Tyrėjai iš Vermonto universiteto nustatė, kad raudonųjų (čili) pipirų vartojimas gali padėti sumažinti mirtingumą, – rašo upi.com.
Studija atskleidė, kad žmonių, reguliariai vartojančių čili pipirus, mirtingumas (ypač nuo infarkto bei insulto) sumažėja 13 procentų.
Ankstesnis tyrimas, vykdytas 2015 metais Kinijoje, patvirtino čili pipirų ryšį su mirtingumo sumažėjimu. Neseniai atliktoje studijoje, publikuotoje žurnale „PLoS ONE“, tyrėjai analizavo daugiau nei 16000 amerikiečių duomenis, sukauptus daugiau nei per 23 metus vykdant projektą „The National Health and Nutritional Examination Survey“.
Pastebėta, kad žmonės, teigę vartojantys čili pipirus, dažniausiai buvo jaunesnio amžiaus, vyriškos lyties, baltaodžiai, meksikiečiai, vedę, rūkantys cigaretes, vartojantys daugiau daržovių ir mėsos, turintys žemesnį DTL („gerojo“) cholesterolio kiekį kraujyje, mažesnes pajamas, žemesnį išsilavinimą. Tyrimas tęsėsi vidutiniškai 19 kiekvieno dalyvio gyvenimo metų ir apžvelgė jų mirties priežastis bei dažnį.
Nors tikslus mechanizmas, lemiantis ilgesnį gyvenimą į racioną įtraukus čili pipirus, nenustatytas, manoma, kad pagrindinis vaidmuo tenka kapsaicinui, dėl kurio ir jaučiamas deginantis pipirų skonis. Ši medžiaga yra stiprus antioksidantas, apsaugantis organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Kapsaicinas turi antimikrobinių savybių, padeda išvengti nutukimo, gerina virškinimą (skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą), gali sumažinti cholesterolio kiekį ir padidėjusį kraujo spaudimą, apsaugoti nuo kai kurių vėžio formų (pavyzdžiui, prostatos). O patys pipirai turi provitamino A, vitaminų B, C, E, kalio, magnio bei geležies. Šios naudingosios savybės greičiausiai ir nulėmė mirtingumo rodiklio sumažėjimą.