Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Kodėl būtina mirkyti riešutus ir sėklas(1)

Emilija Miliauskė ("Kuras kūnui") | Šaltinis: vlmedicina | 2017-09-14 10:27:07

Ar teko patirti sunkumo jausmą suvalgius riešutų? O gal sustojo skrandis, pykino, pajutote kitų panašių simptomų? Taip galėjo nutikti, jei suvalgėte nemirkytų riešutų ar sėklų tiesiai iš pakelio.

Migdolus mirkykime 8-12 valandų. © Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) nuotr.

Sausi riešutai ir sėklos - gamtos saugomi produktai. Šie produktai turi medžiagų, saugančių juos nuo sudygimo kol sulauks tinkamų sąlygų. Būtent tos apsauginės medžiagos, kurios saugo augalo rūšį, ir sutrikdo virškinimą.

Riešutus ir sėklas patartina pamirkyti bent keletą valandų, kad susiskaidytų fermentų inhibitoriai, kurie slopina virškinimą. Fermentų inhibitoriai yra gamtinis mechanizmas, saugojantis nuo fermentacijos nepalankiomis sąlygomis, kai daigas nėra pasiruošęs augti.

Riešutui arba sėklai patekus į tam tikras sąlygas – vanduo, drėgmė, šiluma, inhibitoriai suyra ir prasideda daigo augimas bei riešuto, sėklos fermentacija, kad daigas gautų maistines medžiagas. Dėl to, kad būtų pašalintas fermentacijos inhibitorius, kuris taip pat slopina ir virškinimo fermentus, reikia mirkyti. Tokiu būdu riešutai ir sėklos tampa lengvai pasisavinamu ir virškinamu maistu.

Prieš virimą rekomenduojama pamirkyti ir grūdus bei ankštinius produktus - tai taip pat sėklos.

Riešutų ir sėklų mirkymo laikas

Pupelės, avinžirniai 4-12 val.

Migdolai 8-12 val.

Bolivinė balanda 3-4 val.

Burnočio sėklos 3-5 val.

Anakardžiai 2-3 val.

Linų sėmenys 6 val.

Lęšiai 8 val.

Avižų kruopos 8 val.

Moliūgų sėklos 6 val.

Sezamo sėklos 8 val.

Saulėgrąžų sėklos 6-8 val.

Ryžiai 12 val.

Riešutus ir sėklas po mirkymo perplovus galima vartoti.

Grūdus perplauti ir išvirti. Tiesa, grikius galima valgyti tik mirkytus. Jie suminkštėja ir pakankamai išbrinksta.

Mirkydami riešutus ir sėklas tarsi pažadiname juose gyvybę. Produktai tampa naudingu ir lengvai virškinamu maistu.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų