Puode su dviem šaukštais ghi pakepiname prieskonius: šaukštelį ciberžolės, trečdalį šaukštelio asafetidos (devyndrekio sakų), po šaukštelį „Garam masalos“ ir „Panč masalos“, pusę šaukštelio druskos.
Nuskutame moliūgą (2-3 kg), sutarkuojame šiaudeliais ir dedame į puodą. Troškiname, kol suminkštės, priklausomai nuo rūšies 15-20 minučių. Jei moliūgas praeitų metų derliaus – įpilame stiklinę vandens. Laikomiems iki Naujųjų metų vandens pilti nereikia, būna ganėtinai sultingi.
Beje, moliūgai, per žiemą laikomi 10-15 laipsnių šilumoje, išsilaiko iki naujo derliaus.
Avižinių miltų duonelė
800 gramų avižinių miltų,
Nubrauktas šaukštas druskos
Pusė stiklinės juodgrūdės sėklų
Vanduo tešlai minkyti
Viską sumaišome ir valandžiukę palaikome, kol išbrinks. Iškočiojame apvalius, plonus blynus-paplotėlius. Kepame sausoje keptuvėje, ant vidutinės ugnies, kol paskrunda. Iškeptus aptepame šaukšteliu ghi.
Duonelę valgome kartu su moliūgų troškiniu.
Zita Užkuraitienė