Devyndrekio sakai (ferula asafoetida) – labai aromatingi milžiniškųjų pankolių sakai, kurie kaip sula varvinami iš stiebo, išgaunami iš šaknų. Dažniausiai jie maišomi su maltais ryžiais ar ožrage, kad įgautų miltelių arba granulių pavidalą. Skonis primena česnaką ir svogūną, kuriuos žymiai pranoksta devyndrekio sakų gydomosios savybės.
Asafetida buvo populiarus prieskonis Europoje nuo romėnų laikų ir labai vertinamas prieskonis viduramžiais. Senovės sanskrito tekste "Kašyapa Samhita"(maždaug 200 m. prieš Kristų) minima importuojama asafetida iš Afganistano. Didysis Indijos epas “Mahabharatha” detaliai aprašo patiekalus su prieskoniais, įskaitant asafetidą.
Plinijus pasakoja, kad tai viena iš brangiausių gamtos dovanų žmogui. Tais laikais asafetidos svoris buvo vertinamas tokiu pat kiekiu sidabro.
Lotyniskas pavadinimas ferula reiškia „nešėjas“. Prometėjas, pagailėjęs žmonių, pavogė ugnį iš saulės ir atnešė į žemę uždegęs asafetidos stiebus. Akmens amžiaus klajoklių gentys tuščius asafetidos stiebus naudodavo ugnies pernešimui.
Asafetida daugiausia auginama Irane ir Afganistane, iš ten eksportuojama į kitas pasaulio šalis. Indijoje ji auginama Kašmyre. Derva yra renkama nuo šaknų prieš augalams pražystant pavasarį ar vasaros pradžioje.
Magijoje ir mitologijoje asafetida naudojama visų rūšių blogos energijos, piktų dvasių ir demonų atsikratymui. Asafetida kartais nešiojama ant kaklo kaip amuletas, saugantis nuo peršalimo ir karštligės.
Devyndrekio sakai yra vienas iš natūralių pesticidų. Asafetidos sieros junginiai atbaido vabzdžius, panašiai kaip medetkos ir nasturtės. Asafetida ištepti vaismedžiai atbaido elnius ir kiškius. Sumaišius 1 dalį asafetidos su 3 dalimis sirupo ar uogienės - gaunama vabzdžių gaudyklė soduose.
Populiarusis prieskonis
Devyndrekio sakai yra karališkas košių, troškinių, sriubų, bulvių patiekalų prieskonis. Jie naudojami daugybėje vegetariškų patiekalų. Ypač tinka su ankštiniais - žirniais, lęšiais, pupelėmis, pupomis.
Populiariame Vorčesterio padažo sudėtyje asafetida yra vienas pagrindinių ingredentų.
Prieš dedant į patiekalą, galima maišyti ir pakepinti su kitais prieskoniais ghi ar aliejuje. Dedama raugiant agurkus.
Asafetidos kvapas labai stiprus - ji turi būti sandariai supakuota, kitaip šalia esantys prieskoniai persisunks jos kvapo.
Ajurvedoje asafetida yra laikoma vienuiš geriausių prieskonių, subalansuojančių vata došą. Asafetida priskiriama aštraus skonio kategorijai. Ji turi papildomą šilumos savybę ir yra naudojama virškinimo ugnies didinimui. Ji taip pat veikia kaip kraujo valomoji priemonė.
Patiekaluose asafetida nedera nei su svogūnu, nei su česnaku, tačiau puikiai juos pakeičia. Ji puikiai dera su ciberžole, kardamonu, kuminu, kmynais, juodosiomis garstyčiomis ir imbieru.
Asafetida Ajurvedoje priskiriama organizmą jauninančių augalų grupei (rasajana karma). Ji ypač tinka vata došos žmonėms. Be asafetidos, ryškų jauninantį poveikį vata došai turi ajerai, ženšenis, česnakas. Pita došai - alijošius, vaistinė taukė, šafranas. Kapha došai – didysis debesylas, Nimbo medžio lapai (Azadirachta indica), ciberžolė, imbieras.
Sveikatinančios savybės
Asafetida – viena geriausių priemonių migrenai (galvos skausmas), kvėpavimo takų infekcijoms gydyti. Padeda išvengti dujų kaupimosi, stiprina dainininkų balsą. Dedant į maistą, galima išgydyti poliartritą, radikulitą, osteochondrozę, alkoholizmą. Devyndrekio sakai stiprina antinksčių, lytinių liaukų funkcijas, ramina nervų sistemą, slopina isterijos priepuolius.
Sakoma, kad su asafetida virškinimo sutrikimus galima išgydyti net arkliui, juokaujama, kad padeda suvirškinti vinis.
Asafetida buvo naudojama 1918 m., siekiant kovoti su Ispanijos gripo pandemija. Taivanio Kaohsiung medicinos universiteto mokslininkai praneša, kad asafetidos šaknys gamina natūralius antivirusinius junginius, kurie naikina pandeminio (kiaulių) gripo virusą H1N1.
Asafetida Ajurvedoje plačiai naudojama kaip antimikrobinis preparatas, sumažinantis mikrofloros augimą žarnyne, gydantis lėtinį bronchitą, astmą ir kokliušą, epilepsiją, taip pat mažinantis vidurių pūtimą. Naudojama kaip raminamieji, mažina kraujo spaudimą.
Devyndrekio sakai naudojami ir priklausomybei nuo alkoholio mažinti.
Asafetida gali būti naudojama mažinti padidėjusiam cholesterolio kiekiui. Ji ramina raumenų spazmus, padeda gydyti nervų sistemos sutrikimus: isteriją, daugelį fizinių ir emocinių sutrikimų, susijusių su nuotaikos svyravimu ir ilgalaike bei trumpalaike depresija.
Nuo senų senovės naudodavo asafetidą ausų skausmo mažinimui. Įvyniojame gabalėlį asafetidos į vatą, lininę ar medvilninę skiautę ir dedame į ausį.
Nuo koliušo, astmos, bronchito naudojama 3-6 gramai asafetidos, sumaišytos su 2 šaukstais medaus, tris kartus per parą.
Labai greitai sumažina dantų skausmą - tereikia suvilgyti gabalėlį vatos pusėje šaukšto citrinos sulčių ištirpdytoje asafetidoje ir dėti ant dantenų. Arba asafetidos miltelius sumaišyti su druska ir įvyviojus į marlę dėti ant dantenų.
Asafetida naudojama kaip veiksminga priemonė nuo kirminų ir žarnyno parazitų, grybelinių infekcijų, pavyzdžiui, kandidozės.
Asafetida - priešnuodis opiumui – neutralizuoja narkotikų poveikį.
Ji veikia kaip švelnus smegenų stimuliatorius, padidina idėjų srautą, suteikia optimizmo.
Vartojant asafetidą valosi oda, žarnyno ir bronchų gleivinė, stimuliuojamas inkstų darbas.
Gerklę skalauti šiuo mišiniu: 0,5 arbatinio šaukštelio ciberžolės ir žiupsnelis asafetidos stiklinei šilto vandens. Antiseptinis ir rišantis šitos priemonės poveikis lengvina ir spartina gijimą.
Atvejais, kai nenurodyta konkreti dozuotė, vartojama ketvirtadalis arbatinio šaukštelio asafetidos miltelių. Jei gryna - du kartus mažiau.
Ajurveda asafetidai priskiria pačias stipriausias antimikrobines ir baktericidines savybes. Ji taip pat rekomenduoja naudoti asafetidą esant ginekologiniams susirgimams ir impotencijai. Reguliuoja menstruacinį ciklą, lengvina menstruacinius skausmus. Po gimdymo moterys, vartojančios asafetidą, greičiau susigrąžina jėgas ir atstato organizmą.
Ajurvedoje ir Tibeto medicinos traktatuose tvirtinama, kad ji šalina nerimą širdies plotmėje, jaunina organus, kurie nyksta senatvėje.
Įspėjimai
Atsižvelgiant į toksinį poveikį (methemoglobinemiją), asafetida neturėtų būti skiriama kūdikiams, jos reikia vengti maitinimo krūtimi periodu.
Nėščios moterys turi vengti asafetidą vartoti bet kokiu pavidalu, nes ji gali sutrikdyti nėštumą ir sukelti persileidimą. Taip pat nevartotina esant aukštai temperatūrai, padidėjusiam skrandžio rūgštingumui.
Dideliais kiekiais asafetida sukelia pykinimą, vėmimą.
Receptai su asafetida
Žirnių su daržovėmis sriuba
0,5 stiklinės žirnių,
6 stiklinės vandens,
1 stiklinė pjaustytų pomidorų,
0,5 stiklinės smulkiai pjaustytų morkų,
2 šaukštai ghi,
0,25 arbatinio šaukštelio asafetidos,
0,5 arbatinio šaukštelio kalendros,
Žiupsnelis sauso imbiero, druskos.
Išvirti žirnius. Sudėti pomidorus, morkas. Kuomet daržovės suminkštės, sudėti atskirai ištirpdytame ghi pakepintus prieskonius.
Patiekiant pabarstyti šviežiais petražolių ar krapų lapeliais.
Kepinta duona
Duonos riekeles pakepiname ghi su žiupsneliu asafetidos ir kardamonu.
Parengė Žilvinas Užkuraitis