Švieži ir gaivūs arbūzai – vienas iš didžiausių vasaros malonumų. Arbūzai ne tik karštą dieną aprūpina organizmą skysčiais, bet ir yra gausūs antioksidantų bei vitaminų. Be to, arbūzus lengvai panaudosite ir gamindami įvairiausias salotas, jie dera tiek su vaisiais, uogomis, tiek su įvairiausiais sūriais.
Daugiau nei 50 rūšių
Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pranešime žiniasklaidai sako, kad pasaulyje egzistuoja apie 50 skirtingų rūšių arbūzų.
„Kad būtų lengviau klasifikuoti, arbūzai paprastai skirstomi į keturias pagrindines kategorijas: su sėklomis, be sėklų, geltonus ir oranžinius. Viena iš populiariausių veislių – tai sėkliniai arbūzai su tamsiai raudonu, saldžiu minkštimu. Tarp neįprastesnių – arbūzai, kurių žievė sunokusi tampa geltona, o minkštimas yra kreminės spalvos“, – teigia J. Sabaitienė.
Arbūzas, ypač karštą dieną, yra puikus užkandis. Mat net 92 proc. arbūzo sudaro vanduo, todėl jis – puikus pasirinkimas norint organizme palaikyti tinkamą skysčių kiekį. Be to, per dieną suvalgius bent dubenėlį arbūzo, organizmas įsisavins daugybę naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminai A ir C, kalcis, magnis, kalis, natris.
Ne tik užkandis
Pasak J. Sabaitienės, nors daugelis nežino, tačiau valgomas ne tik arbūzų minkštimas, bet ir žievė.
„Kinijoje arbūzo žievė yra kepama arba troškinama, o pietiniuose kraštuose jas net mėgstama marinuoti. Tuo tarpu Artimuosiuose Rytuose valgomos ne tik žievelės, bet ir sėklos, kurios yra džiovinamos, skrudinamos ir, panašiai kaip ir moliūgų, valgomos kaip lengvas užkandis“, – sako J. Sabaitienė.
Lietuvoje įprasta arbūzus valgyti vienus, kaip užkandį. Vis dėlto, „Iki“ atstovė rekomenduoja paimprovizuoti virtuvėje ir arbūzais paįvairinti įvairiausius patiekalus: salotas, šaltas sriubas. Įvairiausius gėrimus: kokteilius, glotnučius, netgi naminius limonadus.
„Vienas populiariausių patiekalų, prie kurių derinami arbūzai, – salotos. Joms pasigaminti užtenka to, ką turite šaldytuve. Prie arbūzų puikiai dera įvairiausios rūšies sūriai, uogos, avokadai, raudonieji svogūnai, netgi mėsa ar žuvis. Dar vienas puikus salotų priedas – skrudintos arbūzų sėklytės. Jas tereikia išsirinkti iš arbūzo, šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje ir užberti ant salotų“, – pataria J. Sabaitienė ir dalijasi trimis salotų su arbūzais receptais.
Arbūzų, bazilikų ir fetos sūrio salotos
Gaminimas:
Supjaustykite arbūzą nedidelio dydžio kubeliais ir susmulkinkite baziliko lapelius. Didelėje lėkštėje išdėliokite arbūzus. Ant arbūzo pabarstykite trupintą fetos sūrį. Galiausiai salotas pagražinkite bazilikais. Ant salotų užpilkite balzaminio acto.
Arbūzų ir uogų salotos
Gaminame:
Dideliame dubenyje sumaišykite arbūzą, braškes, trešnes, avietes bei šilauoges. Atskirame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis ir agavų sirupą bei užpilkite ant vaisių. Galiausiai pabarstykite šalavijo sėklomis ir mėtų lapeliais.
Persikų ir arbūzų salotos
Padažui:2 šaukštų alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Persikus, agurką ir arbūzą supjaustykite kubeliais ir sudėkite juos į didelę lėkštę ar dubenį. Tuomet visus padažui skirtus ingredientus sutrinkite trintuvu. Užpilkite padažą ant vaisių ir išmaišykite.