Šeštadienis, 2025.08.16
Reklama

Patarimai keisti mitybą lietuvių nejaudina: esame vieni didžiausių užsispyrėlių Europoje

Šaltinis: vlmedicina | 2024-07-29 13:02:17

Europos vartotojų organizacijos 11 ES šalių atliktos apklausos rezultatai rodo, jog Lietuvos gyventojai yra mažiausiai linkę keisti savo mitybos įpročius siekiant tvarumo ir geresnės sveikatos. Galimai dėl to Lietuvoje kiaulienos vis dar suvartojama daugiau nei paukštienos, kuri pagal populiarumą dėl sveikatai naudingųjų savo savybių pirmauja ir Europoje, ir pasaulyje, – teigiama pranešime žiniasklaidai.

Valgo iš lėkštės
Maistass / Pexels.com

Įdomu ir tai, kad Lietuvos gyventojams siekti tvarumo per mitybą labiausiai trukdo ne sveikesnio ir aplinkai mažiau žalingo maisto kaina, o užsispyrimas ir abejingumas tvarumo tikslams.

Kartu su lietuviais rinkdamiesi maistą apie tvarumą mažiausiai galvoja Belgijos, Slovakijos ir Nyderlandų gyventojai.

Neįvertina savo įpročių poveikio

Visose šalyse, kurioje buvo vykdoma ši apklausa, gyventojai bemaž vienodai įsitikinę, kad jų mitybos įpročiai nelabai susiję su poveikiu aplinkai. Su teiginiu, kad individualūs mitybos įpročiai yra svarbus klimato kaitos veiksnys, sutinka vos apie 10 proc. ES gyventojų.

Tačiau duomenys rodo, jog būtent maisto gamyba yra vienas svarbiausių ir klimato kaitą, ir gyvosios gamtos įvairovę lemiančių veiksnių.

Maisto auginimas lemia 26 proc. visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo į atmosferą.

Skirtingų mėsos rūšių auginimo metu į atmosferą išskiriami nevienodi šiltnamio dujų kiekiai, skaičiuojami anglies dvideginio (CO₂) ekvivalentais. Brangiausiai planetai kainuoja jautienos auginimas – kilogramui mėsos išauginti į atmosferą išmetame 100 kg anglies dvideginio. Avienos ir ožkienos kilogramas „kainuoja“ 40 kg šiltnamio dujų. Kiaulienos – 12 kilogramų. Iš visų mėsos šaltinių mažiausiai žalos aplinkai daro vištienos auginimas – vienam kilogramui mėsos išauginti išskiriama tik 10 kg šiltnamio dujų.

Raudonos mėsos suvalgoma per daug

Nors tas pats Eurobarometro tyrimas sako, kad lietuviui kur kas labiau nei vidutiniam ES gyventojui rūpi maisto maistingumas ir poveikis sveikatai, užsispyrimas ir čia ima viršų prieš medicinos ekspertų patarimus. Medikai tikina, kad turtingosiose pasaulio šalyse mėsos suvartojama 2-3 daugiau nei reikalinga sveikai, visavertei mitybai.

Pavyzdžiui, Lietuvoje, ataskaitos duomenimis, žmonės vidutiniškai suvalgo po 52,6 kg raudonos mėsos kasmet, kuomet rekomenduojama norma – 18-26 kg.

„Mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad raudonos mėsos – jautienos, avienos, kiaulienos – vartojimas didina storosios žarnos vėžio riziką. Dėl to, pagal Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, rekomenduojama riboti raudonos mėsos vartojimą iki 80 gramų per dieną. 80 gramų virtos mėsos – tai trys degtukų dėžutės dydžio gabalėliai“, – aiškina dietologas, Vilniaus universiteto profesorius Rimantas Stukas.

Kitų šalių nacionalinės visuomenės sveikatos institucijos linkusios pateikti dar griežtesnes rekomendacijas. Pavyzdžiui, sveiki suaugę graikai raginami vartoti ne daugiau nei 120-150 g raudonos mėsos per savaitę arba apie 6-8 kg per metus.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Intymofobija, arba Kodėl kartais vyrai bijo moterų, o moterys – vyrų
Esate iš tų, kurie sekso metu be ilgų preliudijų drožia tiesiai prie reikalo? Apsikabinimai ir bučiniai ne jums? Tai gal...
Ne tik mėšlungis išduoda magnio trūkumą
Karštomis vasaros dienomis aktyviai leidžiant laiką lauke, organizmas intensyviai prakaituoja netekdamas svarbių mineral...
Psichologė atsako, ar galime nesipykti per atostogas
Palmės linguoja, žydra jūra ramiai skalauja krantą, saulė šildo pečius. Vyras skaito knygą, moteris stebi horizontą, paa...
Dantų traumos: tinkamai nesureagavus gali palikti pėdsaką ilgam
Vasara – metas, kai norisi šypsotis plačiai ir be rūpesčių. Aktyvios pramogos, pasivažinėjimai dviračiais ar riedu...
Kodėl kelionėse lėktuvu, laivu ar mašina pykina? Priežastis gali slypėti ir genetikoje
Vieniems kelionė yra poilsis, kitiems – fizinis ir emocinis iššūkis. Keliaujant automobiliu, laivu ar lėktuvu kai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų