Klausimas. Po Kalėdų švenčių užkietėjo viduriai. Kokie vaisiai ar daržovės geriausiai padėtų juos atlaisvinti? Gražina.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Pirmiausia būtina išgerti kasdien pakankamą kiekį vandens, negazuoto, - apie 2 litrus per dieną.
Mityba turėtų būti praturtinta maistinių skaidulų, todėl rekomenduojama valgyti kuo daugiau daržovių: tinka burokai, morkos, moliūgas, bulvės (ypač virtos su lupenomis), artišokai, Briuselio, žiediniai kopūstai, baklažanas, cukinija, pastarnokai, pomidorai, agurkai, salierai, apie 400-500 g per dieną, 2/3 šio kiekio turi būti šviežios daržovės.
Įtraukite taip pat ir vaisių - apie 300 g per dieną, pvz.: obuoliai (galite kepti orkaitėje, virti), kiviai, apelsinai, mandarinai. Tinka džiovinti vaisiai (pvz.: datulės, slyvos, razinos, abrikosai) apie 30 g per dieną.
Taip pat galite kasdien į pagamintą maistą (košes, salotas, natūralų jogurtą, kefyrą) įberti linų sėmenų, maltų, apie 1-1,5 valgomojo šaukšto.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.