Tikrojo šventkmynio (Carum copticum) sėklų kartokas ir aštrus skonis primena čiobrelių ir kmynų, tik yra daug ryškesnis. Sanskrito kalba šventkmynis vadinamas Brahmadarbha – “Sukurtas visatos valdovo”.
Tai vienmetis žolinis augalas, priklausąs skėtinių šeimai, artimas paprastojo kmyno, kumino ir krapo giminaitis. Sėklos smulkios, žalsvai pilkšvos, dryžuotos ir sulinkusios, su plonyčiu stiebeliu. Dabar plačiausiai auginamas Indijoje, šiek tiek – Irane, Egipte, Afganistane.
Šventkmynį galima patrinti tarp rankų, sugrūsti akmeninėje trintuvėje prieš naudojant - paskleidžia nuostabų čiobrelių kvapą.
Paprastai vartojamas nemaltas, sėklomis. Indiškoje virtuvėje prieš naudojant visuomet skrudinamas sausoje keptuvėje arba su aliejumi ar ghi.
Paskrudintos su ghi ar aliejumi šventkmynio sėklos dedamos į sriubas, troškinius, košes, padažus. Tinka su duonos gaminiais, bulvėmis, šparaginėmis pupelėmis, žirniais ir lęšiais, šakninėmis gumbinėmis daržovėmis. Ypač tinka patiekalams, į kurių sudėtį įeina pomidorai arba kurie sutirštinti avinžirnių miltais.
Dera su kitais prieskoniais, pavyzdžiui, devyndrekio sakais, ciberžole, paprika, kmynais, juodaisiais pipirais, pankoliu, kalendra.
Šventkmynio sėklos gali būti laikomos neribotą laiką, jei apsaugotos nuo šviesos ir drėgmės.
Jei nesate susipažinę su šventkmynio skoniu, vartokite saikingai (trečdalis šaukštelio 2-3 litrams patiekalo ), o laikui bėgant kiekį galima didinti.
Sveikatinančios savybės
Ajurvedoje šventkmynis naudojamas nuo seniausių laikų. Jis šalina užsisenėjusią amą (toksinus), sustiprina praną (reguliuoja kvėpavimą ir nervų sistemą), samaną (virškinimą) ir udaną (kalbą, pastangas, energingumą).
Ramina vatą ir kaphą, tačiau gali išbalansuoti pitą.
Šio augalo sėklomis pagardintos pasukos mažina skrandžio rūgštingumą, pienas – pilvo dieglius ir vidurių pūtimą kūdikiams bei vaikams, gerina virškinimą ir apetitą, šalina iš sąnarių druskas, iš inkstų – akmenis, yra geriamas peršalus, sergant gripu ir infekcinėmis ligomis.
Arbata su citrina ir laukinio saliero sėklomis puikiai sušildo, esant žvarbiam orui. Šios sėklos naudojamos, gaminat sirupus ir pastiles nuo kosulio.
Šventkmynio sėklų eteriniame aliejuje yra timolio, kuris veikia kaip antiseptinis, antibakterinis ir priešgrybelinis preparatas. Timolis naudojamas ir dantų pastose, parfumerijoje.
Jei sutrikęs virškinimas, dujų kaupimasis ar žarnyno infekcija – gali pagelbėti šis gėrimas: 1 arbatinis šaukštelis malto šventkmynio ir 2-3 žiupsneliai druskos į šilto vandens stiklinę. Vaikams vartoti pusę šitos dozės.
Sausi šventkmynio sėklų milteliai užmerkiami į pieną, kuris vėliau filtruojamas ir maitinamas kūdikiams. Tai mažina dieglius, gerina virškinimą bei apetitą.
Jei sergate lėtiniu bronchitu ir astma, sumaišome maltą šventkmynį lygiomis dalimis su palmių cukrumi. Gautą šildančią pastą vartojame 2 kartus per dieną po 2 šaukštelius. Tačiau diabetikai jo neturėtų vartoti.
Jei ūminis peršalimo ar migrenos priepuolis, įdėti šventkmynio į inhaliatorių ar į medžiaginę skiautę ir dažnai kvėpuoti, - moko Ajurvedos ekspertai.
Geriant šventkmynio arbatą (trečdalis šaukštelio du kartus per dieną) sumažėja potraukis alkoholiui.
Ryšulėlis šventkmynio sėklų šalia pagalvės miegant mažina nosies gleivinės paburkimą.
Karšta šventkmynio arbata teigiamai veikia kosėjant. 1 šaukštelis šventkmynio, 1 šaukštelis malto cinamono tris kartus per dieną padeda įveikti gripą.
Vienas šaukštelis šventkmynio su karštu vandeniu stimuliuoja širdį ir atleidžia sielvartą.
Nėščiosioms šio augalo sėklų geriau nevartoti.
Šventkmynis varo šlapimą ir padeda šalinti akmenis iš inkstų ir šlapimo pūslės.
Šventkmynio spiritinis antpilas (1:10) Ajurvedoje vartojamas kaip antiseptinis, antiparazitinis, atsikosėjimą lengvinantis preparatas (po 20-30 lašų prieš valgį 3 kartus per dieną).
Jei sergate podagra, išbandykite šią priemonę – pasidarykime sėklų miltelių ir gerkime du trečdalius šaukštelio su šiltu pienu tris kartus per dieną.
Inkstų skausmui mažinti: du šaukštelius miltelių išgerkite ryte ir vakare su šiltu pienu.
Klasikinis lešių, pupelių, žirnių ar pupų košės receptas
Išbrinkytas kruopas virti su ciberžole, kol suminkštės. Tuomet pakepiname su ghi ar aliejumi kmynų, pankolio ir šventkmynio sėklų. Pabaigoje įdedame asafetidos (kvapioji ferula) ir baigus tirštėti košei sudedame kepintus prieskonius.
Patiekalo aromatas jus nustebins bei sužavės.
Parengė Žilvinas Užkuraitis