Žuvį valgyti sveika. Tai turėtų prisiminti daugelis įvairių sveikatos problemų kamuojamų žmonių. Ypač sergantys reumatoidiniu artritu.
Žuvies naudingumą galėtų patvirtinti ir dviejų Bostono universitetų (JAV) jungtinė mokslininkų komanda, kuri tyrė žuvies buvimo mityboje ir jos reguliaraus vartojimo įtaką žmonėms, sergantiems reumatoidiniu artritu.
Ši liga – lėtinė ir uždegiminė, beje, nuolat progresuojanti. Pažeidžia reumatoidinis artritas ne tik sąnarius, bet ir kitus organus – akis, odą, raumenis, plaučius, širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemas. Turbūt būtų lengviau išvardyti, ko ji nepažeidžia. Liga išsivysto dėl imuninės sistemos klaidingos reakcijos – kai paciento imuninė sistema pirmiausia atakuoja jo sąnarius, taip sukeldama uždegimą, skausmą, tinimą. Laikui bėgant, išsivysto sąnarių deformacijos, atsiranda judėjimo sunkumų bei prisideda visa kita sveikatos problemų puokštė.
Vaistų, iš pamatų sunaikinančių šią ligą, deja, nėra. Yra tik simptomus malšinantys vaistai, kai kuriais atvejais taikoma chirurgija, tačiau svarbiausia – gyvenimo būdo korekcija. Ne išimtis ir mityba.
Tyrimo metu lygintos dvi su mityba susijusios situacijos – viena grupė tiriamųjų valgė žuvį mažiausiai du kartus per savaitę, kita grupė – mažiau nei kartą per mėnesį. Kaip jau supratote, pirmosios grupės mityba davė itin pozityvių pokyčių – reumatoidinio artrito aktyvumas sumažėjo. Be to, didinant žuvies porcijų skaičių per savaitę, aktyvumas mažėjo dar daugiau.
Tyrime dalyvavo 176 tiriamieji, gilintasi į jų mitybą akcentuojant žuvį, tačiau neišskiriant vienos kurios nors žuvies rūšies.
Kodėl pasiekta tokių teigiamų rezultatų „žuviavalgių“ pacientų grupėje? Manoma, kad žuvyje esančios medžiagos turėjo įtakos uždegimo slopinimui ir reumatoidinio artrito progresavimo stabdymui.
Kokios konkrečiai medžiagos tai galėtų būti? Kol kas sunku nustatyti, nes nebuvo gilinamasi į tai, kokią žuvį pacientai valgė – jūrinę ar gėlavandenę, tačiau akys krypsta į jau seniai liaupsinamas omega 3 riebiąsias rūgštis, kurių gausu riebiosiose žuvyse.
Šių riebiųjų rūgščių teigiamas poveikis tirtas ir patvirtintas ne tik imunitetui, organizmo augimui ir vystymuisi, akims, bet ir sąnariams, juose slopinant uždegiminius procesus.
Tad jei turite sąnarių problemų ar sergate reumatoidiniu artritu ir sukate galvą, ką čia pasigaminus pietums, atsakymas aiškus – žuvies.