Antradienis, 2025.06.17
Reklama

Prieskoniai, kurie ne tik gardina maistą, bet ir gydo

www.lrt.lt | 2014-08-19 09:17:14

Prieskoniai, be kurių neapsieiname virtuvėje, dažnai turi ir gydomųjų savybių, sako žolininkė Danutė Kunčienė. „Tai ir laiškiniai česnakai, ir krapai, ir pastarnokai, ir bazilikai, ir pankoliai nuo pilvo pūtimo. Jų yra labai daug“, – tikina ji.

Petražolė ir salieras yra giminaičiai, be kurių neįsivaizduoju nei maisto, nei kai kurių arbatų, prasitaria žolininkė.

Prieskoninės žolelės
Jolitos Čiukšytės nuotr.

„Dabar – pomidorų derlius, o pomidorų su petražolėmis sultys labai gardžios. Be to, petražolės švarina šlapimo pūslę ir akis. Esant kai kuriems akių sutrikimams, skiriama petražolių arbata ir kompresai“, – kalba ji ir priduria, kad į pomidorų sultis tinka ir česnakai.

D. Kunčienės žodžiais, petražolės gerina širdies darbą. Tam galima pasigaminti neįprasto vyno. „Sumalkite gerą žiupsnį petražolių stiebų, suberkite į vyną ir po trupučiuką kaitinkite. Įdėkite šiek tiek medaus, šiek tiek obuolių acto. Gerkite po 50 g du kartus per dieną“, – pataria pašnekovė.

Salierui, pastebi žolininkė, lenkėsi net senovės romėnai ir dažnai vainikus pindavo būtent iš jų, o ne iš lauro lapų. Jau tada, sako ji, žmonės žinojo, kad salierai labai veikia centrinę nervų sistemą: „Jei liūdni žmonės suvartotų pakankamai salierų, jų liūdesys išsisklaidytų“.

Sveikatai, primena D. Kunčienė, labai naudingi rozmarinai. Be to, jie – puikus prieskonis: jei į kepamus obuolius įsmeigsite po spygliuką rozmarino šakelės, obuoliai bus ypač kvapnus.

Salotas ji gardina specialiu mišiniu, kurio lengva pasigaminti patiems. „Man labai gardu džiovinti mairūnai, bazilikai, petražolės ir krapai, – vardija D. Kunčienė. – Viską susmulkinu, prisimalu sėkliukių ir įberiu džiovintų morkų“.

Rasa Pekarskienė,

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Slaugos studentams – nemokamos studijos ir stipendijos
Šiemet į valstybės finansuojamas slaugos studijas bus priimti 535 asmenys, t. y. šimtu daugiau nei pernai. Būsimiems stu...
Aštraus maisto pavojai: kodėl aštrių patiekalų kai kuriems valgyti negalima
Populiarėjant aštraus maisto kultūrai, daugelis žmonių ryžtasi išbandyti patiekalus, gardintus skirtingų rūšių pipirais....
Kokius tyrimus skiria šeimos gydytojas ir kada jie nemokami?
Šeimos gydytojo paslaugas teikiančios įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti nemokamą pirminę sveikatos...
Kodėl tinsta kojos ar veidas? Ne visada tai sūraus maisto ar karščio pasekmė
Tinimas – dažnas, bet dažnai nuvertinamas simptomas, kuris gali reikšti ne tik per didelį druskos suvartojimą ar i...
Neapsigaukite – tai ne apsinuodijimas maistu: rotavirusas vasarą neatostogauja
Nors rotavirusas dažniausiai siejamas su kūdikiais, ši virusinė žarnyno infekcija vis dažniau diagnozuojama ir suaugusie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų