Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Mokslininkė atskleidžia penkias imunitetą stiprinančios mitybos taisykles

vlmedicina.lt | 2015-11-02 11:17:46

„Šiandien gyvename gerai šildomuose būstuose, keliaujame ne rogėmis ar vežimu, o klimato kontrolės sistemas turinčiomis mašinomis ar kitomis transporto priemonėmis. Turime galimybę įprastai maitintis visus metus, nesame priklausomi nuo natūrinio ūkio sezoniškumo, todėl atėjus rudeniui galioja tos pačios sveikos mitybos taisyklės“, – sako KTU Maisto instituto mokslininkė Ina Jasutienė.

Maistas
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Jos teigimu, žmogaus organizmas kasdien turi gauti apie 40 skirtingų maisto medžiagų: „Nė vienas maisto produktas, išskyrus motinos pieną pirmus mėnesius skaičiuojančiam kūdikiui, neturi reikiamo visų medžiagų kiekio, todėl reikia valgyti įvairų maistą. Atėjus rudeniui būtina nepamiršti judėti – geriau gryname ore, nei sporto klube grūdintis bei stiprinti imunitetą“.

I. Jasutienė pasidalino penkiomis sveikos mitybos taisyklėmis, aiškinančiomis, kokia turi būti teisinga mityba.

Adekvati

Žmogui su maistu reikia gauti pakankamai energijos (kalorijų) ir visų maistinių medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų) pagal jo energijos poreikį.

Subalansuota

Mitybos racionas turi būti sudarytas iš įvairių maisto produktų, siekiant užtikrinti reikiamą visų nutrientų kiekį. Pavyzdžiui, mėsa ir žuvis – puikus geležies šaltinis, tačiau neturintis daug kalcio, tuo tarpu pieno produktai turi daug kalcio, bet mažai geležies. Kasdien suvartojamas maistas turi atkeliauti iš visų 5 maisto produktų grupių: duonos ir kitų grūdinių produktų, bulvių; daržovių; vaisių; pieno ir jo produktų; mėsos, žuvies, kiaušinių, ankštinių daržovių, riešutų.

Sudaryta iš naudingų produktų

Sudarant mitybos racioną, pirmenybė turi būti teikiama maisto produktams, praturtintiems maistinėmis medžiagomis, o ne kalorijomis. Pavyzdžiui, iš stiklinės limonado kartu su cukrumi organizmas gauna tik kalorijas, tačiau išgėrus stiklinę vaisių sulčių, kurioje yra kur kas mažiau kalorijų, organizmas bus aprūpintas vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis.

Saikinga

Net ir labai organizmui reikalingų medžiagų neturi būti per daug, kitaip žmogui gali grėsti nutukimas ar hipervitaminozė. Valgymas su saiku padeda kontroliuoti kalorijas ir subalansuoti dietą. Gerai visiems žinomas posakis „sviestu košės nepagadinsi“ – čia negalioja.

Įvairi

Tik valgant įvairų maistą įmanoma gauti organizmui reikalingų medžiagų. Be to, besikeičiantis valgiaraštis suteikia daugiau džiaugsmo jo ragautojui, leidžiant išvengti kasdien pasikartojančio, tokio pačio maisto.

Žalioji arbata – vitaminų šaltinis

Sustiprinti imunitetą gali padėti įvairios maistinės žolelės ir vaistažolės, pavyzdžiui – ežiuolė. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad ji palaiko normalią imuninės sistemos veiklą bei imuninių ląstelių aktyvumą. Organizmą šaltuoju metų sezonu taip pat stiprina vitaminu C „turtingi“ vaisiai ir uogos bei rauginti kopūstai.

Žaliojoje arbatoje gausu ne tik vitamino C, bet ir E, provitamino A, kalio, mangano, fluoro, geležies, karotino. Imuniteto stiprinimui taip pat padeda imbieras, kurio sudėtyje gausu cinko, chromo ir magnio, medus ir kiti bičių produktai.

Mokslininkė pataria gamintis ir imunitetą stiprinančius mišinius. „Labai sveika vartoti medų su cinamonu, medų sumaišytą su citrinos sultimis ir tarkuota imbiero šaknimi“, – sakė pašnekovė, įspėdama tokių mišinių nelaikyti šaldytuve, o tirpinti šiltame vandenyje ar valgyti užtepus ant varškės sūrio.

Žmogaus organizmą silpnina ne tik įvairios ligos, bet ir patiriamas stresas, pervargimas, neišsimiegojimas. Organizmui tapus pažeidžiamu – greičiau susergama.

„Reikia nepamiršti gerai išsimiegoti, aktyviai judėti, sveikai maitintis, vartoti pakankamai vandens ir dažniau šypsotis“, – įsitikinusi I. Jasutienė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų