Moliūgai (lot. Cucurbita maxima, sanskr. Kušmandaka – tas, kurio stiebas vyniojasi, įsikimba į viską) yra labai universalus produktas – juos galima kepti, virti, naudoti sriuboms, košėms, tyrėms. Valgomos visos jo dalys - minkštimas, sėklos, lapai, žiedai.
Ajurveda nuo inkstų ir kepenų ligų pataria gerti šviežias minkštimo sultis (iki 1 litro per dieną). Sutrinto minkštimo tyrelė dedama ant odos, sergant egzema ar nusideginus.
Ajurveda rekomenduoja moliūgus vartoti esant šaltiems ir drėgniems orams su ghi, migdolais ir nerafinuotu cukrumi - tai sustiprina imunitetą.
Moliūgai subalansuoja visas došas - vata, pita ir kapha. Jie yra puiki atjauninanti priemonė.
Moliūgai dera su visais prieskoniais, ypač šildančiais (gvazdikėliais, juodaisiais pipirais, imbieru), stimuliuoja kraujotaką, šildo galūnes.
Moliūgai valgomi virti, kepti, džiovinti. Ypač vertinga sorų kruopų košė su moliūgu. Paskrudintos moliūgų sėklos su druska - populiarus užkandis vakare.
Sveikatinančios savybės
92 proc. moliūgo sudaro vanduo, vaisiaus minkštimas turi cukraus, kalio, kalcio, magnio ir geležies druskų, vitaminų C, B1, B2, PP ir provitamino A, o sėklos - 36-52 proc. riebiojo aliejaus, fitosterinų, dervinių medžiagų, organinių rūgščių.
Kadangi moliūgai turi mažai organinių rūgščių ir ląstelienos, juos patariama valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis, o pektinas naudingas gydant storųjų žarnų uždegimą.
Moliūgus naudinga valgyti sergantiems ateroskleroze, nes padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį. Šviežias moliūgų minkštimas gerina žarnyno veiklą ir valgomas, kai užkietėję viduriai (iki 0,5 kg per dieną).
Kadangi moliūgai nekaloringi, juos rekomenduojama valgyti su medumi ir žiupsneliu muskato riešuto esant nutukimui ir depresijai.
Moliūgai skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl jais galima gydyti pabrinkimus, atsiradusius dėl širdies ir kraujagyslių, inkstų ir šlapimo pūslės ligų.
Moliūgai turi milžinišką kiekį vitaminų. Vitaminas D reikalingas vaikų augimui, padeda įsisavinti kalcį dantims ir kaulams.
Vitaminai В, С, РР, Р ir Е stabdo senėjimo procesus ir gerina potenciją.
Moliūguose daug vario, fosforo, geležies, todėl rekomenduojamas profilaktiškai nuo mažakraujystės ir aterosklerozės.
Sėklos - vitaminų ir mineralų šaltinis
Moliūgo sėklos yra puikus mineralų šaltinis. Pusėje puodelio yra 92 proc. rekomenduojamos magnio ir mangano paros normos ir 50 proc. rekomenduojamos cinko.paros dozės. Taip pat turi B grupės vitaminų, didelį kiekį vitamino K, reikalingo kaulų sveikatai ir kraujo krešėjimui, geležies.
Moliūgų sėklose yra L-triptofano, natūralaus junginio, padedančio įveikti depresiją, daug cinko, kuris saugo nuo osteoporozės. Jos padeda sumažinti uždegimą bei priešuždegiminių vaistų šalutinį poveikį.
Moliūgų sėklos stabdo inkstuose kalcio oksalato akmenų formavimąsi. Jose yra fitosterolių, junginių, kurie sumažina cholesterolio lygį, tai pat apsaugo nuo onkologinių ligų.
Parengė Žilvinas Užkuraitis