Pirmadienis, 2024.11.04
Reklama

Kokoso riešutas – desertams, aliejui ir pienui

2011-12-27 23:28:04

Kokoso (lotyniškai - Cocos nucifera, sanskrite turi labai daug pavadinimų)  riešutas, nors taip vadinamas, botaniškai yra ne riešutas, o kaulavaisis. Jo egzokarpą sudaro stora, tvirta, žalios spalvos žievė.

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Toliau yra mezokarpas – rudas, tvirtas, plaušingas kevalas. Jo viduje esančią sėklą dengia endokarpas – plona, ruda odelė. Vidinę „riešuto“ dalį sudaro baltas, maistingas endospermo sluoksnis. Jo storis priklauso nuo vaisiaus amžiaus – kuo senesnis, tuo sluoksnis storesnis.

Endospermo suformuotoje vidinėje ertmėje susidaro saldokas riebus kokosinis vanduo, vadinamas kokoso pienu. Kuo jaunesnis riešutas, tuo skysčio daugiau (vėliau jis virsta endospermu). Viename vaisiuje gali būti 300–1000 ml kokosinio vandens.

100 g kokoso endospermo  yra sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, geležies, fosforo, cinko, folio rūgšties, vitaminų B1, B2, B6 ir kt.

Kokosai virtuvėje

Kokosų riešutai virtuvėje naudojami labai plačiai: spaudžiamas aliejus, valgomi švieži arba džiovinti, verdami desertai, gaminamas pienas. Kokosų riešutai daugiau nei trečdaliui pasaulio gyventojų atstoja karvę.

Ajurvedoje kokosų riešutai turi išskirtinę padėtį kartu su šventu baziliku ir amla.

Kokosai kartu su prieskoniais: cinamonu, kardamonu, imbieru, gvazdikėliais, kmynais, kalendra, ciberžole - yra skanūs ir universalūs, sveikatina virškinimo sistemą ir gerina medžiagų apykaitą.

Trys riešutų kategorijos

Ajurveda  kokosų riešutus skirsto į tris kategorijas pagal sunokimo laipsnį. Baalo –  kokosų užuomazga, jame yra nuo 90 iki 95 % vandens. Šios stadijos kokosų vanduo labai skatina gijimą, valo toksinus, gerina skrandžio bei žarnyno veiklą. Madhyam – įpusėjusio brandumo riešutai yra šiėk tiek pieniški. Ajurveda sako, kad šios stadijos riešutai yra maistingiausi, turi daug angliavandenių, baltymų, mineralų, fosforo, vitaminų A, B ir C. Pakva – visiškai subrendęs kokosas, jo minkštimas turi mažai vandens, jis tampa sunkiai virškinamas ir gali apsunkinti pita ir  vata došas, ypač jei silpna virškinimo ugnis (agni). Dažnai vartojamas brandus kokosas gali sukurti toksinus, sutrikdyti virškinimą, padidinti rūgštingumą ir cholesterolio kiekį kraujuje.

Todėl žmonėms, kuriu silpna virškinimo ugnis, nepatartina vartoti brandžios stadijos kokosų. Subalansuoti brandaus kokoso savybes galima apdorojant juos termiškai ir su prieskoniais, padažu (Čatnio forma).

Senovės Ajurvedos  chirurgas ir mokytojas Sušruta teigė, kad vidutinio brandumo kokosų riešutai stiprina raumenų,  širdies ir kraujagyslių sistemą, padeda valytis šlapimo takams.

Čaraka, vienas iš Ajurvedos  ačarijų, “Charaka Samhitoje” teigia, kad madhyam – įpusėjusio brandumo riešutai yra  raminantys, sustiprinantys, pripildantys saldumu vata došą.

Sveikatinančios savybės 

Kokosos riešutai yra saldaus skonio, riebūs, sunkiai virškinami. Ajurveda teigia, kad jie vėsina kūną, nuramina vata ir pita, didina kapha došas.

Kartu su aguonomis ir ghi kokoso riešutai padeda nuo nemigos. Jie padeda atkurti emocinį stabilumą moterų menopauzės metu. Kokoso pienas padeda detoksikuoti ir išvalyti iš kūno toksinus. 

Sutarkuokite šviežio kokoso minkštimą ir sumaišykite su trupučiu

šilto vandens. Išspauskite sunką ir gausite pirmo spaudimo pieną. Į išspaudas įpilkite dar šilto valdens ir  išspauskite pakartotinai.

Kokosų pienas labai naudingas kūdikiams – skatina augimą. Jis dar žinomas kaip krimighna – naikinantis žarnyno parazitus.

Visiškai prinokę riešutai veikia kaip labai geras afrodiziakas, didina spermos kokybę ir kiekybę, normalizuoja reprodukcinės sistemos veiklą, valo žarnyną.

Kaip išgauti sultis

 Norint išgauti sultis ir minkštimą iš kokoso riešuto reikės seno rankšluosčio, plaktuko, didelės vinies,  stiklinės bei mažo tvirto peilio.

Minkščiausia kokoso riešuto kevalo dalis - “akys”. Naudodami plaktuką vinimi pradurkite kelias skylutes. Apverstą kokoso riešutą pastatykite į stiklinę ir palaukite, kol išbėgs kokoso vanduo. Jei vanduo nenori išbėgti, gali tekti pramušti dar vieną skylutę kitoje riešuto pusėje.

Suvyniokite riešutą į seną rankšluostį ir padėkite ant kieto pagrindo (pvz., ant grindų vonioje). Labai stipriai vožtelėkite plaktuku per kokoso riešutą. Kartais pavyksta iš pirmojo karto, kartais tenka apsišarvuoti kantrybe

  Kokosų aliejus

 Kokosų aliejus spaudžiamas iš kokosų minkštimo. Jame gausu antioksidantų, vitamino E, lauro rūgšties. Šis aliejus stabdo laisvųjų radikalų susidarymą, tai puikus odos minkštintojas, padedantis išvengti odos senėjimo ir raukšlių atsiradimo. Kokosų aliejus gerina egzemos, dermatito ar žvynelinės paveiktos odos būklę. Masažuojant kokosų aliejus įsigeria į odą nepalikdamas riebalinių dėmių.

Kokosų aliejus gali būti vartojamas kaip maisto papildas, stiprinantis imuninę sistemą, suteikiantis energijos, gerinantis virškinimą, skydliaukės veiklą ir bendrą savijautą. Jis turi ir baktericidinių savybių. Šis aliejus veikia kaip natūrali apsauga, kovojant su grybelinėmis infekcinėmis ligomis, kurias sukelia Candida rūšies mieliagrybiai. 

Kokoso aliejus  pagerina plaukų kokybę. Pietų Indijoje moterys kokoso aliejumi tepa savo plaukus kiekvieną dieną. Jis  suteikia  plaukams blizgesį ir stiprumą, skatina augimą, apsaugo nuo pleiskanų ir plaukų slinkimo, skatina žaizdų gijimą, apsaugo nuo ligų.

Kokosų aliejus gerina regėjimą, lygina raukšles, tinka esant jautriai odai, net  kūdikių odelei.

Sustingęs kokosų aliejus gali būti saugomas neribotą laiką.

 Parengė Žilvinas Užkuraitis

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Mėnesinės: ką kiekviena moteris turėtų žinoti
Ar žinojote, kad vidutinė moteris per savo gyvenimą praleidžia apie 6,5 metų menstruodama? Šis įspūdingas skaičius parod...
Respublikinei Šiaulių ligoninei teks sumokėti 70 tūkst. eurų civilinį ieškinį
Šiaulių apylinkės teismas visiškai tenkino savo dukrą ir seserį praradusių keturių ieškovų civilinį ieškinį dėl neturtin...
Sveikatos priežiūros specialistai atskleidžia faktus, kodėl turėtumėte nuo gripo skiepytis kasmet
  Sergamumas gripu Lietuvoje po truputį auga. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, didžia...
Psichologė: „Nevenkite pokalbių apie pavojingas situacijas – tai gali išgelbėti vaiko gyvybę“
Vaikams vis mažiau būnant namuose ir daugiau laiko leidžiant su draugais ir būreliuose, tėvai neretai jaučia nerimą dėl...
Nacionalinio vėžio instituto klinikinė veikla integruojama į Santaros klinikas
Spalio 31 dieną patvirtinta Nacionalinio vėžio instituto (NVI) klinikinės veiklos perdavimo Vilniaus universiteto ligoni...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų