Rudenėjant prasideda „saldumynų sezonas“, kai šaltesnis oras daugelį priverčia šilumos ieškoti skanėstuose.
Žmonės dažnai juokauja, kad jie yra priklausomi nuo saldumynų, tačiau, anot gydytojų, ši priklausomybė yra labai pavojinga. Labai saldus maistas gali sukelti antrojo tipo cukrinį diabetą, cukraus vartojimas dideliais kiekiais susijęs su nutukimu ir kitomis ligomis, rašo Psychologytoday.com.
Žmonėms, labai mėgstantiems saldumynus (įskaitant medų ir rafinuotus angliavandenius), svarbu suprasti priežastis, kodėl organizmas kartais beprotiškai nori skanėstų.
Kai žmogus valgo maistą, kurio sudėtyje yra daug rafinuotų angliavandenių, gliukozės lygis kraujuje staigiai pakyla. Vėliau gliukozės lygis kraujuje sumažėja. Organizmas, kurį sutrikdo nukritęs cukraus lygis, reikalauja saldumynų, kad gliukozės lygis vėl pakiltų. Suvalgius saldžių patiekalų procesas vėl kartojasi – taip atsiranda tarsi užburtas ratas.
Tačiau gera naujiena yra ta, kad cukraus maniją galima suvaldyti. Tam yra 5 būdai, kuriais galima stabilizuoti cukraus kiekį kraujuje.
1. Reikia valgyti reguliariai. Rimtas patiekalas arba užkandis kas 4–6 valandas gali padėti išlaikyti subalansuotą cukraus kiekį kraujuje.
2. Reikia vartoti pakankamai skaidulų: 35–45 g per dieną moterims ir 40–50 g per dieną vyrams. Be to, kad skaidulos stabilizuoja gliukozės kiekį, jos dar ir išlaiko ilgiau sotumo jausmą.
3. Patariama valgyti subalansuotą, visavertį maistą.
4. Vartokite prieskonius. Keli tyrimai rodo, kad subalansuoti cukraus kiekį kraujuje padeda cinamonas.
5. Svarbu tinkamai išsimiegoti. Kai tik įmanoma, patartina eiti miegoti iki vidurnakčio.