Ketvirtadienis, 2023.03.30
Reklama

Lydytas sviestas: ne tik puikus pagalbininkas keptuvėje, bet ir tikras draugas jūsų sveikatai

Šaltinis: vlmedicina | 2021-05-18 00:07:23

Iš Indijos į Lietuvos virtuves atkeliavęs ghi sviestas gali patraukti ne vieno namų virėjo dėmesį dėl įdomių faktų apie šio produkto gamybą, jo skonio bei įvairiapusės naudos žmogaus organizmui.

Košiamas lydytas sviestas
Lydytas sviestas / AdobeStock.com

Ghi sviesto nauda sveikatai

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasakoja, kad lydytą sviestą rekomenduojama išbandyti ne tik dėl naudos žmogaus organizmui, bet ir dėl jo išskirtinio bei su kitais aliejais nesulyginamo skonio. Anot jos, iš karvės pieno gaminamas sviestas pasižymi saldžiu, riešutiniu prieskoniu. O beruošiant jį savo virtuvėse, po visus namus pasklinda malonus karamelinis aromatas.

„Iš tikrųjų ghi sviestas yra labai vertinamas tarp sveikuolių. Kaip ir kokosų sviestas, jis pasižymi maistinių medžiagų įvairove, tačiau jame išskirtinai gausu naudingųjų omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų bei tokių vitaminų kaip A, E ir D, kurie pasirūpina bendra mūsų savijauta ar netgi imuniteto stiprinimu. Be to, dėl specialios sviesto gamybos iš jo sudėties yra pašalinamas karvės piene esantis ir alergijas keliantis baltymas – kazeinas. Tai gali tapti tikru džiaugsmu laktozės netoleruojantiems žmonėms, kurie galbūt jau daug metų nevartoja pieno produktų“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pašnekovė priduria, kad lydytas sviestas gali praversti ir griliaus sezono metu. Gaminant jį, iš pieno riebalų yra pašalinamas visas vanduo – būtent dėl šio proceso vėliau sviestą galima naudoti, kepant daug aukštesnėje temperatūroje nei įprastai. Jeigu, anot jos, paprasto sviesto naudingosios medžiagos sudega jau pasiekus 177 °C laipsnių temperatūrą, ghi riebalai maistingumą išsaugo iki 252 °C.

Ne tik norintiems išbandyti naujas idėjas virtuvėje, bet ir susigundžiusiems riešutų bei karamelės kvapais namuose, maisto gamybos ekspertė atskleidžia tradicinį lydyto sviesto receptą.

Ghi sviestas

Reikės: 1 kg sviesto – geriausia rinktis kuo riebesnį.

Sviesto ruošimui reikalingi įrankiai: storadugnis puodas, indas sviestui laikyti, marlės gabalėlis.

Visų pirma, supjaustykite sviestą nedideliais kubeliais. Sudėkite juos į storadugnį puodą ir ištirpinkite ant silpnos ugnies. Nepamirškite kartkartėmis pamaišyti. Tuomet užvirinkite sviestą. Pamatysite, jog po 5 min. nuo užvirimo jis po truputį pradės putoti, o po 7 min. jau didžiąją puodo dalį sudarys vien putos. Neišsigąskite ir leiskite joms kilti – šis procesas yra būtinas ghi sviesto gamyboje.

Po 10 min. šiek tiek primažinkite ugnį ir toliau kaitinkite sviestą su putomis – kartas nuo karto viską pamaišykite. Po maždaug 1 val. ant išlydyto sviesto paviršiaus susidarys pilkšvas sluoksnis, taip pat palei dugno apačią pasimatys nusėdę pieno baltymai. Tuomet viską pavirkite dar apie 15 min., tačiau atidžiai stebėkite, jog sviestas nesusviltų. Po 15 min. išjunkite ugnį ir patraukite puodą nuo viryklės.

Palaukite kol sviestas atauš. Vėliau pasiruoškite indą, kuriame žadate laikyti ghi sviestą. Uždenkite jį marle ir tuomet pro ją prakoškite sviestą. Šią medžiagą su likusiomis sviesto apnašomis išmeskite leiskite inde esančiam sviestui sustingti.

„Nors, kaip matote, pasigaminti ghi sviestą iš tikrųjų nėra taip sudėtinga, visgi tai gali pareikalauti ir papildomo atidumo. Jeigu abejojate, ar sviestas jau išvirė, galite į jį įmerkti šaukštą: jeigu ant jo nusėdęs sviestas yra šviesus – dar reikėtų jį šiek tiek pavirinti, o jeigu šis pasižymi sodria geltona spalva – tuomet jau yra paruoštas naudojimui. Taip pat nepamirškite, kad kambario temperatūroje laikomas ghi sviestas jums gali tarnauti iki 3 mėnesių“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Žymos: ghi, sviestas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Mažinant eiles, gydymo įstaigos bus skatinamos teikti reikalingiausias konsultacijas
Mažinant eiles gydymo įstaigose, didinant gydymo paslaugų prieinamumą ir gerinant pacientų patirtį, įstaigos bus skatina...
Laparoskopinė gastrofundoplikacija – efektyviam gastroezofaginio refliukso gydymui
Dažnai vargina nemalonus graužimo ir deginimo pojūtis už krūtinkaulio? Šis simptomas gali įspėti apie gastroezofaginio r...
Ministras su Mažeikių gydytojais aptarė biurokratizmo mažinimo priemones
Kovo 27 dieną sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys lankėsi Mažeikių gydymo įstaigose: greitosios medicinos pagalbo...
Šlapimo nelaikymas – problema, kurios moterims nereikia gėdytis, reikia ją spręsti
Paniką sukelia netikėtas šlapimo nutekėjimas, o gal skubate į tualetą, nes atrodo, kad nespėsite? Tai tik keli simptomai...
Populiariausi mitai apie echoskopiją
Paprastam žmogui susigaudyti gausybėje gydymo procedūrų ir metodų yra sudėtinga, dėl to natūralu, kad jie dažnai apipina...
DIENOS KLAUSIMAS
Ar skiepysitės nuo erkinio encefalito?
Taip
Ne
Dar neapsisprendžiau
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų