Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Prieskoninės žolelės: su kuo derinti ir kuo naudingos sveikatai?

Šaltinis: vlmedicina | 2020-07-21 11:47:12

Vasara – ant kepsninės ruoštų patiekalų ir šviežių daržovių salotų metas. O kas geriau pagardina sezoninius patiekalus, jei ne prieskoninės žolelės?

Petražolės. © VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Prieskoninės žolelės gali tapti trūkstamu patiekalo akcentu, tačiau tai ne vienintelė jų nauda. Pasak „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, žolelės papildo mūsų organizmą naudingomis medžiagomis ir netgi padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų, - skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Ciberžolė

Ciberžolė nuo seno žinoma dėl savo naudos sveikatai, nes joje yra aktyviojo elemento kurkumino. Jis pasižymi antiuždegiminiu poveikiu, todėl padeda organizmui kovoti su kenksmingomis bakterijomis. Taip pat, gerina smegenų veiklą, padeda kovoti su stresu, nerimu ir netgi depresija.

„Ciberžolė puikiai pagardina pusryčių patiekalus, pavyzdžiui, omletą, košę ar žaliuosius kokteilius. Ji ne tik suteikia patiekalui išskirtinį skonį, aromatą, bet ir suteikia ryškią geltoną spalvą. Tiesa, šios žolelės nereikėtų padauginti, nes ji gali sukelti virškinimo sutrikimus“, – pasakoja maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Krapai

Krapai – viena dažniausiai lietuvių naudojamų žolelių, kuri neretai auginama ir darže. Šis prieskonis be savo aromatinių ir skoninių savybių, taip pat pasižymi nauda sveikatai. Krapai plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, gerina širdies veiklą ir stiprina organizmo imuninę sistemą.

„Išskirtinis krapų aromatas daugeliui asocijuojasi su vasara. Šiltuoju sezonu džiovintus krapus siūlyčiau keisti šviežiais ir mėgautis jais daržovių salotose. Taip pat, jie puikiai dera mėsos ir žuvies patiekaluose“, – sako V. Juodkazienė.

Bazilikai

Bazilikas itin populiarus prieskonis, kuris gerai žinomas dėl savo skoninių ir gydomųjų savybių. Bazilikų lapeliuose itin daug vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą ir skatina žaizdų gijimą. Be to, bazilikai pasižymi antibakterinėmis savybėmis – juose esantys eteriniai aliejai kartu su kitomis medžiagomis stabdo bakterijų ir mikrobų dauginimąsi.

„Jei tik galite, visuomet rinkitės šviežio baziliko lapelius vietoje džiovintų prieskonių. Bazilikų panaudojimo galimybės tiesiog neribotos – jie naudojami įvairiuose padažuose, kepiniuose, makaronų ar mėsos patiekaluose. Tačiau iš šių žolelių taip pat galima pasigaminti arbatą, kuri gelbėja jaučiant sunkumą skrandyje ar sustojus virškinimui. Šviežius lapelius užpilkite karštu vandeniu ir gerkite arbatą 3 kartus per dieną tarp valgių“, – pataria V. Juodkazienė.

Rozmarinai

Rozmarinuose yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas ir padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Be to, rozmarinų lapeliai padeda sureguliuoti žarnyno mikroflorą, gerina naudingų maisto medžiagų įsisavinimą ir padeda atsikratyti toksinų.

„Rozmarinai puikiai tinka patiekalams, kepamiems orkaitėje. Jie pagardina picas, sūrius sausainius, naminę duoną, bulves ir jų apkepus. Taip pat, jų šakelėmis galima papuošti įvairius ėrienos ar jautienos steikus“, – sako V. Juodkazienė.

Petražolės

Nors petražolės dažnai naudojamos maisto dekoravimui, jos taip pat puikiai tinka ir maisto gamyboje, nes praturtina patiekalus ryškiu skoniu ir aromatu. Petražolėse esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų, kuris naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai. Be to, veikia kaip veiksminga širdies, diabeto ir netgi vėžio prevencijos priemonė.

„Petražolės nuo kitų prieskoninių žolelių skiriasi tuo, kad džiovinant susilpnėja jų ryškus skonis. Todėl atsižvelgdami į gaminamą patiekalą, pasirinkite, kokiomis petražolėmis norite gardinti. Jei patiekalas nereikalauja ryškaus žolelių skonio, galima rinktis džiovintas petražoles, tačiau, jei norisi ryškesnio skonio ir aromato, naudokite šviežias žoleles“, – pataria V. Juodkazienė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų