Ketvirtadienis, 2024.04.18
Reklama

Lietuvos ekologinių ūkių žemėlapis – sumaniam pirkėjui

vlmedicina.lt | 2013-05-20 11:05:27

Nors susidomėjimas ekologiškais maisto produktais, kurie yra natūralūs ir sveikesni, auga, jų vartojimą Lietuvoje riboja įvairūs veiksniai. Vienas svarbiausių – informacijos apie prekybos vietas stygius. Siekdamas suteikti vartotojams daugiau žinių apie ekologiškų maisto produktų pardavimo vietas, Lietuvos vartotojų institutas pristato ekologinių ūkių žemėlapį.

Obuoliai
Genovaitės Privedienės nuotr.

Skatins vartotojų ir ūkininkų bendravimą

„Sukurdami ekologinių ūkių žemėlapį siekėme konkrečių tikslų – skatinti tiesioginį vartotojų ir ūkininkų bendravimą, kuris didintų pasitikėjimą vieni kitais, o taip pat ekonominės naudos vartotojams, nes pirkti prekes tiesiogiai iš ūkininkų yra pigiau. Be to, iki šiol nebuvo vieno išsamaus žemėlapio, kuriame būtų galima rasti oficialiai sertifikuotus šalies ekologinius ūkius“, – sako Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė.

Ekologinių ūkių žemėlapyje (www.tausojantismaistas.lt) yra pavaizduoti Lietuvos ekologiniai ūkiai, turintys VšĮ „Ekoagros“ išduotą sertifikatą. Pasinaudojant VšĮ „Ekoagros“ teikiamais duomenimis, žemėlapis atnaujinamas 2 kartus per metus. Paiešką žemėlapyje galima vykdyti pasinaudojant raktiniais žodžiais, ūkio gaminama produkcija, veiklos sritimi arba teritorine priklausomybe.

Žemėlapis
Lietuvos ekologinių ūkių žemėlapis. Lietuvos vartotojų instituto nuotr.

Mažesnis poveikis aplinkai

Kiekvienas maisto produktas daro poveikį aplinkai kiekvienoje savo gyvavimo stadijoje, t. y. per visą būvio ciklą, kurį sudaro derliaus išauginimo ir nuėmimo, transportavimo, sandėliavimo,  gamybos, produkcijos platinimo, vartojimo bei atliekų sutvarkymo etapai. Moksliniai tyrimai rodo, kad didžiausią neigiamą poveikį aplinkai daro gamybos stadija.

„Rinkdamiesi vietinį ekologišką maistą vartotojai prie aplinkosaugos problemų sprendimo prisideda dvejopai. Pirmiausiai, ekologinė žemdirbystė yra vienas iš efektyviausių būdų, kaip mažinti neigiamą žemės ūkio produkcijos gamybos poveikį aplinkai, nes ekoūkiuose ribojamas pesticidų ir sintetinių trąšų naudojimas. Antra, vietinis maistas nukeliauja mažesnį atstumą, taigi sumažinama ir transportavimo žala aplinkai“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto aplinkotyros katedros lektorė dr. Renata Dagiliūtė.

Ekologiško maisto paklausa auga

Kaip rodo Tarptautinės ekologinės žemdirbystės judėjimų federacijos (IFOAM) 2011 m. statistika, pasaulyje ekologiniai ūkiai užima 37,2 mln. hektarų žemės. Ekologiniai ūkiai Europos Sąjungos valstybėse vidutiniškai užima 5,4 proc. viso dirbamos žemės ploto. Į ES šalių septintuką, kur ekologinė žemdirbystė išplėtota labiausiai, patenka Lietuvos kaimynės – Estija (14, 8 proc.) bei Latvija (10,4 proc.).

Ekologiškų maisto produktų ir gėrimų pardavimų apyvarta pasaulyje nuolat auga – nuo 2008 iki 2011 m. ji padidėjo 25,1 proc. ir sudarė 48,5 milijardus eurų. Vien ES ekologiško maisto rinka 2011 m. išaugo 9 proc. ir siekė 21.5 milijardų eurų. ES senbuvėse ekologiškam maistui išleidžiama apie 2 proc. visų išlaidų maistui. Nemaža dalis ekologiško maisto yra importuojama iš trečiųjų šalių ir ji nuolat auga.

Naujosiose ES šalyse ekologiško maisto vartojimas sudaro tik 0,2 proc. visų išlaidų maistui „ES statistika rodo, kad palyginti su bendromis išlaidomis maistui, ekologiškai produkcijai išleidžiama nedidelė suma. Lietuvoje tos apimtys dar mažesnės, pvz., 2011 m. ekologiškam maistui vienas lietuvis vidutiniškai išleido vos 7 litus. Vis dėlto ekologiški produktai mūsų šalyje populiarėja ir išlaidos jiems palaipsniui auga. Svarbus veiksnys šios rinkos vystymuisi yra vartotojų informuotumas bei jų perkamoji geba“, – sako dr. R. Dagiliūtė.

Lietuvos ekologiniai ūkiai plėsis

Daugiausiai ekologinių ūkių Lietuvoje buvo 2007 metais, kai jų skaičius siekė 2855 vnt. Nuo tada ekologinių ūkių vis mažėja: 2008 m. sertifikuoti 2805 vnt; 2009 m. – 2679 vnt.; 2010 m. – 2668 vnt.; 2011 m. – 2598 vnt. ir 2012 m. – 2511 vnt. Tačiau patys ūkiai stambėja ir ekologinės gamybos plotas kasmet auga. 2007 m. jis siekė 125457 ha, 2011 m. – 157995 ha, o 2012 m. – jau 162655 ha.

„Atsižvelgiant į dabartines tendencijas tikėtina, kad 2013 m. ūkių greičiausiai ir toliau mažės, nes visi laukia 2014–2020 m. laikotarpio, kai keisis Europos Sąjungos paramos sistema. Vis dėlto įmonės turėtų plėstis, nes ekologiškų produktų paklausa sparčiai auga užsienio šalyse. Nežymus augimas pastebimas ir Lietuvoje“, – teigia VšĮ „Ekoagros“ kokybės vadovas Tomas Demikis.

Straipsnis yra Lietuvos vartotojų instituto vykdomo projekto „Aplinkai palankaus gyvenimo būdo skatinimas per tausojantį maisto vartojimą“ dalis. Projektą iš dalies finansuoja Europos regioninės plėtros fondas bei Lietuvos vartotojų institutas. Daugiau informacijos: https://www.tausojantismaistas.lt

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų