Trečiadienis, 2023.09.27
Reklama

Gaivieji gėrimai padidina riziką susirgti cukriniu diabetu

vlmedicina.lt | 2013-04-04 00:01:51

Japonijoje per pastaruosius kelis dešimtmečius cukrinio diabeto atvejų labai padaugėjo. Siekiant išsiaiškinti, ar sulčių ir gaiviųjų gėrimų vartojimas prisidėjo prie šios tendencijos, Japonijos mokslininkai atliko tyrimą.

Eglė Kliukaitė
"Geriant gaiviuosius gėrimus į organizmą patenka tik tuščios kilokalorijos", - sako Eglė Kliukaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

Rezultatas – gaiviųjų gėrimų nenaudai

Į tyrimą įtraukta 27 585 vyrų ir moterų nuo 40 iki 59 metų amžiaus. Tyrimo dalyviai buvo apklausti dėl gaiviųjų gėrimų, vaisių ir daržovių sulčių suvartojimo.

Šios apklausos metu surinkti duomenys po to buvo palyginti su sergamumu cukriniu diabetu praėjus penkeriems ir dešimčiai metų po tyrimo pradžios.

Pasirodė, jog gaiviųjų gėrimų vartojimas du kartus padidino riziką susirgti cukriniu diabetu moterims, o vyrams tokio ryšio nenustatyta. Sulčių vartojimas jokios įtakos sergamumui cukriniu diabetu neturėjo.

Veikia nevienodai

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino, kad įvairių vaisių ir daržovių sultys mūsų organizmą veikia nevienodai.

„Daržovių sultys – tai organizmo ,,statybininkės“ bei ,,rekonstruktorės“. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, o vaisių sultys valo iš organizmo toksinus ir suirusias medžiagas. Geriant vaisių ir daržovių sultis į mūsų organizmą patenka gyvas maistas, kuris pasisavinamas bei suvirškinamas per 10-15 min., jis visas panaudojamas mūsų kūno ląstelių, audinių ir organų maitinimui ir atkūrimui. O geriant gaiviuosius gėrimus į organizmą patenka tik tuščios kilokalorijos - cukrus ar saldikliai“, - sulčių ir gaiviųjų gėrimų skirtumą paaiškino E. Kliukaitė.

Jos pateiktais duomenimis, sultys yra nekoncentruotas, skystas maistas. Jį sudaro gyvas organinis vanduo, turintis visas medžiagas, kurių organizmo ląstelėms labiausiai reikia. Vaisių  ir daržovių sultys išsaugo vitaminus ir mineralus, kurių gausu šviežiuose vaisiuose ir daržovėse.

Sveikatinantis sulčių poveikis

Geriant sultis, organizmas aprūpinamas vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, bioflavonoidais, fruktoze (vaisių cukrus), o jei jos tirštos ir maisto skaidulomis - pektinu. Pektinas sujungia iš aplinkos į organizmą patenkančius sunkiuosius metalus ir taip apsaugo organizmą nuo toksinio jų poveikio. Sultyse esantys bioflavonoidai, vitaminai A, C saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

„Atlikę daugybę tyrimų, įvairių šalių mokslininkai nustatė, kad sultys (kaip ir vaisiai bei daržovės) suaktyvina organizmo apsivalymo mechanizmą: pagreitina kraujo ir limfos apytaką, gleivių, šlapimo ir prakaito išsiskyrimą. Jos natūraliai sustiprina imunitetą, todėl žmogus rečiau serga ir lėčiau sensta. Įrodyta, kad vartojant žalių daržovių ir vaisių sultis, organizmas geriausiai aprūpinamas trūkstamais elementais“, - pasakojo dietologė.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Clin Nutr 2012 Aug 13;32(2)300-308, ES Eshak, H Iso, T Mizoue, et al

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Perkant receptinius vaistus svarbus recepto galiojimas, kopijos vaistinė nepriims
Nors receptiniai vaistai gali būti įsigyjami tik pateikus galiojantį receptą, vaistininkai pastebi, kad pasitaiko įvairi...
Širdies stimuliatorius kartais yra vienintelis būdas išsaugoti paciento gyvybę
Sergamumas bei mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje jau ne pirmus metus išlieka vienas aukščiausių tar...
Parenteriniu maitinimu nuo mažumės besimaitinanti moteris pagimdė sveiką kūdikį
Didelės daugiadalykės Santaros klinikų medikų komandos pastangos išsaugojo jaunos moters gyvybę – ir ji pati, ir j...
Nuo spalio 5 d. – galimybė pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 vieno vizito metu
Nuo spalio 5 d. visose gydymo įstaigose bus galima pasiskiepyti nuo labiausiai plintančių infekcinių susirgimų – g...
Liga, kuri kamuoja kas ketvirtą pasaulio moterį: stebėkite kūno pokyčius
Venų ligos – vienos plačiausiai paplitusių ligų pasaulyje. Kas ketvirta pasaulio moteris ir kas šeštas vyras turi...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų