Šeštadienis, 2025.06.14
Reklama

Tikrą sviestą atskirsite nesunkiai

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“ | 2016-05-19 11:10:14

Kadangi šiandien rinkoje jau gausu ne tik drabužių ar buitinės technikos padirbinių, bet ir netikrų maisto produktų, svarbu žinoti, kaip juos atskirti. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ gydytojas Alvydas Unikauskas paaiškina, kaip atskirti tikrą sviestą bei kiek turėtume šio produkto suvartoti, kad jis organizmui būtų naudingas, o ne žalingas.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

„Gerą sviestą padės atskirti spalva – kokybiškas sviestas turi būti gelsvas. Jeigu jis ypač šviesus, būtina atkreipti dėmesį, ar nėra papildomai pridėta augalinės kilmės riebalų ar net dažiklių“, – aiškina A. Unikauskas.

Pasak profesoriaus, taip pat svarbus ir kvapas – jis turi priminti šviežią grietinėlę. Per daug ryškus kvapas atsiranda dėl sintetinių aromatizatorių. Tikrą sviestą nuo netikro atskirsite šildydami ir šaldydami, nes natūralus sviestas lydosi į vientisą masę.

„Riebalai nėra tas produktas, kurio reikėtų atsisakyti norint numesti svorio. Sveikas suaugęs žmogus, norintis kontroliuoti savo svorį ir neturintis problemų dėl širdies, gali sau leisti suvartoti 20–30 gramų sviesto per dieną, o žmogus, patyręs miokardo infarktą ar turintis kitokių širdies problemų, šį kiekį turėtų sumažinti per pusę“, – įspėja A. Unikauskas.

Gydytojo teigimu, kepant sviestas negali būti naudojamas vietoj aliejaus. Kepti svieste yra kenksminga, nes sviesto baltymai kaitinami virsta kancerogenais. Taigi geriausia sviestą vartoti gryną.

„Esant sutrikusiam virškinimui, visi bijo valgyti riebiai, bet pieno riebalai yra lengvai skaidomi, daug lengviau nei riebalai, esantys taukuose. Padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, sviestas padės jas šiek tiek neutralizuoti“, – informuoja medikas.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Psichologė: vaikas nepasirenka būti jautrus
„Nekreipk dėmesio“, „neverkšlenk dėl niekų“, „susirask draugų ir žaisk su jais“, &bd...
 Šaltai "užplikyta“ kava:  gurmaniški receptai vasarai
Garuojantis puodelis karšto kvapnaus gėrimo – tai bene dažniausia asociacija, iškylanti pagalvojus apie kavą. Tači...
Pavėžėjimo paslauga į organų transplantacijas ir po jų teikiama be pokyčių
Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NTB) primena: organų transplan...
Negalėjusiam pačiam kvėpuoti ir maitintis 4 dienų kūdikiui – inovatyvi operacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose keturių dienų naujagimiui, gimusiam su reta ir gyvybei pavojinga kvėp...
Pornografija veržiasi į vaikų pasaulį
Kol suaugusieji ginčijasi dėl lytinio švietimo būtinybės mokyklose, vaikai kasdien susiduria su turiniu, formuojančiu jų...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų