Klausimas. Labai mėgstu „straganiną“ (šaldytą žalią skumbrę). Bet ar saugu ją valgyti, ar yra pavojus užsikrėsti kirminais? Lina, 38 m.
Atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. veterinarijos gydytoja - valstybinė veterinarijos inspektorė Janina Kondrotienė
Daugelis ne tvenkiniuose laikomų, o sugaunamų žuvų dažnai būna užsikrėtę žarnyno parazitais. Gyvoje gamtoje tai natūralus reiškinys. Nors dauguma žuvų parazitų yra nepavojingi žmogaus sveikatai, tačiau yra keletas rūšių parazitų, kurie gali sukelti sveikatos sutrikimus, jeigu patenka į žmogaus organizmą gyvi. Žmogus gali užsikrėsti suvalgęs žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos žuvies. Tačiau kepant, verdant, taip pat ir šaldant parazitai ar jų lervos žūsta.
Todėl jei žuvininkystės produktai yra skirti vartoti žali arba pusiau žali (marinuoti, sūdyti ir pan.), tai tokie produktai ar jų žaliava turi būti apdoroti šalčiu (šaldant minus 20o C mažiausiai 24 valandas arba minus 35o C mažiausiai 15 val.). Toks apdorojimo šalčiu būdas sunaikina gyvybingus parazitus. Apdoroti šalčiu neprivaloma, jei žuvininkystės produktai prieš vartojimą buvo ar bus apdorojami karščiu (kaitinami bent 1 minutę 60o C arba aukštesnėje temperatūroje), saugomi kaip šaldyti žuvininkystės produktai ganėtinai ilgą laiką, sužvejoti vietose, kuriose nėra aptikta pavojingų parazitų, ūkiuose užaugintų žuvų, kurios veisiamos iš embrionų, šeriamos pašarais ir negali užsikrėsti.
Lietuvoje žuvininkystės produktai daugiausiai yra gaminami iš sušaldytos žaliavos (pvz., sūdytos, marinuotos, šaltai rūkytos silkės, skumbrės), ūkiuose užaugintų žuvų (pvz., atlantinė lašiša), atliekama žuvų parazitų kontrolė, siekiant aptikti matomus parazitus, todėl pavojaus žmonėms užsikrėsti nėra.
vlmedicina.lt
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.