Šeštadienis, 2024.06.15
Reklama

Metas, kai saulė daro stebuklus

2012-07-17 14:25:25

„Vasara – tai ugnies, saulės laikas. Valgykime tą šilumą, šviesą, kuri kaupiasi augaluose, ir neskubėkime vasaros gėrybių konservuoti stiklainiuose. Geriau šiais uogų, vaisių, augalų vitaminais „konservuokime“ savo organizmus“,- sakė farmacininkas ir žolininkas Virgilijus Skirkevičius, kuris nuo šiol patarimais, kaip pasisemti sveikatos iš gamtos, kaskart dalinsis su laikraščio „Pajūrio naujienos“ priedo „Sveikata“ skaitytojais.

Braškės
Braškės ypač naudingos žmonėms, sergantiems tuberkulioze ar anemija. Algirdo Kubaičio nuotr.

Pavasarį rinkome jaunas vaistažoles ir augalų žiedus, o dabar pats metas sveikatą stiprinti vaisiais, uogomis ir augalų sėklomis, kurie per vasarą savyje yra sukaupę saulės šilumos“,- sakė V.Skirkevičius.

Anot jo, vasarą žmonės ir neraginami vartoja daugiau vaisių ir uogų, nes jie yra skanūs, vitaminingi, be to, dažnas intuityviai pajaučia, kad taip pagerėja jo savijauta, nyksta sveikatos bėdos. Tačiau V.Skirkevičius mano, kad pravartu žinoti ir konkrečius receptus, kaip vartojant vasaros gėrybes galima pasigydyti.

„Šiandien viskas šviežia, tad uogas ir vaisius valgykime, o ne taupykime, kad liktų ką džiovinti ar kišti į stiklainius – neva žiemą susirgus bus kuo gydytis. Jei per vasarą pakankamai prisisotinsime vitaminų, nesirgsime ir žiemą“,- sakė V. Skirkevičius.

Be to, V. Skirkevičius yra įsitikinęs, kad vasara, kai atrodo, kad turime daugiausiai laiko ir esame gerai nusiteikę, yra pats tinkamiausias laikas išmokti tinkamai kramtyti maistą. „Jį reikia daug kartų kramtyti – tiek, kad maistas, atrodo, pats nusiryja. Nereikia skubėti.

Valgant dera jausti dėkingumą pasauliui, kad turi maisto ir gali pasisotinti, tad valgyti reikia su malonumu. Tinkamai kramtyti yra labai svarbu, nes tai atneša trigubos naudos: gerina virškinimą, atmintį ir ugdo valią. Gal vasarą išmokę tinkamai kramtyti, šių įgūdžių nepamiršime ir žiemą, kai dienos trumpesnės ir atrodo, kad laiko turime mažai“,- siūlė V.Skirkevičius.

Medžiams pasipuošus vyšnių karoliais, šias uogas verta raškyti ypač tiems, kurie jaučiasi pervargę, yra kamuojami streso, nemigos. „Žmonėms, kurie patiria daug streso, Ajurvedos mokslas pataria kasdien suvalgyti po 20 uogų likus vienai valandai iki valgio.

Be to, vyšnios naudingos moterims, kurios skundžiasi skausmingomis menstruacijomis. Jos, likus maždaug savaitei iki menstruacijų, turėtų rytais tuščiu skrandžiu suvalgyti po 10 vyšnių,- patarė V. Skirkevičius. – Vyšnios naudingos ir tiems žmonėms, kuriuos nuo ilgo važiavimo ima pykinti, jiems svaigsta galvą. Jiems patartina suvalgyti 10 vyšnių prieš kelionę, o tuo atveju, jei galvos skausmai nepraeitų – galima suvalgyti ir 10 vyšnių po kelionės.“ V. Skirkevičius patarė vakarais prieš einant miegoti veido odą, jei ji sausa ar yra išberta spuogų, palepinti iš vyšnių pasigaminta kauke. Tereikia susmulkinti uogas ir iš jų pagamintą vientisą masę tepti ant veido ir palaikyti 15 min., o tada nuplauti ir eiti miegoti. „Nereikia jokių priedų ar aliejų,- perspėjo žolininkas, pasidalijęs dar vienu patarimu. – Vyšnių kauliukų branduoliais galima gydyti odos egzemą. Tai – nelengvas darbas: reikia perskelti vyšnios kauliukus ir iš jų vidaus išimti branduolius, juos sudžiovinti ir sumalti kavamale. Tokiais kauliukų branduolių miltukais pabarstyti egzeminę vietą ir 15 minučių palaikyti.“

Braškės, pasak V. Skirkevičiaus, ypač naudingos žmonėms, sergantiems tuberkulioze ar anemija. „Tiems, kurių kraujas yra silpnas, kankina kosulys, patariama rytais suvalgyti po 10 braškių. Tačiau reikia atminti, kad braškės gali sukelti alergiją ir jomis nereiktų persisotinti, o ypač – blondinams, rausvaplaukiams, strazdanotiems, raudonai įdegantiems. Negalima braškių valgyti su pienu ar jogurtu, nes tai neigiamai veikia plaučius, skrandį, gali sukelti pykinimą. Taip pat su pienu, jogurtu ar varške negalima maišyti ir aviečių, nes tai skatina gleivių atsiradimą organizme. Nesakau, kad pieno produktus su uogomis reikia uždrausti, tačiau žinoti, kad tai nėra sveika, ypač tiems, kurių organizmas linkęs į cistų atsiradimą, - būtina.“

V.Skirkevičius paaiškino, kad avietės naudingos kenčiantiems nuo gausaus hemorojinio ar menstruacinio kraujavimo. Tokiu atveju rekomenduojama triskart per dieną suvalgyti po 20 uogų arba ryte tuščiu skrandžiu likus vienai valandai iki valgio išgerti aviečių sulčių, kurias reiktų pagardinti pankolių ar kalendros sėklomis, jų paėmus tiek, kiek telpa „ant peilio galiuko“.

„Vasarą aviečių uogas valgome, o jų lapus – džioviname žiemai. Aviečių lapų arbata gelbsti sergant roto virusu: stikline karšto vandens reikia užplikyti vieną arbatinį šaukštelį džiovintų aviečių lapų ir palaikyti 15-20 min. Tokios arbatos reiktų gerti dukart per dieną, ją naudinga pasaldinti medumi, jei tik neturima problemų su tulžimi ar kasa, nesergama cukriniu diabetu.“

V.Skirkevičius papasakojo, kad uogas – vyšnias, braškes, avietes – galima šaldyti, tačiau jas ištraukus iš šaldiklio reikia kuo greičiau suvartoti. „Negalima rytą išsiimti šaldytų uogų, o jas valgyti tik vakare. Tokios uogos - visiškai bevertės, nes jos atitirpdamos vysta ir praranda gerąsias savybes keturgubai greičiau negu natūraliai gestų ant stalo paliktos šviežios uogos. Panašiai yra ir užpylus uogas cukrumi ir padėjus jas į šaldytuvą – tai yra niekalas, ir jokios naudos organizmas iš šių uogų nebegaus“,- sakė V.Skirkevičius.

Šiuo laiku nokstant obuoliams, V.Skirkevičius priminė, kad šie vaisiai tinkami stomatitui, chroniškam vidurių užkietėjimui gydyti. „Dažnai žmonės, turintys problemų su viduriais, vengia obuolių, nes šių pavalgius kaupiasi dujos. Šitos problemos nebus nuo obuolio nulupus odelę,- patarė V.Skirkevičius. – Vienai valandai po valgio ir suvalgius vieną obuolį, natūraliai išsivalysite dantis bei liežuvį ir pagelbėsite sau gydantis burnos gleivinės uždegimą.“

Anot V.Skirkevičiaus, obuoliai tinka ir viduriuojant: du virtus obuolius reikia sutrinti ir sumaišyti su dviem medetkų žiedais.

Klasikiniu vadinamas receptas širdies raumenims stiprinti, kojų patinimui mažinti, venų uždegimų bei artrito simptomams slopinti: penkis šviežius, vos nuo medžio nuskintus ir gerai subrendusius obuolius, prieš tai išėmus jų sėklides, susmulkinti, sumaišyti su aštuntadaliu arbatinio šaukštelio kardamono, vienu arbatiniu šaukšteliu medaus ir įdėti du medetkų žiedus, penkis rožės, jei ji auginta namuose, lapelius. „Tai – desertas širdžiai. Jis gelbsti net sumažėjus žmogaus libido – lytiniam potraukiui. Nepamirškime, obuolys – Rojaus vaisius, kurį suvalgė Adomas. Galima sakyti, vasara su savo vaisiais ir uogomis mums yra tikras Rojaus sodas, tai meilės ir įsimylėjimo metas,- kalbėjo V.Skirkevičius, patikslinęs, kad recepte nurodytas kiekis yra vienos dienos porcija. – Taigi šį „deserto“ kiekį reikia padalinti į dvi dalis ir abu kartus valgyti praėjus valandai po valgio. Jei žmogus vartoja pieno, jogurto, žuvies, tuomet šios obuolių tyrės patariama valgyti tik likus 4 valandoms iki valgio ir praėjus 4 valandoms po valgio.“

