Šeštadienis, 2023.12.09
Reklama

Saldumynuose - kenksmingi riebalai

vlmedicina.lt | 2015-06-25 17:19:44

Konditerijos gaminių ­– šokoladinių saldainių, kepinių gamintojai turėtų keisti gamybos technologijas ir naudoti aukštesnės kokybės žaliavas. Tokias išvadas paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, ištyrę 24 skirtingų maisto produktų sudėtį. Tyrimo metu buvo siekiama nustatyti, kiek šiuose produktuose yra sveikatai nepalankių riebalų – riebalų rūgščių trans izomerų.

Sausainiai
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Vertintos rizikingiausių maisto produktų grupės - tai vaikų mitybai skirti produktai, saldainiai ir konditerijos gaminiai (sausainiai, bandelės ir kiti kepiniai). Ištirtuose maisto produktuose riebalų rūgščių trans izomerų kiekis nustatytas nuo 0,1 iki 43 gramų, perskaičiavus 100 g riebalų kiekio produkte.

Vertindami galimą riziką vartotojų sveikatai, specialistai rėmėsi Danijos mokslininkų patvirtinta metodika. Šios metodikos pagrindu Danijoje yra draudžiama į rinką tiekti maisto produktus, kuriuose riebalų rūgščių trans izomerų yra daugiau kaip 2 g/100 g produkto riebalų kiekio.

Tyrimų rezultatai parodė, kad rizikingi gyventojų sveikatai produktai dėl riebalų rūgščių trans izomerų Lietuvoje sudaro 67 proc., o kai kuriuose nesveikų riebalų kiekiai daugiau kaip 20 kartų viršija Danijoje patvirtintą normą. Pavyzdžiui, ištyrus 11 lietuviškų saldainių mėginių, kai kuriuose jų nustatyta 20,8 g /100 g, o ukrainietiškuose saldainiuose net - 42 g/100 g šių trans izomerų.

Iš vaikų maitinimui skirtų produktų buvo atrinkta 13 įvairių konditerijos gaminių ir glaistytų varškės sūrelių mėginių, iš jų tik 6 riebalų rūgščių trans izomerų kiekis neviršijo Danijos reglamentuotos normos. Iš 8 pavadinimų konditerijos gaminių (sausainių, bandelių, vaflių) ir 5 lietuviškų glaistytų varškės sūrelių – po 3 gaminius atitiko Danijoje nustatytą reglamentuojamą kiekį, tačiau kai kuriuose kepiniuose nustatyti riebalų rūgščių trans izomerų kiekiai daugiau kaip 3 kartus (6,2 g /100 g) viršijo nustatytą normą.

Pramoniniu būdu pagaminti riebalų rūgščių trans izomerai, kitaip vadinami dalinai hidrinti arba hidrinti sukietinti augaliniai aliejai, plačiai vartojami maisto pramonėje, nes prailgina produktų tinkamumo vartoti terminus, pagerina jų tekstūrą, kvapą ir yra gana pigūs. Tokių riebalų daugiausiai nustatoma margarinuose, biskvituose, pyraguose, užšaldytuose gatavuose maisto produktuose, greitame maiste ir kt.

Europos mokslininkai nagrinėja pramoninių riebalų rūgščių trans izomerų žalą vartotojų sveikatai. Tyrimai parodė, kad šie riebalai yra 4-5 kartus labiau kenksmingi sveikatai, nei sotieji riebalai, jie didina blogojo cholesterolio lygį organizme, tačiau kol kas visoje Europoje jų kiekiai maisto produktuose nėra reglamentuojami ar ribojami. Pirmoji tokį reguliavimą nacionaliniu lygiu įvedė tik Danija (2003 m.).

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Meningokokinė infekcija itin pavojinga vaikams: jos galima išvengti pasiskiepijus
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad daugeliui infekcinių ligų, tarp jų ir meningok...
Ištartas "Taip" suteikė viltį pasveikti net 23 sunkiai sergantiesiems
Pritarimas organų donorystei nieko nekainuoja, tačiau gali padovanoti neįkainojamą dovaną – išsaugoti gyvybę ar pa...
Dažnas aukštakulnių avėjimas ir stovimas darbas gali atnešti bėdų
Melsva spalva išryškėjusios ar net iššokusios venos blauzdose, patinusios pėdos ar kulkšnys, kojų tirpimas, dažnas mėšlu...
Neteisėtai paimtą iš paciento priemoką už operaciją įpareigojo grąžinti teismas
Gruodžio 10-ąją minima Tarptautinė žmogaus teisių diena, primenanti, kad visiems turi būti suteiktos vienodos galimybės,...
Pirties nauda organizmui: kaip kūną veikia karštis?
Pirtis nuo seno buvo neatsiejama daugybės lietuvių gyvenimo dalis – čia žmonės ne tik prausdavosi, bet ir atlikdav...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų