Pirmadienis, 2024.02.26
Reklama

Tyrimas: lietuviams būdingas sūraus ir saldaus jutimo susilpnėjimas

2012-05-07 15:52:01

 Daugumos Lietuvos gyventojų skonio receptorių būklė yra gera, tačiau silpnėja jų saldaus bei sūraus skonių jutimas. Tai parodė pirmą kartą Lietuvoje vykdytas socialinis eksperimentas skonio receptorių tyrimas, kurį didžiuosiuose šalies miestuose atliko Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atstovai.

 „Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje organizuoti tyrimai atskleidė vienodas skonio receptorių sutrikimų tendencijas – 9 iš 10 žmonių nustatytas susilpnėjęs sūrumo bei saldumo pojūtis. Jis nėra sutrikęs tiek, kad galėtume tai įvardyti kaip ligą ar labai rimtą problemą, tačiau šiuos skonius dauguma žmonių jaučia silpniau, nei galėtų.

 Taip atsitinka, nes kasdien valgome daug sūraus ir saldaus maisto. Receptoriams silpstant, natūraliai norisi pasibarstyti daugiau druskos, kad jaustume skonį. Tokiu būdu receptorius dar labiau atbukiname“, – rezultatus komentavo viena iš tyrimą atlikusių LSMU Studentų mokslinės draugijos narių Birutė Vėbraitė.

 Skonio receptorių būklės tyrimo Kaune metu maksimalų rezultatą, rodantį, kad skonio receptoriai veikia puikiai, surinko 4 proc. pasitikrinusiųjų. Klaipėdoje ir Vilniuje tokius rezultatus gavo po 9 proc. tyrimo dalyvių. Daugumos dalyvių skonio receptorių jautrumas geras, o maždaug 5 proc. – prastesnis. Vykdydami išsamesnes šių tyrimų rezultatų analizes, medikai mėgins nustatyti, kas nulėmė tokį pasiskirstymą.

 „Visuose trijuose didmiesčiuose vykusių tyrimų metu daugiausiai dalyvių surinko 11-14 balų iš 15 galimų. Tai – geras rezultatas. Vis dėlto didžiausias galimas surinkti balų skaičius – 15 – nebuvo vyraujantis ir pasitaikė tik nedaugeliu atvejų“, – pasakoja B. Vėbraitė.

 Tyrimo dalyviai vertino, kaip jaučia penkis skirtingus skonius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų ir „umami“, kurį tiksliausiai apibūdina būdvardis „skalsus“. Jutimo lygis nustatytas ragaujant po lašelį kiekvieno skirtingos koncentracijos tirpalo. Teisingai įvardytas skonis buvo žymimas rezultatų lentelėje, kuri atskleidė vyraujančią Lietuvos gyventojų receptorių būklę.

 „Žmonės noriai įsitraukė, dalyvavo ir siekė išsiaiškinti savo skonio jutimų būklę. Aktyvų dalyvavimą iniciatyvoje atspindi tyrimo rezultatai – iš viso socialiniame eksperimente skonio receptorius išsityrė daugiau nei keturi šimtai žmonių. Tokia situacija leidžia daryti išvadą, kad Lietuvos gyventojai į savo sveikatą žiūri neabejingai ir rūpinasi ja. Manome, kad panašaus pobūdžio iniciatyvos yra sveikintinos ir džiaugiamės padėję įgyvendinti vieną jų“, – sakė tyrimo iniciatorės bendrovės „Suslavičius – Felix“ generalinis direktorius Darijus Taraila.         

 Šiuo socialiniu eksperimentu bendrovė siekė suteikti žmonėms galimybę ne tik pasitikrinti savo skonio receptorių būklę, tačiau ir įgyti vertingų patarimų, kaip kuo ilgiau išsaugoti gerą skonio suvokimą.

 „Norintiems išsaugoti gerą skonio receptorių būklę patariame valgyti tik jaučiant alkį, rinktis kuo įvairesnius produktus, vengti labai karšto ir labai aštraus maisto, kramtyti kruopščiai ir lėtai, sumažinti cukraus ir druskos vartojimą. Taip pat siūlėme kartas nuo karto atsisakyti tam tikrų produktų, kad vėl pradėjus juos valgyti žmonės jų skonį jaustų stipriau“, – patarė Birutė Vėbraitė.

 Tyrime ištirti 420 žmonių (137 žmonės Kaune, 127 Klaipėdoje ir 156 Vilniuje). Dauguma jų patenka į 18 – 75 metų amžiaus kategoriją, nors dalyvavo ir keli senjorai: vyriausiam tyrimo dalyviui klaipėdiečiui – 81 metai. Išsamūs tyrimo rezultatai bus paskelbti viešai ir naudojami moksliniais tikslais. Socialinį eksperimentą inicijavo bendrovė „Suslavičius-Felix“.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kokias klaidas dažniausiai daro maisto papildus vartojantys žmonės
Sunegalavę ar norėdami užkirsti kelią ligoms, dažnai pradedame vartoti vitaminus ar maisto papildus. Vaistininkai p...
Gydytojas ragina susirūpinti net nedidele opele burnos ertmėje
Vasario mėnuo, skirtas burnos vėžio profilaktikai, atkreipė dėmesio ir į burnos vėžį, vieną pavojingiausių burnos ertmės...
Menopauzė – egzistencinių pokyčių metas, kuriam galima pasiruošti iš anksto
Dažnai menopauzės metu moterys susiduria su dideliais kūno ir gyvenimo būdo pokyčiais, o tai dažnai tampa ir pasikeitusi...
Ryškūs sapnai, dingusi uoslė bei anksti žylantys plaukai gali įspėti apie neurologinę ligą
Neretai susitikę draugus, artimuosius ar kolegas ir išgirdę sakinį „O ką aš sapnavau!!!“ esame pasiruošę išk...
Kauno klinikose – naujas gydymo metodas pacientams, patiriantiems lėtinį skausmą
Kauno klinikų Anesteziologijos klinikoje pirmą kartą atlikta nauja skausmo valdymo procedūra – perkutaninė epiduri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų