Antradienis, 2024.04.23
Reklama

Mityba pasninko metu: kaip nesuklysti ir nepakenkti savo sveikatai?

vlmedicina.lt | 2014-12-01 10:21:14

Advento laikotarpiu, trunkančiu keturias savaites, daugelyje šalių įprasta pasninkauti. Dalis tai daro dėl tradicijų, kiti naudojasi juo kaip galimybe apsivalyti savo organizmą. Tačiau būtent pastarasis tikslas sulaukia nemažai dietologų ir kitų mitybos specialistų kritikos.

Obuoliai
Algirdo Kubaičio nuotr.

Kaip teigia dietologė Lina Viniarskaitė, pasninko metu tiek lietuviai, tiek ir kitų šalių gyventojai susilaiko nuo mėsos, pieno ir jo gaminių bei kitų produktų vartojimo. Tačiau tai daroma dažniausiai nesąmoningai, o taip galima netgi pakenkti savo sveikatai.

„Pasninkas nėra su sveikata susijęs dalykas, kuomet žmonės ryžtasi drastiškai apriboti kai kurių maisto produktų, pavyzdžiui, mėsos, vartojimą. Be abejo, atsisakyti tam tikro maisto galima gydomaisiais tikslais. Tačiau tai turi būti daroma tik su gydytojo žinia“, – teigia dietologė.

Pasak jos, jeigu žmogaus organizmas – sveikas, tada nėra būtinybės atsisakyti kokių nors maisto produktų ir badauti tik dėl to, kad taip priimta tradicijų. Juk, jei būtų tikrai laikomasi tradicijų, lietuviai pasninko metu valgytų lygiai taip pat, kaip ir prieš kelis šimtus metų.

„Senovėje žmonės daug daugiau judėjo ir fiziškai sunkiau dirbo, todėl jiems reikėjo sunkaus ir kaloringo maisto – tai galiojo ir pasninko metu, kai pagrindinį mitybos racioną sudarydavo žuvys, aliejai ir miltų patiekalai. Tad Viduržemio jūros dieta tikrai nebūtų užpildžiusi lietuvių artojų skrandžių“, – sako L. Viniarskaitė.

Tačiau šiuolaikinis žmogus juda kur kas mažiau už savo protėvius. Tad, kaip teigia dietologė, būtų galima valgyti gerokai mažiau sunkaus maisto, o į mitybos racioną įpinti daugiau vaisių ir daržovių. Tai padaryti gali padėti neseniai Lietuvoje prasidėjusi kampanija „Penki per dieną“, raginanti kasdien suvalgyti bent penkis vaisius ir daržoves. Tad, laikantis šios nesudėtingos, Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamos formulės kiekvieną pasninko dieną bus galima suvalgyti nuo 400 iki 600 gramų vaisių ir daržovių.

Vis dėlto, nors pasninko metu valgoma gerokai mažiau maisto, „atsigriebiama“ per Kalėdas, kuomet dėl persivalgymo gali net tekti apsilankyti ligoninėje.

Tačiau nevertėtų visko piešti vien tik niūriomis spalvomis – juk pasninkas gali tapti puikia proga pradėti sveiką gyvenimą, ar bent jau išbandyti sveikesnės mitybos principus. Nors savarankiškai apriboti tam tikrų maisto produktų vartojimą nerekomenduojama, į pasninko mitybos papročius nevertėtų numoti ranka.

„Galima ko nors atsisakyti, tačiau reikėtų atsiminti, jog tik įvairi ir subalansuota mityba yra sveiko organizmo pagrindas. Įvairių rūšių mėsa, vaisiai ir daržovės – visa tai gali, ir turėtų, atsirasti kiekvieno, sveikata besirūpinančio lietuvio lėkštėje“, – teigia dietologė L. Viniarskaitė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: pasninkas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių
Akivaizdus pėdos didžiojo piršto nukrypimas, spaudžiantis ir deformuojantis kitus pirštus, skausmingos nuospaudos, nepat...
Po fizinio krūvio skauda kelio ar klubo sąnarius? Tai gali būti pirmi sąnario artrozės požymiai
Ar žinojote, kad kelio ir klubo sąnariai yra didžiausi sąnariai žmogaus kūne? Tai itin svarbi anatominė struktūra, kuri...
Kiekviena profilaktinio skiepijimo vakcinos dozė svarbi ir vaiko, ir visuomenės sveikatai
Mažėjančios vaikų skiepijimų apimtys atveria kelią seniai pamirštoms ligoms ir pavojingiems jų protrūkiams – tai r...
Medikų trūkumui mažinti parengtas veiksmų planas
Siekdama mažinti sveikatos priežiūros specialistų trūkumą ir jų netolygų pasiskirstymą šalies regionuose, Sveikatos apsa...
Lietuvos medicinos darbuotojų dienos proga bus pagerbti nusipelnę šalies medikai
Minint balandžio 27-ąją – Lietuvos medicinos darbuotojų dieną, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tradiciškai ap...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų