Prieskoniai, be kurių neapsieiname virtuvėje, dažnai turi ir gydomųjų savybių, sako žolininkė Danutė Kunčienė. „Tai ir laiškiniai česnakai, ir krapai, ir pastarnokai, ir bazilikai, ir pankoliai nuo pilvo pūtimo. Jų yra labai daug“, – tikina ji.
Petražolė ir salieras yra giminaičiai, be kurių neįsivaizduoju nei maisto, nei kai kurių arbatų, prasitaria žolininkė.
„Dabar – pomidorų derlius, o pomidorų su petražolėmis sultys labai gardžios. Be to, petražolės švarina šlapimo pūslę ir akis. Esant kai kuriems akių sutrikimams, skiriama petražolių arbata ir kompresai“, – kalba ji ir priduria, kad į pomidorų sultis tinka ir česnakai.
D. Kunčienės žodžiais, petražolės gerina širdies darbą. Tam galima pasigaminti neįprasto vyno. „Sumalkite gerą žiupsnį petražolių stiebų, suberkite į vyną ir po trupučiuką kaitinkite. Įdėkite šiek tiek medaus, šiek tiek obuolių acto. Gerkite po 50 g du kartus per dieną“, – pataria pašnekovė.
Salierui, pastebi žolininkė, lenkėsi net senovės romėnai ir dažnai vainikus pindavo būtent iš jų, o ne iš lauro lapų. Jau tada, sako ji, žmonės žinojo, kad salierai labai veikia centrinę nervų sistemą: „Jei liūdni žmonės suvartotų pakankamai salierų, jų liūdesys išsisklaidytų“.
Sveikatai, primena D. Kunčienė, labai naudingi rozmarinai. Be to, jie – puikus prieskonis: jei į kepamus obuolius įsmeigsite po spygliuką rozmarino šakelės, obuoliai bus ypač kvapnus.
Salotas ji gardina specialiu mišiniu, kurio lengva pasigaminti patiems. „Man labai gardu džiovinti mairūnai, bazilikai, petražolės ir krapai, – vardija D. Kunčienė. – Viską susmulkinu, prisimalu sėkliukių ir įberiu džiovintų morkų“.
Rasa Pekarskienė,