Sekmadienis, 2023.04.02
Reklama

Kada gerti sultis ne tik nesveika, bet ir pavojinga

Šaltinis: lrt.lt | 2016-09-26 10:47:35

Sultys yra gėrimas, kuris turi ir sveikatinančią, ir maistinę vertę, bet gerti jas kaip vandenį – didelė klaida, LRT RADIJUI sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė. Anot Žolinčių akademijos įkūrėjos Danutės Kunčienės, labai negerai sultis gerti valgant, be to, nereikėtų jų saldinti cukrumi.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Reikia prisiminti, kad sultys yra maistas, o ne vanduo, ne paprastas skysčių šaltinis, kas ir apibrėžia sulčių vaidmenį kasdienėje mityboje, sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė. Be to, sultys yra gėrimas, kuris turi sveikatinančią ir maistinę vertę, bet kartu ir jų perteklius daro neigiamą poveikį, tad gerti jas kaip vandenį – didelė klaida. Todėl, primena medicinos mokslų daktarė, sergant, tarkim, nutukimu arba II tipo cukriniu diabetu, sultis rekomenduojama vartoti iki 16–17 val.

Pasak Žolinčių akademijos įkūrėjos Danutės Kunčienės, labai negerai sultis gerti valgant: „Sultys geriamos nors pusvalandį prieš valgį arba po valgio praėjus 1–1,5 val. Jei valgome kokį baltyminį, sunkesnį maistą, reikėtų palaukti net keletą valandų. Negerai sultis ir saldinti cukrumi – geriau jų išsispausti iš saldžių obuolių.“

Nors sultys, ypač šviežiai spaustos, yra maistas, per pusryčius išgerti jų stiklinę ir daugiau nieko nevalgyti negalima, pabrėžia J. Dobrovolskienė. „Sultys yra ištrauka, koncentratas, kuris turi skystąją vaisiaus dalį. Suvalgę, tarkim, tris keptus obuolius, pajusime sotį, o maisto vertė tikrai bus visai kitokia“, – sako medikė ir priduria, kad pirmenybę visada reikėtų skirti vaisiams.

D. Kunčienė primena posakį „obuolys į namus – liga iš namų“ ir pastebi, kad obuoliai ypatingi ir tuo, kad juos galima derinti ir su daržovėmis, ir su vaisiais, pavyzdžiui, burokėliais, morkomis, šermukšniais, moliūgais, net peraugusio agurko sultimis.

Tačiau, pabrėžia ji, geriant sultis, būtina žinoti saiką: „Burokėlių sulčių saugu gerti po vieną šaukštą tris kartus per dieną. Želmenų sulčių – 10–20 g, o ne 200 g.“ J. Dobrovolskienė patvirtina žolininkės teiginį ir priduria, kad, sergant mažakraujyste, burokėliai negerina situacijos, be to, gerti per daug tiek burokėlių, tiek morkų, tiek želmenų sulčių ne tik nesveika, bet ir pavojinga.

Beje, sako medikė, nuomonė, kad maišyti daržovių ir vaisių sultis negerai, yra mitas. Svarbiausia, dar kartą primena ji, negerti sulčių litrais.

Paklausta, kiek vertingos pasterizuotos sultys, J. Dobrovolskienė paaiškina, kad, kadangi jos pakaitinamos iki 70–80 °C, bet neužverdamos, vitamino C ir flavonoidų jose lieka. „Beje, vitamino C nelieka per žiemą iki pavasario laikytuose vaisiuose, tad sultys šiuo atveju – išeitis“, – patikina gydytoja dietologė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: sultys
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose nė dvejų metų neturinčiai mergaitei pritaikytas gydymas genų terapija
Pasaulyje per 7,5 metų, pasitelkiant genų terapiją, gydyta daugiau nei 3 tūkst. vaikų, sergančių reta nervų ir raumenų l...
Pavasarinės akių traumos: kada vykti į skubiosios pagalbos skyrių?
Pavasariui įsibėgėjant, žmonėms vis dažniau traukiant į gamtą, imantis sodo darbų, daugėja ir akių traumų, kurios atveda...
1000 pirmų gyvenimo dienų: kaip rūpintis vaiku, kad jis užaugtų sveikas ir stiprus?
Kaip rūpintis vaiku, kad jis užaugtų sveikas ir stiprus? Į šį klausimą tėvai turėtų gauti atsakymus ne vaikui gimus ar j...
Storžarnės vėžys: pirmas žingsnis – pasitikrinkite!
Kovą – storosios žarnos vėžio prevencijos mėnesį – VUL Santaros klinikų medikai primena, kad aptikta ankstyv...
Saugokitės erkių: keli retai išgirstami faktai apie jų sukeliamas ligas
Šį pavasarį erkės jau prabudo, todėl pats metas pradėti jų saugotis. Vaistininkė Toma Gečienė dalijasi penkiais rečiau i...
DIENOS KLAUSIMAS
Ar skiepysitės nuo erkinio encefalito?
Taip
Ne
Dar neapsisprendžiau
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų