Sekmadienis, 2024.07.21
Reklama

Žuvų taukai naudingi, bet rizikos susirgti miokardo infarktu nesumažina

Šaltinis: vlmedicina | 2021-01-12 10:10:52

Organizmo veiklai reikalingų medžiagų rezervą gyventojai vis dažniau stengiasi papildyti vartodami įvairiausius maisto papildus. Vienas populiariausių papildų – žuvų taukai. Nors kai kurie papildai iš tiesų gali būti naudingi, gydytojai pabrėžia, kad vien jais visų sveikatos bėdų išspręsti neįmanoma, todėl žuvų taukai negali atstoti ir pakeisti medikų paskirtų vaistų, pavyzdžiui, padidėjusią cholesterolio koncentraciją mažinančių statinų.

Moteris padėjusi ranką ant krūtinės
© Shutterstock.com

 

Žuvų taukai cholesterolio lygio nemažina

Didesnis cholesterolio lygis nustatomas dažnam Lietuvos gyventojui, ir tai yra viena priežasčių, kodėl pagal sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis bei mirštamumą nuo jų esame viena prasčiausiai Europoje atrodančių valstybių. Per didelis cholesterolio lygis kraujyje gali paskatinti sustorėti vidinį arterijų sluoksnį– sukelti aterosklerozę, dėl kurios padidėja miokardo infarkto ir insulto rizika. Neretai būtent siekdami sukontroliuoti cholesterolio lygį kraujyje gyventojai ima vartoti omega-3 riebalų rūgščių papildus arba tiesiog žuvų taukus.

Santaros klinikų Prevencinės kardiologijos poskyrio vyresnioji gydytoja kardiologė docentė Jolita Badarienė sako, kad omega-3 riebalų rūgštys priskiriamos prie lipidų kiekį reguliuojančių medikamentų, tačiau, norint sumažinti mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentraciją, taip pat riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, vien šių papildų gali nepakakti.

„Žuvų taukų įtaka širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai pradėta tirti pastebėjus, kad už poliarinio rato gyvenantys inuitų tautybės žmonės, kurių mitybos raciono pagrindą sudaro žuvis, retai serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Tačiau naujausi medicininiai tyrimai omega-3 įtakos blogojo ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentracijos mažėjimui neparodė. Nustatyta, kad žuvų taukai padeda sumažinti trigliceridų koncentraciją kraujyje– tai, be abejo, irgi yra svarbu“,– sako J.Badarienė.

Gydytojos teigimu, pagal naujausias 2019m. Europos kardiologų draugijos rekomendacijas omega-3 riebalų rūgščių gali būti papildomai skiriama pacientams, kuriems nustatyta padidėjusi trigliceridų koncentracija, ypač jei jau paskirtas gydymas kitu lipidų koncentraciją mažinančiu vaistu– statinu. Tokiems pacientams rekomenduojama skirti gana dideles dozes, net iki 4gramų siekiančias, omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių.

Papildai efektyvių vaistų neatstoja

Nors trūksta mokslinių įrodymų, nemažai gyventojų žuvų taukus ar kitus maisto papildus nepagrįstai laiko pakankama alternatyva cholesterolio lygį kraujyje reguliuoti padedantiems statinams. Statinai paprastai paskiriami pacientams, kuriems yra didesnė rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ir yra gyvybiškai svarbūs siekiant išvengti pakartotinio miokardo infarkto ar insulto.

„Statinų efektyvumas kontroliuojant cholesterolio lygį kraujyje yra įrodytas klinikiniais tyrimais ir patvirtintas medicininėje praktikoje. Europos kardiologų draugijos gairėse šių vaistų vartojimas nurodomas kaip viena pagrindinių priemonių mažinant pirminių ar pasikartojančių kardiovaskulinių įvykių tikimybę ligoniams, kuriems yra didesnė cholesterolio koncentracija ir kurie priskiriami didelės ir labai didelės rizikos grupėms“,– sako docentė J.Badarienė.

Tačiau ne visi gyventojai į paskirtų statinų vartojimą žiūri atsakingai, o kai kurie mano, kad jų poveikį galima pasiekti tik pakoregavus mitybą ir į savo racioną įtraukus daugiau omega-3 riebalų rūgščių. J.Badarienės teigimu, tokiu atveju pacientai iš esmės atsisako efektyvaus ir patvirtinto padidėjusio cholesterolio lygio gydymo būdo.

„Be abejo, subalansuota ir sveika mityba esant didesniam cholesterolio lygiui kraujyje yra itin svarbi, tačiau dažnu atveju jau būna pasiekta riba, kai vien pakoreguoti gyvensenos nepakanka. Statinus vartoti tokiu atveju tampa būtina. Iš maisto gaunamos omega-3 ar žuvų taukų kapsulės vargu ar padės išspręsti padidėjusio cholesterolio problemą“,– pabrėžia J.Badarienė.

Kontroliuojant cholesterolį širdies ir kraujagyslių rizika sumažinama perpus

Anot gydytojos, neseniai paskelbti naujo mokslinio tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau kaip 13tūkst. pacientų, kuriems nustatytas didesnis cholesterolio lygis, rezultatai rodo, kad omega-3 papildų pridėjimas prie statinų neturėjo beveik jokios įtakos pacientų ligos eigai, palyginti su pacientais, kurie vartojo tik statinus. Viena tyrimo autorių išvadų ta, kad omega-3 poveikis kardiovaskulinių įvykių prevencijai didesnės rizikos pacientų grupėje nublanko prieš statinų efektyvumą, todėl tyrimų rezultatai neparodė jokios apčiuopiamos žuvų taukų įtakos.

„Tai nereiškia, kad žuvų taukų ar kitų papildų vartoti neverta, tačiau reikia suprasti, kad padidėjusio cholesterolio lygio ir infarkto ar insulto rizikos vien jų vartojimas nesumažins. Tam būtina laikytis gydytojų rekomendacijų ir vartoti jų paskirtus vaistus. Be to, svarbu juos vartoti reguliariai ir tiek laiko, kiek reikia. Dažnai tai gali būti ir visas likęs gyvenimas, nes statinų poveikis nėra momentinis“,– sako J.Badarienė.

Dėti visas pastangas siekiant sumažinti cholesterolio lygį kraujyje iš tiesų verta. Mokslinės studijos rodo, kad ilguoju laikotarpiu su statinų pagalba išlaikant normalų cholesterolio lygį miokardo infarkto rizika sumažinama 54proc., insulto– 48proc., o bendras pacientų mirtingumas sumažėja 20proc. Mūsų šalyje, kur širdies ir kraujagyslių ligos yra itin didelė problema, siekti sumažinti rizikos veiksnius yra ypač svarbu.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kad nerizikuotume savo sveikata – kelionėms patariama ruoštis iš anksto
Vasara – atostogų metas, kai dažnas keliauja į užsienio šalis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) spe...
Pūslelinės pančiuose: ką galime padaryti, kad infekcija nebeatsinaujintų
Daugybei žmonių ne kartą teko patirti nemalonų dilgčiojimą prie lūpų ir vėliau išvysti atsiradusias pūsleles. Nors skaus...
Savaitgalis prie vandens telkinio: kaip saugotis infekcijų
Vasaros dienomis tesinori gulėti ant ežero ar jūros kranto ir nuolat maudytis. Bet jei neužtikrinsime tinkamos intymios...
Vandens organizme trūkumas gali sukelti ir hemorojų
Atšilus orams dauguma skuba naudotis visais lauko malonumais. Tiesa, gydytojai pastebi, kad aktyviai leidžiant laisvalai...
Oro kokybės barometras: orą teršė kietosios dalelės bei amoniakas, miglinių augalų žiedadulkės
Vasaros viduryje buvo fiksuojamas kietųjų dalelių ir amoniako koncentracijos padidėjimas ore, o žiedadulkių...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų