Žvaigždinis anyžius (Illicium verum) – nedidelio tropinio medžio – magnolijos – sumedėjęs aštuonkampės žvaigždės formos vaisius. Sudžiovinti šie vaisiai ir yra garsusis prieskonis. Nepaprastai malonus žvaigždanyžio aliejaus aromatas suteikia energijos, išsklaido nuovargį ir stresą.
Vaisiai nurenkami nuo medžio dar kiek nesunokę, nes pernokę atsidaro ir išbarsto sėklas.
Žvaigždiniame anyžiuje yra net 8 proc. eterinių aliejų. Pagrindinis jų – anetolis, tai ta pati fenolių grupė, aptinkama tiek europiniame anyžiuje, tiek pankolio sėklose. Taip pat aptinkama linaloolio, estragolio ir limoneno eterinių aliejų. Tiek vaisius, tiek ir jo eterinis aliejus yra saldaus skonio.
Anetolis – eterinis aliejus – yra be galo saldus, 13 kartų saldesnis nei cukrus. Dėl to žalias nesumedėjęs žvaigždanyžiaus vaisius Ajurvedoje yra kramtomas ne tik burnos ertmei atšviežinti, bet ir pojūčiui po valgio pasaldinti. Žvaigždinio anyžiaus aromatas sausas, lengvas, saldus, šiltas, skonis – saldus, kartus.
Indijoje žvaigždanyžis taip pat yra žymaus prieskonių mišinio “garam masala” ir “kari” ingredientas. Tinkamas pagardas daugeliui patiekalų – padažams, sriuboms, daržovių valgiams, troškiniams, aštriems pagardams, taip pat duonai ir desertams – kepiniams, kompotams, vyšnių ir slyvų uogienėms, šokoladiniams skanėstams, vaisių arbatoms.
Uogienė su žvaigždiniu anyžiumi nesusicukruoja. Vienam litrui uogienės pakanka vieno sutrinto ar sumalto žvaigždutės lapelio.
Natūralus konservantas, turintis antimikrobinių ir antigrybelinių savybių, tinkamas kepiniams.
Jei į norimo ruošti patiekalo sudėtį įeina anyžius ar pankolis, o jūs jų neturite, galite pakeisti maltu žvaigždiniu anyžiumi, tik dėkite jo perpus mažiau.
Žvaigždinis anyžius puikiai dera su juodaisiais pipirais, pankoliu, cinamonu, gvazdikėliais, imbieru.
Sveikatinančios savybės
Žvaigždinis anyžius gerina virškinimą, tulžies išsiskyrimą, stimuliuoja skrandžio ir žarnyno darbą, mažina vidurių pūtimą, padidina maitinančių krūtimi moterų pieno gamybą, padeda atsikosėti ir skatina šlapimo išsiskyrimą. Jis malšina kvėpavimo takų uždegimus, skatina gleivių ir skreplių susidarymą ir naikina bakterijas. Hipokratas žvaigždiniu anyžiumi gydydavo kosulį.
Žvaigždanyžis reguliuoja širdies ritmą, ramina nervus, gerina atmintį, miego kokybę, apsaugo nuo naktinių košmarų.
Anetolis yra pripažintas vaistas dermatitui gydyti. Pirminė žvaigždinio anyžiaus žaliava įeina į kai kurių antivirusinių vaistų nuo gripo sudėtį (tamiflu, pertusinas).
Žvaigždanyžių aliejaus besilaukiančios moterys turėtų vartoti atsargiai.
Receptai
1 arbatinį šaukštelį susmulkintų žvaigždinio anyžiaus sėklų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, leiskite nusistovėti valandą laiko, po to antpilą nukoškite.
Besiskundžiantiems meteorizmu, skrandžio ir žarnyno spazmais, nuo kirminų šio antpilo patariama gerti po pusę stiklinės 4 kartus per dieną.
10 gramų (šaukštas su kaupeliu) susmulkintų žvaigždinio anyžiaus sėklų užpilkite puse stiklinės degtinės, leiskite nusistovėti 21 dieną tamsoje, po to antpilą nukoškite. Kosintiems bei sergantiems peršalimo ligomis šio antpilo patariama gerti po 1 arbatinį šaukštelį su skystu medumi.
Vasarą smulkinto žvaigždinio anyžiaus sėklų patariama įberti į virintą vandenį ir gerti vietoj gaivos.
Žvaigždiniu anyžiumi taip pat patariama skaninti miltinius gaminius bei įvairių kruopų košes ir uogienes.
Galima pasigaminti ledinukus, mikstūras su žvaigždiniu anyžiumi nuo kosulio, naudoti inhaliacijoms.
Žvaigždanyžiai naudojami arbatoms nuo reumato.
Arbata su žvaigždiniu anyžiumi rekomenduojama vaikams, kai kalasi dantukai.
Žvaigždinio anyžiaus perdozavimas dirgina nervų sistemą.
Namuose sausai ir tamsoje žvaigždanyžį galima laikyti apie 3 metus.
Parengė Žilvinas Užkuraitis