Kokoso (lotyniškai - Cocos nucifera, sanskrite turi labai daug pavadinimų) riešutas, nors taip vadinamas, botaniškai yra ne riešutas, o kaulavaisis. Jo egzokarpą sudaro stora, tvirta, žalios spalvos žievė.
Toliau yra mezokarpas – rudas, tvirtas, plaušingas kevalas. Jo viduje esančią sėklą dengia endokarpas – plona, ruda odelė. Vidinę „riešuto“ dalį sudaro baltas, maistingas endospermo sluoksnis. Jo storis priklauso nuo vaisiaus amžiaus – kuo senesnis, tuo sluoksnis storesnis.
Endospermo suformuotoje vidinėje ertmėje susidaro saldokas riebus kokosinis vanduo, vadinamas kokoso pienu. Kuo jaunesnis riešutas, tuo skysčio daugiau (vėliau jis virsta endospermu). Viename vaisiuje gali būti 300–1000 ml kokosinio vandens.
100 g kokoso endospermo yra sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, geležies, fosforo, cinko, folio rūgšties, vitaminų B1, B2, B6 ir kt.
Kokosai virtuvėje
Kokosų riešutai virtuvėje naudojami labai plačiai: spaudžiamas aliejus, valgomi švieži arba džiovinti, verdami desertai, gaminamas pienas. Kokosų riešutai daugiau nei trečdaliui pasaulio gyventojų atstoja karvę.
Ajurvedoje kokosų riešutai turi išskirtinę padėtį kartu su šventu baziliku ir amla.
Kokosai kartu su prieskoniais: cinamonu, kardamonu, imbieru, gvazdikėliais, kmynais, kalendra, ciberžole - yra skanūs ir universalūs, sveikatina virškinimo sistemą ir gerina medžiagų apykaitą.
Trys riešutų kategorijos
Ajurveda kokosų riešutus skirsto į tris kategorijas pagal sunokimo laipsnį. Baalo – kokosų užuomazga, jame yra nuo 90 iki 95 % vandens. Šios stadijos kokosų vanduo labai skatina gijimą, valo toksinus, gerina skrandžio bei žarnyno veiklą. Madhyam – įpusėjusio brandumo riešutai yra šiėk tiek pieniški. Ajurveda sako, kad šios stadijos riešutai yra maistingiausi, turi daug angliavandenių, baltymų, mineralų, fosforo, vitaminų A, B ir C. Pakva – visiškai subrendęs kokosas, jo minkštimas turi mažai vandens, jis tampa sunkiai virškinamas ir gali apsunkinti pita ir vata došas, ypač jei silpna virškinimo ugnis (agni). Dažnai vartojamas brandus kokosas gali sukurti toksinus, sutrikdyti virškinimą, padidinti rūgštingumą ir cholesterolio kiekį kraujuje.
Todėl žmonėms, kuriu silpna virškinimo ugnis, nepatartina vartoti brandžios stadijos kokosų. Subalansuoti brandaus kokoso savybes galima apdorojant juos termiškai ir su prieskoniais, padažu (Čatnio forma).
Senovės Ajurvedos chirurgas ir mokytojas Sušruta teigė, kad vidutinio brandumo kokosų riešutai stiprina raumenų, širdies ir kraujagyslių sistemą, padeda valytis šlapimo takams.
Čaraka, vienas iš Ajurvedos ačarijų, “Charaka Samhitoje” teigia, kad madhyam – įpusėjusio brandumo riešutai yra raminantys, sustiprinantys, pripildantys saldumu vata došą.
Sveikatinančios savybės
Kokosos riešutai yra saldaus skonio, riebūs, sunkiai virškinami. Ajurveda teigia, kad jie vėsina kūną, nuramina vata ir pita, didina kapha došas.
Kartu su aguonomis ir ghi kokoso riešutai padeda nuo nemigos. Jie padeda atkurti emocinį stabilumą moterų menopauzės metu. Kokoso pienas padeda detoksikuoti ir išvalyti iš kūno toksinus.
Sutarkuokite šviežio kokoso minkštimą ir sumaišykite su trupučiu
šilto vandens. Išspauskite sunką ir gausite pirmo spaudimo pieną. Į išspaudas įpilkite dar šilto valdens ir išspauskite pakartotinai.
Kokosų pienas labai naudingas kūdikiams – skatina augimą. Jis dar žinomas kaip krimighna – naikinantis žarnyno parazitus.
Visiškai prinokę riešutai veikia kaip labai geras afrodiziakas, didina spermos kokybę ir kiekybę, normalizuoja reprodukcinės sistemos veiklą, valo žarnyną.
Kaip išgauti sultis
Norint išgauti sultis ir minkštimą iš kokoso riešuto reikės seno rankšluosčio, plaktuko, didelės vinies, stiklinės bei mažo tvirto peilio.
Minkščiausia kokoso riešuto kevalo dalis - “akys”. Naudodami plaktuką vinimi pradurkite kelias skylutes. Apverstą kokoso riešutą pastatykite į stiklinę ir palaukite, kol išbėgs kokoso vanduo. Jei vanduo nenori išbėgti, gali tekti pramušti dar vieną skylutę kitoje riešuto pusėje.
Suvyniokite riešutą į seną rankšluostį ir padėkite ant kieto pagrindo (pvz., ant grindų vonioje). Labai stipriai vožtelėkite plaktuku per kokoso riešutą. Kartais pavyksta iš pirmojo karto, kartais tenka apsišarvuoti kantrybe
Kokosų aliejus
Kokosų aliejus spaudžiamas iš kokosų minkštimo. Jame gausu antioksidantų, vitamino E, lauro rūgšties. Šis aliejus stabdo laisvųjų radikalų susidarymą, tai puikus odos minkštintojas, padedantis išvengti odos senėjimo ir raukšlių atsiradimo. Kokosų aliejus gerina egzemos, dermatito ar žvynelinės paveiktos odos būklę. Masažuojant kokosų aliejus įsigeria į odą nepalikdamas riebalinių dėmių.
Kokosų aliejus gali būti vartojamas kaip maisto papildas, stiprinantis imuninę sistemą, suteikiantis energijos, gerinantis virškinimą, skydliaukės veiklą ir bendrą savijautą. Jis turi ir baktericidinių savybių. Šis aliejus veikia kaip natūrali apsauga, kovojant su grybelinėmis infekcinėmis ligomis, kurias sukelia Candida rūšies mieliagrybiai.
Kokoso aliejus pagerina plaukų kokybę. Pietų Indijoje moterys kokoso aliejumi tepa savo plaukus kiekvieną dieną. Jis suteikia plaukams blizgesį ir stiprumą, skatina augimą, apsaugo nuo pleiskanų ir plaukų slinkimo, skatina žaizdų gijimą, apsaugo nuo ligų.
Kokosų aliejus gerina regėjimą, lygina raukšles, tinka esant jautriai odai, net kūdikių odelei.
Sustingęs kokosų aliejus gali būti saugomas neribotą laiką.
Parengė Žilvinas Užkuraitis