Sekmadienis, 2025.06.22
Reklama

Skanus ir naudingas prieskonis, saugantis nuo uždegimų ir vėžio

Šaltinis: Delfi | 2016-09-02 09:59:49

Ar žinote, kodėl garstyčios geltonos? Į jas įberiama ciberžolės – stebuklingo prieskonio, kuris ir skanus, ir sveikas.

© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Ciberžolėje yra daug antioksidantų, ji padeda kovoti su virusais, uždegimais, grybeliais, pasižymi antikarcenogeninėmis savybėmis. Taip pat šiame prieskonyje gausu naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, maistinės skaidulos, niacinas, vitaminas C, vitaminas E, vitaminas K, kalis, kalcis, varis, geležis, magnis ir cinkas. Dėl visų šių veiksnų ciberžolė visame pasaulyje dažnai vartojama sveikatos problemoms spręsti.

Ciberžolė kilusi iš Pietinės Azijos, rašo purewow.com, ji artima imbiero pusseserė. Ciberžolės šaknį galima valgyti ir šviežią, bet įprastai ji apverdama, pakepinama orkaitėje, o tada sumalama į miltukus.

Ciberžolė – nepamainomas prieskonis Azijos, Indijos, Bangladešo ir Pakistano kulinarijoje. Dėl aktyvaus komponento kurkumino ciberžolė turi ir gydomųjų ypatybių.

Ciberžolės nauda sveikatai

Ciberžolė turi antiuždegiminių ypatybių, todėl nuo senų laikų ajurvedos ir kinų medicinoje ja gydomos įvairios ligos – astma, skrandžio veiklos sutrikimai, opos ir bakterinės ligos.

Tyrimais įrodyta, kad ciberžolė saugo nuo tiesiosios žarnos, skrandžio ir odos vėžio, švelnina artrito simptomus, saugo kepenis, o sergantiems Alzheimeriu gerina atmintį.

Ciberžolė virtuvėje

Atsižvelgiant į tai, kiek daug naudos sveikatai gali duoti ciberžolė, norėdami pagerinti savo gyvenimo kokybę turėtumėte ją įtraukti į savo mitybą.

Ciberžolė, turinti citrinų, pipirų prieskonį, tinka į kiaušinių, žiedinių kopūstų, ryžių ir mėsos patiekalus. Ja galima pagardinti įvairius karštus gėrimus, sultinius.

Vis dėlto ciberžolės neturėtų vartoti žmonės, turintys tulžies akmenis ar tulžies latakų obstrukciją.

Siūlome keletą receptų su ciberžole.

Ciberžolės sultys

Jums reikės 1 arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių arba 1 cm šaknies sulčių, pusės citrinos sulčių ir jūros druskos. Viską sumaišykite ir išgerkite.

Ciberžolės arbata

Pusė arbatinio šaukštelio šviežiai tarkuotos ciberžolės ;

Medaus dėl skonio;

Išspausto laimo sulčių (pagerina ciberžolės biologines savybes);

Žiupsnelis juodojo pipiro;

1 puodelis karšto vandens.

Užvirinti vandenį, įdėti ciberžolės ir 5 minutes kaitinti ant vidutinės ugnies, tačiau nevirinti. Įpilti vandens per sietelį į puodelį ir įdėti likusius ingredientus.

Omletas su ciberžole

Paprasčiausiai įmaišyti truputį ciberžolės į įprastai kepamus kiaušinius. Svarbu atminti, jog nepratusiems prie šio prieskonio geriau jo dėti mažiau nei padauginti ir sugadinti visą patiekalą.

Auksinis pienas

Jei trūksta laiko, galima sumaišyti šiek tiek šilto kokosų pieno su 1 arbatiniu šaukšteliu ciberžolės miltelių. Tai Indijoje itin įprastas receptas vaikų ligoms gydyti.

Jei norisi turtingesnio skonio gėrimo, receptas toks:

1 puodelis kokosų arba migdolų pieno;

Ketvirtis puodelio vandens;

1 arbatinis šaukštelis ciberžolės miltelių arba tarkuotos šaknies;

Ketvirtis arbatinio šaukštelio imbiero miltelių arba tarkuotos šaknies;

Ketvirtis arbatinio šaukštelio vanilės;

Žiupsnelis kardamono;

Žiupsnelis cinamono;

Žiupsnelis gvazdikėlio;

2 arbatiniai šaukšteliai medaus.

Visus ingredientus sumaišyti puode ir pakaitinti ant vidutinės, ne virimo, ugnies 1 minutę.

Ciberžolės kefyras

Paprasčiausiai pagardinti kefyrą vienu arbatiniu šaukšteliu ciberžolės miltelių ir gerti. Kefyras taip pat itin naudingas virškinimui, tad šio gėrimo nauda visokeriopa.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Liga, keičianti gyvenimą: apie šoninę amiotrofinę sklerozę ir visapusišką pagalbą pacientui
Šoninė amiotrofinė sklerozė (ŠAS) – reta, tačiau viena sunkiausių neurodegeneracinių ligų, kuri paveikia motoriniu...
Jonines švęskite saugiai: ką alkoholis daro kūnui ir protui?
Statistika rodo, jog vasarą alkoholinių gėrimų vartojimas ženkliai ūgteli, o didysis pikas stebimas paskutinėmis birželi...
Laimo liga: nediagnozavus laiku, pasekmių gali likti visam gyvenimui
Kasmet Lietuvoje fiksuojamas vis didesnis Laimo ligos atvejų skaičius – nuo beveik 3 tūkstančių susirgimų 2023-iai...
Siūloma suteikti daugiau teisių slaugytojų padėjėjams
Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtiems įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama gerinti slau...
Kai nosis ima kraujuoti: neignoruokite signalo, kuris gali išgelbėti gyvybę
Daugeliui kraujas iš nosies – tik nepatogus, bet laikinas reiškinys. Dažnai pasitaikantis žiemą, kai oras sausas,...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų