Šviesi duona yra tokia pat naudinga žmogaus sveikatai kaip ir tamsi, parodė naujo tyrimo rezultatai. Weizmann’o mokslo instituto (angl. Institute of Science) mokslininkai išsiaiškino, kad šviesios duonos pakeitimas pilno grūdo duona daro mažą skirtumą žmogaus sveikatai.
Tyrimo metu 20 žmonių buvo padalinti į dvi grupes, iš kurių pirmai savaitę buvo duodama pilno grūdo duona, o likusiems – balta.
Naudodami kraujo testus išmatuoti vitaminų, mineralų, riebalų ir cholesterolio lygius bei atlikdami kitus sveikatos patikrinimus, jie nerado jokio didelio skirtumo tarp šių dviejų grupių.
Vis dėlto, atidžiau pažvelgus į tyrimo išvadas paaiškėjo, kad kiekvieno dalyvio organizmas į valgomą duoną reaguoja skirtingai, o tai reiškia, kad pageidautina duonos rūšis kiekvienam žmogui priklauso nuo jo individualaus žarnyno.
„Šios išvados nėra vien tik ypatingai įdomios, tačiau taip galimai labai svarbios – skirtingų žmonių organizmai reaguoja skirtingai į tą patį maistą“, – tyrimo rezultatais stebėjosi mokslininkas Eran Segal.