Trečiadienis, 2024.04.24
Reklama

Riešutų forma atskleidžia, kokiam žmogaus organui jie naudingi

www.lrt.lt | 2013-10-14 15:07:00

Nors riešutai – kaloringas produktas, juos galima valgyti ir besilaikantiems dietos. O lazdynų riešutai stabdo senėjimo procesą, tad juos patartina valgyti vyresnio amžiaus žmonėms. Juose labai nedaug natrio, todėl tinka ir turintiems aukštą kraujo spaudimą.

Riešutai
Algirdo Kubaičio nuotr.

Pasak Vegetarų draugijos pirmininkės Ksaveros Vaištarienės, žmogui per parą vidutiniškai reikia 1 500 kcal, o 100 g riešutų turi maždaug 600–700 kcal. „Tačiau valgyti daug riešutų nepatartina, nes jie turi daug riebalų ir baltymų. Geriausia riešutų branduolių suvalgyti tiek, kiek telpa į vieną saują. [...] Ir dietologai sako, kad toks kiekis nepakenks“, – pataria ji. Valgant per daug riešutų, nukentės kepenys, pradės berti, įspėja K. Vaištarienė.

Cheminė riešutų sudėtis tinkama žmogaus organizmui. K. Vaištarienės teigimu, jie turi makro ir mikroelementų: kalio, fosforo, nemažai kalcio ir magnio, cinko, mangano, chromo. Taip pat, anot jos, riešutuose yra visos aštuonios nepakeičiamos aminorūgštys, be to, jie ir polinesočiųjų rūgščių (oleino, linoleno) šaltinis. Linolenas priklauso omega-3 riebalų rūgštims, tad žmonės perka papildus, nors šių medžiagų galėtų gauti valgydami riešutus, tikina draugijos pirmininkė.

Anot K. Vaištarienės, graikinių riešutų branduoliai panašūs į žmogaus smegenis – tai reiškia, kad šie riešutai naudingiausi smegenims. „Lazdynų riešutų branduoliai panašūs į širdį, tad juos po truputį turėtų valgyti širdininkai. O anakardžiai, migdolai, žemės riešutai primena inkstus“, – sako pašnekovė. Taigi iš riešutų pagrindiniai žmogaus organai gali gauti svarbių medžiagų.

Sveikiausia ir naudingiausia būtų, jei vieną dieną valgytume vienų, kitą – kitų riešutų. Tik laikyti jų  ilgai negalima, primena K. Vaištarienė. Jos teigimu, riebalų riešutuose yra apie 50–60 proc., baltymų –19 proc., angliavandenių kai kuriuose – po 10 proc. (pvz., lazdynų riešutuose angliavandenių nedaug).

Riešutais galima gardinti tortus, taip pat pasigaminti riešutienę. Tam, pasak K. Vaištarienės, riešutus reikia susmulkinti ir sumaišyti su skystu medumi.

Sakoma, kad iš riešutų galima pagaminti maisto net kūdikiams. „Migdolų riešutus net pataria naudoti, jei motina neturi pieno. Migdolus reikia nuplikyti, nulupti odelę, padžiovinti, sumalti kavamale ir iš gautų miltelių, sumaišius su vandeniu, gaminti pieną“, – kalba K. Vaištarienė. Kiti riešutai, anot jos, turi papildomų medžiagų, pvz., gliukozido, tad yra aštroko skonio ir kūdikiams netiks.

Beje, riešutai gali būti naudojami ir biodyzelino, kuris gaunamas iš daugelio augalinių aliejų (rapsų, saulėgrąžų, palmių, sojų), gamybai. Šiuo metu mokslininkai kuria nevalgomus riešutus, kurie turėtų daugiau aliejaus ir būtų auginami gaminti specialiai biodyzelinui.

Rasa Pekarskienė,

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: riešutai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Ligonių kasos apmokės dvi modernias priemones sudėtingoms širdies procedūroms
Nuo liepos 1-osios ligonių kasos stacionarines tretines suaugusiųjų intervencinės kardiologijos paslaugas teikiančioms g...
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių
Akivaizdus pėdos didžiojo piršto nukrypimas, spaudžiantis ir deformuojantis kitus pirštus, skausmingos nuospaudos, nepat...
Po fizinio krūvio skauda kelio ar klubo sąnarius? Tai gali būti pirmi sąnario artrozės požymiai
Ar žinojote, kad kelio ir klubo sąnariai yra didžiausi sąnariai žmogaus kūne? Tai itin svarbi anatominė struktūra, kuri...
Kiekviena profilaktinio skiepijimo vakcinos dozė svarbi ir vaiko, ir visuomenės sveikatai
Mažėjančios vaikų skiepijimų apimtys atveria kelią seniai pamirštoms ligoms ir pavojingiems jų protrūkiams – tai r...
Medikų trūkumui mažinti parengtas veiksmų planas
Siekdama mažinti sveikatos priežiūros specialistų trūkumą ir jų netolygų pasiskirstymą šalies regionuose, Sveikatos apsa...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų