelią antsvoriui ir nutukimui.
Tyrėjai St. Michael‘s ligoninės (The Li Ka Shing Knowledge Institute at St. Michael's Hospital in Toronto) atliko 21 klinikinio bandymo metaanalizę, apimančią 940 dalyvių.
Svorio sumažėjimas mažiausiai tris savaites vartojus ankštines daržoves palygintas su tokios pat trukmės dietomis, į kurias šios daržovės neįtrauktos.
Per maždaug 6 savaites pastebėta, kad asmenys, kasdien suvartoję 130 g ankštinių daržovių, vidutiniškai numetė 0,34 kg – beveik pusę kilogramo, o tų, kurių dietoje nebuvo ankštinių daržovių, svoris nekito.
Svarbiausia, kad toks rezultatas pasiektas neatlikus jokių kitų mitybos pokyčių.
Ankstesni tos pačios komandos tyrimai atskleidė, kad ankštinės daržovės padidina sotumo jausmą apie 31 proc., o tai paaiškina ir dabartinio tyrimo rezultatus.
Ankštinės daržovės turi žemą glikeminį indeksą (GI) – organizme skaidomos lėtai, nesukeliant gliukozės koncentracijos šuolių kraujyje, todėl suteikia ilgalaikį sotumo jausmą ir lemia mažesnio maisto kiekio suvartojimą — svorio kritimą.
Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad apie 90 proc. svorio mažinimo priemonių nesuveikia, nes nesusitvarkoma su alkio ir sotumo jausmu.