Vasarą labai vertingi yra pomidorai, kurie, pasak V.Skirkevičiaus, taip pat veikia ir „priešvėžiškai“. „O žiemą pomidorai veikia priešingai – gali išprovokuoti onkologinius susirgimus. Taigi saulė padaro stebuklus ir jos nepakeičia dirbtinė „saulė“, kuri pomidorus nokina žiemą. Kai kuriems augalams sezoniškumas yra labai svarbus, pagal tai kinta jų savybės. Štai kodėl kartais literatūroje sutinkame labai skirtingus kurio nors vieno vaisiaus, daržovės ar vaistažolės aprašymus – visuomet reikia atkreipti dėmesį, apie kokį metų laiką kalbama“,- perspėjo V. Skirkevičius.

Anot jo, pomidorus vasarą patartina valgyti norintiems sulieknėti, nes ši daržovė padeda pašalinti riebalų perteklių kūne. Pomidorus dera valgyti kartu su mėsa – tuomet ji bus lengviau suvirškinama. „Jei žmogus dažnai jaučia rūgštingumą ar turi akmenų, geriau valgyti pomidorus, turinčius mažiau sėklų arba, jeigu įmanoma, sėklas išsiimti pačiam – mat šios ir kelia rūgštingumą. Dar geriau, jei pomidorus paskaninsime žolelių prieskoniais: labai tinka itališkieji, pavyzdžiui, baziliko, „provanso“ ir pan., pipirai.

Siūlyčiau išbandyti ir laukinių morkų, kurių mūsų pievose yra apstu, sėklas. Jos pagal skonio savybes primena pipirus ir lauro lapus kartu sudėjus ir tinka prie mėsos, žuvies patiekalų. Tai – švelnus diuretikas: padeda valyti inkstus ir skatina šlapimo išsiskyrimą, bet ne per daug. Taip pat laukinių morkų sėklos pakelia kraujo spaudimą ir tinka vartoti tiems žmonėms, kurie atitinka visus šiuos kriterijus: jų šaltos kojos, šaltos rankos ir žemas kraujo spaudimas. Tereikia trečdalį arbatinio šaukštelio susimaišyti su dvigubu kiekiu medaus ir valgyti likus vienai valandai iki valgio, geriausia vakare – apie 17-19 val.“,- kalbėjo V.Skirkevičius.

V.Skirkevičius teigė, kad špinatai , kurių mūsų šalyje žmonės augina vis dažniau, yra gana sunkiai virškinama daržovė, tačiau ji gali pagelbėti, kai vargina kūno patinimai. Tuomet reikia dukart per dieną išgerti po trečdalį stiklinės špinatų sulčių, jas pagardinus laukinių morkų sėklomis, šių paėmus „ant peilio galo“. Špinatus naudinga vartoti ir žmonėms, sergantiems bronchine astma.

Dovilė Urnikienė

pajurionaujienos.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Augant kraujo donorų aktyvumui, donacijų skaičius padidėjo beveik 8 tūkstančiais
Lietuvoje populiarėjant neatlygintinai kraujo donorystei, augant donorų, atliktų donacijų ir surenkamo kraujo kiekiams,...
Erkės paplitusios visur: kaip apsisaugoti?
Vasarą vis daugiau laiko praleidžiame gryname ore – miestų parkuose, soduose ar sodybose, o mėgstančius grybauti į...
Grilyje kepta mėsa: kaip ja mėgautis saugiai
Šilti orai kiekvieną mūsų skatina praleisti kuo daugiau laiko gryname ore, nesvarbu, ar tai būtų piknikas jaukiame namų...
Modernus lėtinio skausmo gydymo metodas – nugaros smegenų stimuliacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose pradėtas taikyti modernus lėtinio skausmo gydymo metodas – nuga...
Kriolipolizė: modernus būdas kovoti su riebalais
Kiekvienas iš mūsų svajoja apie idealią kūno formą, tačiau ne visada pasiekiame norimus rezultatus per mitybą ar sportą....
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų