Antradienis, 2024.06.18
Reklama

Skanieji artišokai: išsikepkime orkaitėje

Šaltinis: vlmedicina | 2021-03-25 10:28:27

Nors artišokai dažnai yra vadinami daržovėmis, šis augalas iš tiesų yra gėlių rūšis. Iš Viduržemio jūros regiono kilę artišokai šimtmečius buvo vartojami ir kaip maistas, ir dėl gydomųjų savybių.

Artišokai
Artišokai

Artišokų augalams būdingi giliai dantyti dideli lapai, užaugantys iki vieno metro ilgio. Susiformavus žiedams jie iš karto nuvysta. Artišoko skonis yra subtilus ir panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti, kartu su salotomis bei kitais užkandžiais“, – pasakoja Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė.

Pasižymi vitaminų gausa

Anot vaisių ir daržovių ekspertės, artišokai yra puikus skaidulų, vitamino C, magnio šaltinis. Juose taip pat yra vitamino B, vitamino K, vitamino E, kalcio, geležies, fosforo, kalio, natrio ir cinko. Artišokai pasižymi dideliu ir antioksidantų, kovojančių su ligomis kiekiu, todėl nenuostabu, kad dėl gydomųjų savo savybių jie plačiai buvo naudojami jau nuo gilios senovės.

Artišokas, kaip sodo augalas, VIII a. prieš Kristų pirmą kartą paminėtas graikų poetų Homero ir Hesiodo. Įdomu tai, kad viduramžių šaltiniuose jie minimi beveik nebuvo, nors žinoma, kad artišokais tikrai buvo mėgaujamasi Sicilijos regione. Šiandien artišokai daugiausiai auginami Viduržemio jūros šalyse. Pagrindinės šalys Europoje auginančios artišokus yra Italija, Ispanija bei Prancūzija.

Kiekvienoje iš šių šalių artišokai valgomi skirtingai: Prancūzijoje artišokai dažniausiai yra kepami. Italijoje jie yra valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Artišokai Italijoje dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais faktais apie išvaizdžiuosius artišokus.

Pavadinimas kilo iš graikų mito. Pagal graikų mitologiją artišoko pavadinimas tapo žinomas dėl graikų dievo Dzeuso. Dzeusas, lankydamas savo brolį Poseidoną, pastebėjo gražią mergaitę. Jis iškart ją įsimylėjo ir apgyvendino Olimpo kalne. Tačiau mergina pabėgo ir slapta išvyko aplankyti savo šeimos. Apie tai sužinojęs Dzeusas nuspyrė merginą nuo Olimpo kalno ir pavertė artišoku.

Naudingi sveikatai. Artišokai padeda virškinimui, teigiamai veikia kepenis ir tulžies pūslę. Nustatyta, kad jų vartojimas gali pagerinti ir cholesterolio kiekį. Artišokas, lyginant su kitomis daržovėmis, pasižymi didžiausiu antioksidantų kiekiu.

Gaminama arbata. Iš artišokų taip pat galima gaminti arbatą. Artišokų arbata yra labai populiari ir plačiai gaminama kai kuriuose Vietnamo regionuose. Ji taip pat gaminama ir Rumunijoje bei Meksikoje.

Turi savo garbei skirtą festivalį. Maisto ir vyno festivalis „The Castroville Artichoke Food & Wine“ kasmet vyksta Kalifornijoje jau beveik 60 metų ir sutraukia artišokų mėgėjus iš viso pasaulio. Šio festivalio veidu buvo tapusi pati Holivudo legenda Marilyn Monroe. 1948 m. ji buvo vainikuota pirmąja Kalifornijos „artišokų karaliene“. Kodėl ji sutiko su tokiu titulu, tiksliai iki šiol nėra žinoma, tačiau manoma, kad tuomet ji nebuvo plačiai žinoma ir labai troško viešumos. Netrukus po karūnavimo Amerikoje itin išpopuliarėjo tiek M. Monroe, tiek artišokų festivalis.

J. Sabaitienė siūlo ir nesudėtingą, bet abejingų nepaliksiantį artišokų receptą.

Orkaitėje kepti artišokai

Jums reikės:

2 vnt. artišokų
6 česnako skiltelių
Kelių šakelių rozmarinų

Citrinos arba acto

Vandens
Alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjauti pusiau. Perpjovus pusiau artišoko nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkiame į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – tokiu būdu artišokai nepajuoduos.

Tuomet iki 200 laipsnių įkaitiname orkaitę. Į kepimo formą sudedame nuluptus česnakus, ant jų dedame perpjautas artišoko puseles, ant artišokų dedame rozmarinų šakeles, viską apšlakstome alyvuogių aliejumi bei pagardiname žiupsneliu druskos ir pipirų. Kepame apie 20 min., kol artišokai gražiai apskrus.

Iškeptus artišokus siūlome patiekti su mėgstamu padažu. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Santaros klinikų vadovas prof. Tomas Jovaiša: „Pokytis – tai nuolatinė būsena“
2024 m. birželio 11 d., laimėjęs konkursą į generalinio direktoriaus pareigas, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros...
Nuo 2023 m. pradžios pacientams pradėti kompensuoti beveik 40 naujų vaistų
Kompensuojamųjų vaistų sąrašus kasmet papildo dešimtys naujų vaistinių preparatų, kurie padeda užtikrinti Lietuvos pacie...
Burnos sveikata svarbi ne tik dantims, bet ir visam organizmui
Birželio 17 dieną pasaulyje minima Tarptautinė burnos higienisto diena. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į burnos higien...
Augant kraujo donorų aktyvumui, donacijų skaičius padidėjo beveik 8 tūkstančiais
Lietuvoje populiarėjant neatlygintinai kraujo donorystei, augant donorų, atliktų donacijų ir surenkamo kraujo kiekiams,...
Erkės paplitusios visur: kaip apsisaugoti?
Vasarą vis daugiau laiko praleidžiame gryname ore – miestų parkuose, soduose ar sodybose, o mėgstančius grybauti į...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų