Sekmadienis, 2025.06.15
Reklama

Gaivieji gėrimai padidina riziką susirgti cukriniu diabetu

vlmedicina.lt | 2013-04-04 00:01:51

Japonijoje per pastaruosius kelis dešimtmečius cukrinio diabeto atvejų labai padaugėjo. Siekiant išsiaiškinti, ar sulčių ir gaiviųjų gėrimų vartojimas prisidėjo prie šios tendencijos, Japonijos mokslininkai atliko tyrimą.

Eglė Kliukaitė
"Geriant gaiviuosius gėrimus į organizmą patenka tik tuščios kilokalorijos", - sako Eglė Kliukaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

Rezultatas – gaiviųjų gėrimų nenaudai

Į tyrimą įtraukta 27 585 vyrų ir moterų nuo 40 iki 59 metų amžiaus. Tyrimo dalyviai buvo apklausti dėl gaiviųjų gėrimų, vaisių ir daržovių sulčių suvartojimo.

Šios apklausos metu surinkti duomenys po to buvo palyginti su sergamumu cukriniu diabetu praėjus penkeriems ir dešimčiai metų po tyrimo pradžios.

Pasirodė, jog gaiviųjų gėrimų vartojimas du kartus padidino riziką susirgti cukriniu diabetu moterims, o vyrams tokio ryšio nenustatyta. Sulčių vartojimas jokios įtakos sergamumui cukriniu diabetu neturėjo.

Veikia nevienodai

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino, kad įvairių vaisių ir daržovių sultys mūsų organizmą veikia nevienodai.

„Daržovių sultys – tai organizmo ,,statybininkės“ bei ,,rekonstruktorės“. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, o vaisių sultys valo iš organizmo toksinus ir suirusias medžiagas. Geriant vaisių ir daržovių sultis į mūsų organizmą patenka gyvas maistas, kuris pasisavinamas bei suvirškinamas per 10-15 min., jis visas panaudojamas mūsų kūno ląstelių, audinių ir organų maitinimui ir atkūrimui. O geriant gaiviuosius gėrimus į organizmą patenka tik tuščios kilokalorijos - cukrus ar saldikliai“, - sulčių ir gaiviųjų gėrimų skirtumą paaiškino E. Kliukaitė.

Jos pateiktais duomenimis, sultys yra nekoncentruotas, skystas maistas. Jį sudaro gyvas organinis vanduo, turintis visas medžiagas, kurių organizmo ląstelėms labiausiai reikia. Vaisių  ir daržovių sultys išsaugo vitaminus ir mineralus, kurių gausu šviežiuose vaisiuose ir daržovėse.

Sveikatinantis sulčių poveikis

Geriant sultis, organizmas aprūpinamas vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, bioflavonoidais, fruktoze (vaisių cukrus), o jei jos tirštos ir maisto skaidulomis - pektinu. Pektinas sujungia iš aplinkos į organizmą patenkančius sunkiuosius metalus ir taip apsaugo organizmą nuo toksinio jų poveikio. Sultyse esantys bioflavonoidai, vitaminai A, C saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

„Atlikę daugybę tyrimų, įvairių šalių mokslininkai nustatė, kad sultys (kaip ir vaisiai bei daržovės) suaktyvina organizmo apsivalymo mechanizmą: pagreitina kraujo ir limfos apytaką, gleivių, šlapimo ir prakaito išsiskyrimą. Jos natūraliai sustiprina imunitetą, todėl žmogus rečiau serga ir lėčiau sensta. Įrodyta, kad vartojant žalių daržovių ir vaisių sultis, organizmas geriausiai aprūpinamas trūkstamais elementais“, - pasakojo dietologė.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Clin Nutr 2012 Aug 13;32(2)300-308, ES Eshak, H Iso, T Mizoue, et al

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
 Šaltai "užplikyta“ kava:  gurmaniški receptai vasarai
Garuojantis puodelis karšto kvapnaus gėrimo – tai bene dažniausia asociacija, iškylanti pagalvojus apie kavą. Tači...
Psichologė: vaikas nepasirenka būti jautrus
„Nekreipk dėmesio“, „neverkšlenk dėl niekų“, „susirask draugų ir žaisk su jais“, &bd...
Pavėžėjimo paslauga į organų transplantacijas ir po jų teikiama be pokyčių
Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NTB) primena: organų transplan...
Negalėjusiam pačiam kvėpuoti ir maitintis 4 dienų kūdikiui – inovatyvi operacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose keturių dienų naujagimiui, gimusiam su reta ir gyvybei pavojinga kvėp...
Pornografija veržiasi į vaikų pasaulį
Kol suaugusieji ginčijasi dėl lytinio švietimo būtinybės mokyklose, vaikai kasdien susiduria su turiniu, formuojančiu jų...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų