Ketvirtadienis, 2025.05.08
Reklama

Augalinis pienas: kaip išsirinkti ir ką iš jo gaminti?

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2020-05-15 11:41:08

Medžiagos, esančios grūduose, sėklose ir riešutuose, itin vertingos. O įprotis valgyti natūralias sėklas ir riešutus šiandien išgyvena savo aukso amžių. Augaliniai gėrimai kasmet tampa vis populiaresni, o jų asortimentas plečiasi.
 

Augalinis pienas. Pranešimo autorių nuotr

„Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pataria, kad jei augalinį gėrimą gaminatės namuose, riešutus mirkykite 12-48 valandas, sėklas – 4-10 valandų, kruopas – 6-8 valandas: „Gėrimą galite pasaldinti datulėmis. Vos dvi gerai sutrintos plakiklyje gėrimui suteikia švelnaus saldumo.“

Sojų gėrimas

Tai bene labiausiai paplitęs augalinis gėrimas. Lengvai virškinamas, jame nėra cholesterolio, bet daug aukštos kokybės baltymų, taip pat – geležies ir kalcio. Iš jo gali būti gaminama varškė, kefyras, ledai ar jogurtas. Kad būtų skaniau, galima įberti šiek tiek druskos, cukraus ar vanilės.

Migdolų gėrimas

Malonaus, šiek tiek salstelėjusio skonio. Gaminamas iš vandenyje brinkintų, sumaltų ir nukoštų migdolų. Baltymų jame mažiau negu sojų gėrime, bet gausu vitamino E, B2, kalcio, geležies ir seleno. Labai tinka ryte užpilti dribsnius, kokteiliams, sriuboms, desertams, padažams ruošti.

Ryžių gėrimas

Tinkamas pasirinkimas tiems, kurie yra alergiški riešutams, sojoms ir gyvuliniam pienui. Dažniausiai šis gėrimas gaminamas iš natūralių ir nesaldžių ryžių. Jame iš viso nėra cholesterolio ir laktozės.

Avižų gėrimas

Avižų gėrimas gaminamas iš vandenyje brinkintų, sumaltų ir nukoštų avižų. Neriebus, gana malonaus skonio. Tinka košėms virti, kokteiliams ruošti, juo balinama kava. Galima gerti ir vieną, pagardinus vanile ar cinamonu.

Kokosų gėrimas

Šis gėrimas spaudžiamas iš kokosų viduje esančio branduolio. Branduolys sumalamas, išspaudžiamas skystis ir nukošiama.

„Kokosų gėrime mažai cholesterolio, bet jis itin kaloringas. Mėgstamas pietryčių Azijos, Indijos virtuvių patiekaluose. Tinka pilti į troškinius vietoj grietinėlės, juo galima užmaišyti blynų tešlą, balinti kavą, maišyti kokteilius, gaminti desertus“, – teigia B. Baratinskaitė.

Avižų košė su migdolų gėrimu

Jums reikės:

150 g avižinių dribsnių;

400 ml vandens;

350 ml migdolų gėrimo.

Užverdame vandenį, supilame 150 ml migdolų pieno. Suberiame avižinius dribsnius. Verdame ant mažos ugnies, vis pamaišydami ir papildydami likusiu migdolų gėrimu.

Kai košė bus išvirusi, dar keletą minučių palaikykite uždengtame puode. Valgykite su medumi, uogomis ar pakepintais migdolų trupiniais.

Tropikų dvelksmas

Jums reikės:

1 l ananasų sulčių;

1 skardinė kokosų gėrimo (400 ml);

2 šaukštų rudojo cukranendrių cukraus.

Į kokteilių plakiklį supilkite kokosų gėrimą, suberkite cukrų ir ananasų sultis. Viską gerai išplakite ir išpilstykite. Gerkite iškart, kol kokteilis nesusisluoksniavo.

Pasigaminkite migdolų gėrimo

Jums reikės:

stiklinės migdolų;

3 stiklinės vandens.

Migdolus mirkykite 12 valandų. Kai išmirks, nulupkite odeles. Į plakiklį suberkite migdolus, supilkite vandenį. Plakite apie 1 minutę. Nukoškite, supilkite atgal į plakiklį ir dar paplakite.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Klaipėdoje pradėtos dar saugesnės skydliaukės operacijos
Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) pradeda naują etapą skydliaukės chirurgijoje. Suburta profesionali chirurgų komand...
Pacientams gerėja gydymo galimybės: daugiau kompensuojama vaistų, mažiau barjerų
Lietuvoje nuolat daugėja kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių (MPP) vartotojų, o kartu auga valstybės...
Nuo diagnozės iki gyvenimo kokybės: nuotolinė konferencija onkologine liga sergantiesiems
Gegužės 19 – 30 dienomis nuotoliniu būdu vyks 12-oji konferencija, šiemet pirmą kartą pristatoma atnaujintu pavadi...
Ligos, kurių laikas neįveikė: skaudžios stabligės ir difterijos pamokos
Neseniai pasibaigusi Pasaulinė imunizacijos savaitė vėl priminė apie vakcinų svarbą ir paskatino diskusijas visuomenėje....
Masažas – gydymas prisilietimu: kada padeda, o kada gali pakenkti?
Kai skauda nugarą ar sustingsta pečiai, daugelis intuityviai ieško masažo specialisto. Tačiau ne visi masažai vienodi, o...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų