Pirmadienis, 2023.06.05
Reklama

Europoje – sveiko maisto „aukso amžius“

vlmedicina.lt | 2014-07-08 14:25:02

Žmonės vis atidžiau renkasi, kokias daržoves, vaisius ar mėsą dėti į savo pirkinių krepšelį – ieško šviežio, kokybiško maisto. Augant šiai tendencijai pakilimą išgyvena ekologiški ūkiai, turgūs ir gamintojai, įsiklausantys į rinkos poreikius. Sveiko, tam tikriems regionams būdingo maisto populiarinimas, konkurencingumo didinimas – vienas iš svarbiausių tarptautinio projekto „RegFood“, kuriame dalyvauja ir Klaipėdos universitetas (KU), tikslų.

Daržas
Organizatorių nuotr.

Pirmas toks projektas Lietuvoje

Projekte dalyvauja penkių Pietų Baltijos regiono šalių atstovai – Danija, Vokietija, Švedija ir Lietuva. „„RegFood“ išsiskiria savo kompleksiškumu ir mūsų šalyje iki šiol neturėjo analogų. Nors projekto dėmesio centre yra sveikas maistas, buvo įtraukti ne tik medikai, visuomenės sveikatos specialistai, šios srities studentai bei mokslininkai, bet ir verslininkai, rinkodaros, vadybos, maisto gamybos, maitinimo sektorių atstovai“, – vardino KU Sveikatos mokslų fakulteto dekanas prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Nuo praėjusio amžiaus vidurio globalizacijos procesai skatino didmeninės produkcijos paplitimą maisto sektoriuje, o galimybės rinktis savame regione užaugintą ar pagamintą maistą mažėjo. Visgi „RegFood“ ekspertai pastebi, kad mūsų šalies „scenarijus“ vartotojams, į sveiką maistą besiorientuojantiems ūkininkams ir gamintojams buvo gan palankus.

Lietuviams kokybė dar įperkama

„Vertindami Lietuvos situaciją galime pasidžiaugti, kad neįklimpome į dirbtinio maisto liūną. Prisiminkime – juk prieš du ar tris dešimtmečius visai nevartojome sąvokų „ekologiškas“, „sveikas“ maistas. Mes augome valgydami šviežius, geros kokybės produktus, o ir dabar jų dažnai dairomės turguose, kaime“, – kalbėjo projektui „RegFood“ Lietuvoje vadovaujanti KU Sveikatos mokslų fakulteto doc. dr. Natalja Istomina.

Svorio matavimas
Organizatorių nuotr.

Kol danai ar vokiečiai stengiasi „grįžti“ prie sveiko maisto, lietuviai, galima sakyti, nuosekliai tęsia savo maitinimosi tradicijas. „Apklausos parodė, kad žmonės sveiką maistą išties vertina ir mano, kad savame regione pagamintas maistas yra sveikas, nes jis šviežias, geros kokybės“, ­– sakė N. Istomina.

Nežinia, kaip pirkėjų elgesį pakoreguotų kainų šuolis, tačiau kol kas ekologiškų ir neekologiškų Lietuvoje užaugintų daržovių ar kitų produktų kainos skiriasi nežymiai. Danų galima pagailėti – ten šis skirtumas siekia apie tris kartus.

„Valgome visi, visi norime būti sveiki, todėl „RegFood“ projektas yra išties aktualus. Žvelgiant iš globalios perspektyvos, nutukimui, įvairioms ligoms tiesioginės įtakos turi maisto perteklius. Svarbu suvokti, kad gamta funkcionuoja harmoningai – planetoje visko yra tiek, kiek reikia, kad žmonės būtų sotūs. Turėtume liautis orientuotis tik į kiekybės generavimą ir susikoncentruoti į kokybę“, – akcentavo „RegFood“ ekspertė N. Istomina.

Postūmis verslui

Projekte dalyvaujantys KU atstovai ne tik dalyvauja mokymuose ar atliekant tyrimus – jie taip pat lankėsi sėkmingai veiklą vykdančiuose ekologiškuose ūkiuose užsienyje, išgirdo Lietuvoje veikiančių maisto gamybos įmonių sėkmės istorijas. Praktinis tyrimų rezultatų ir žinių pritaikymas – svarbus „RegFood“ aspektas.

Ekspertų teigimu, Pietų Baltijos regionas turi galimybę populiarinti tam tikroms vietovėms būdingus maisto produktus, o tuo pačiu skatinti ekonominį vystymąsi ir ūkių bei įmonių konkurencingumą tiek vietinėse rinkose, tiek visoje Europoje. Aiškiai suformulavus, kuo išsiskiria tam tikriems regionams būdingi maisto produktai, atsiveria naujos galimybės verslui ir rinkodaros specialistams. Pažymima, kad produktų populiarinimui gali būti pasitelkiama unikali vietovės geografinė padėtis, klimatas, istorija, amatų tradicijos.

Projekto iniciatoriai atkreipia dėmesį, kad Pietų Baltijos regione veikiantiems ūkiams, maisto produktų gamybos įmonėms trūksta kvalifikuotų specialistų, toliaregiško požiūrio. Iki rugsėjo „RegFood“ ekspertai planuoja atrinkti penkias Lietuvos įmones, kurios galės dalyvauti specialiuose mokymuose ir įgyti vertingų žinių, padedančių didinti verslo konkurencingumą.

Klaipėdos universiteto informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Skelbiamas konkursas Kauno klinikų direktoriaus pareigoms eiti
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia konkursą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės (LSMUL) Kauno kli...
Kodėl labai svarbu sportuoti dirbantiems sėdimą darbą?
Sėdimas darbas mažiausiai 8 valandas kasdien - daugelio suaugusių žmonių kasdienybė. Tik ar žinojote, kad moksliniai tyr...
Nepaisyti kalcio trūkumą signalizuojančių ženklų – pavojinga sveikatai
Tyrimai rodo, kad Lietuvos gyventojai – nepriklausomai nuo lyties ar amžiaus – su maistu negauna būtinos kal...
Naujas prostatos vėžio gydymo būdas
Nacionaliniame vėžio institute pradėtas naujas etapas prostatos vėžio gydyme: krioabliacijos būdu sunaikintas lokaliai a...
Kauno klinikose reta liga sergančiai pacientei pritaikytas inovatyvus gydymas
Kamilė – pirmoji paauglė Lietuvoje, kuriai pritaikytas gydymas CFTR moduliatoriais, skirtais gydyti retą lėtinę li...
DIENOS KLAUSIMAS
Ar naudojate odos apsaugą nuo saulės?
Taip, naudoju kremą su SPF 50
Taip, naudoju įvairius kremus
Ne, nes noriu kuo daugiau įdegti
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų